Julio Iglesias

Allikas: Vikipeedia
Julio Iglesias
Sünniaeg 23. september 1943 (80-aastane)
Madrid
Amet laulja, salvestusmuusik
Koduleht http://www.julioiglesias.com
Autogramm

Julio Iglesias [h'uulio igl'eesias] (sündinud 23. septembril 1943) on hispaania poplaulja, kitarrist ja laulukirjutaja.

Ta on avaldanud 77 albumit 14 keeles. Ta on maailma läbi aegade kümne edukama popartisti hulgas. Tema albumeid on müüdud üle 200 miljoni.

1960. aastatel mängis Iglesias jalgpalli ja oli Madridi Reali väravavaht.

22. septembril 1963 sattus Iglesias autoõnnetusse. Ta kaotas oma auto üle kontrolli ja keeras sellega üle katuse. Tulemuseks oli parapareksia ehk seljaaju kokkusurumine. Iglesias oli kolm aastat väga haige ja arstid arvasid, et ta ei pruugi enam käima hakata, kuid pikkamööda ta tervenes.

Käte ja sõrmede treenimiseks hakkas Iglesias kitarri mängima. Pärast tervenemist sõitis ta Suurbritanniasse inglise keelt õppima ja ühtlasi hakkas lauljaks.

Aastal 1968 võitis ta laulukirjutajatele mõeldud Benidormi rahvusvahelise laulufestivali oma lauluga "La Vida Sigue Igual" ja sõlmis lepingu plaadiettevõttega Discus Columbia, mis on Columbia Recordsi Hispaania haru.

Aastal 1970 esindas ta Hispaaniat MIDEM-i heliplaadimessil Cannes'is ja võitis esikoha Barcelona laulufestivalil oma lauluga "Gwendoline", mis kindlustas talle osavõtu 1970. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel. Lauluvõistlusel sai ta kaheksa punktiga neljanda koha.

Mitu tema laulu on saavutanud rahvusvahelise tunnustuse: "Rio rebelde" ("Mässav jõgi") tõi talle kuldplaadi Mehhikos, "Uno canto a Galicia" ("Laul Galiciale") pälvis sama tunnustuse peale kodumaa veel Belgias ja Hollandis.

Aastal 1971 abiellus Iglesias Filipiinide ajakirjaniku ja modelli Isabel Preysleriga. Abielust sündis kolm last: Chabeli Iglesias, Julio Iglesias noorem ja Enrique Iglesias. Tütar on ajakirjanik, pojad on samuti lauljad. 1979 abielu lahutati.

Praegu on Iglesias abielus hollandi modelli Miranda Rijnsburgeriga. Neil on kolm poega ja kaksikud tütred: Miguel (1997), Rodrigo (1999), Victoria ja Cristina (2001) ning Guillermo (2007).

Aastal 2019 pälvis ta Grammy elutööauhinna.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]