Gruusia valitsusjuhtide loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Gruusia valitsusjuhtide loend esitab Gruusia valitsust juhtinud isikute nimekirja alates valitsusjuhi (peaministri) ameti sisseseadmisest 1918. aastal.

Gruusia NSV (19211991) valitsusjuhtidena käsitletavate isikute nimistu on esitatud artiklis Gruusia NSV valitsusjuhtide loend.

Gruusia taasiseseisvus 1918. aastal Gruusia Demokraatliku Vabariigi nime all. Veebruaris–märtsis 1921 vallutasid selle territooriumi Punaarmee üksused ja välja kuulutati Gruusia NSV. Gruusia Demokraatliku Vabariigi valitsus jätkas tööd eksiilis, kuid pärast peaminister Gegetškori surma 1954. aastal lõpetas see tegevuse.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Gruusia Demokraatliku Vabariigi peaminister
Noe Ramišvili (18811930) 1918, 26. mai 1918, 24. juuni
Noe Žordania (18681953) 1918, 24. juuni 1921, 18. märts
Gruusia Demokraatliku Vabariigi peaminister eksiilis
Noe Žordania (18681953) 1921, 18. märts 1953, 11. jaanuar
Evgeni Gegetškori (18811954) 1953, jaanuar 1954, 5. juuni

Gruusia NSV asemele moodustati 14. novembril 1990 Gruusia Vabariik, mille iseseisvus kuulutati välja 9. aprillil 1991. Lõplikult iseseisvus Gruusia Vabariik 25. detsembril 1991 Nõukogude Liidu laialisaatmisega.

Gruusia Vabariigi valitsusjuhi ametinimetuseks sai peaminister.

Aastatel 19952004 oli peaministri amet likvideeritud. Valitsusjuht oli sel perioodil Gruusia president, igapäevast valitsuse tööd korraldas aga riigiminister. Peaministri ametikoht loodi uuesti 2004. aastal.

Nimi Eluaastad Valitsusaja algus Valitsusaja lõpp
Gruusia Vabariigi peaminister
Tengiz Sigua (1934–) 1990, 15. november 1991, 18. august
Murman Omanidze (kohusetäitja) (1938–) 1991, 18. august 1991, 23. august
Bessarion Gugušvili (1945–) 1991, 23. august 1992, 6. jaanuar
Tengiz Sigua (1934–) 1992, 6. jaanuar 1993, 6. august
Eduard Ševardnadze (kohusetäitja) (19282014) 1993, 6. august 1993, 20. august
Otar Patsatsia (1929–) 1993, 20. august 1995, 5. oktoober
Valitsusjuht oli president 1995, 5. oktoober 2004, 17. veebruar
Zurab Žvania (19632005) 2004, 17. veebruar 2005, 3. veebruar
Mihheil Saakašvili (kohusetäitja) (1967–) 2005, 3. veebruar 2005, 17. veebruar
Zurab Nogaideli (1964–) 2005, 17. veebruar 2007, 16. november
Giorgi Baramidze (kohusetäitja) (1968–) 2007, 16. november 2007, 22. november
Lado Gurgenidze (1970–) 2007, 22. november 2008, 1. november
Grigol Mgaloblišvili (1973–) 2008, 1. november 2009, 6. veebruar
Nika Gilauri (1975–) 2009, 6. veebruar 2012, 4. juuli
Ivane Merabišvili (1968–) 2012, 4. juuli 2012, 25. oktoober
Bidzina Ivanišvili (1956–) 2012, 25. oktoober 2013, 20. november
Irakli Garibašvili (1982–) 2013, 20. november 2015, 30. detsember
Giorgi Kvirikašvili (1967–) 2015, 30. detsember 2018, 20. juuni
Mamuka Bahtadze (1982–) 2018, 20. juuni

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]