Padise vald: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Mmh (arutelu | kaastöö)
P interwiki cs (ümbernimetamine)
Resümee puudub
40. rida: 40. rida:
[[de:Padise]]
[[de:Padise]]
[[en:Padise Parish]]
[[en:Padise Parish]]
[[it:Padise]]
[[nl:Padise]]
[[nl:Padise]]
[[ro:Padise]]
[[ro:Padise]]

Redaktsioon: 17. november 2007, kell 20:48

Padise vald

[[Fail:Padise valla lipp|100x80px|ääris|Lipp]]
[[Fail:Padise valla vapp|90x90px|Vapp]]

Pindala: 366,6 km²
Elanikke: 2050 (2004)
Kontrolli pindala ja rahvaarvu väärtust (?)
EHAKi kood: 0562[1] Muuda Vikiandmetes
Keskus: Padise

Padise vald on Harju maakonna läänepoolseim vald, mis asub Soome lahe lõunakaldal ja Tallinnast 45 km kaugusel (Harku-Keila-Haapsalu suunas).

Ajalugu

XIII sajandil saabusid mungad-tsistertslased, kes rajasid Padise kloostri ja hilisemad kihelkondade sümbolid – kirikud Harju-Madisel ja Harju-Ristil. Padise kujunes võrdlemisi laialdase ala keskuseks juba muinasajal. On tõenäoline, et Muinas-Eesti Rävala maakonna, Vuomentagana kihelkonna keskus asus siin ning haaras hilisemate Keila, Madise, Risti ja osa Nissi kihelkondade alasid. Taoliseks arvamuseks annab aluse ka keskmisest rauaajast pärinev linnusekoht.

Kas keskne asula asus just hilisema Padise kloostri kohal või kuskil lähikonnas, on raske kindlaks teha, samuti ka nime tekkimist: kas sai koht nime aluspinnas leiduva pae järgi või andis nime selle paikkonna tollane suurim küla-Paeküla? Igatahes andsid mungad "Padise" nime ka rajatud kloostrile.

Padise mail pani eesti rahvusliku kooli rajaja Bengt Gottfried Forselius aluse esimestele koolidele juba XVII sajandi lõpul – 1683./1684. aasta talvel.

Padise vald kui iseseisev haldusüksus moodustati 1891.a. Padise, Vasalemma, Leetse-Pallaste, Ämari ja Põllküla mõisakogukondade ühendamisel. 1893. aastal liideti veel Risti, Hatu ja Laoküla. Hiljem, kuni 1938. aastani, kandis nime Kloostri vald. Padise vald taasloodi 16. jaanuaril 1992.a.

Kohalik omavalitsus

Külad

Padise vallas on 24 küla:

Vaata ka

Padise klooster

Välislingid