Alexander Rybak: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
ZéroBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (Robot: lisatud ko:알렉산드르 리박
CocuBot (arutelu | kaastöö)
151. rida: 151. rida:
[[sk:Alexander Rybak]]
[[sk:Alexander Rybak]]
[[sl:Aleksander Rybak]]
[[sl:Aleksander Rybak]]
[[sr:Александр Рибак]]
[[sr:Александер Рибак]]
[[sh:Alexander Rybak]]
[[sh:Alexander Rybak]]
[[fi:Alexander Rybak]]
[[fi:Alexander Rybak]]

Redaktsioon: 30. november 2012, kell 23:03

Alexander Rybak (2009)

Alexander Rybak (vene keeles Александр Игоревич Рыбак; valgevene keeles Аляксандр Ігаравіч Рыбак; sündinud 13. mail 1986 Minskis) on valgevene-vene[1] päritolu Norra laulja, viiuldaja, helilooja ja näitleja.

Elulugu

Alexander sündis Valgevene NSV pealinnas Minskis viiuldaja Igor Rõbaki (sündinud 1954) ja pianisti Natalia Rõbaki (sündinud 1959) perekonnas. Kui Alexander oli nelja-aastane, emigreerus perekond Norrasse. Nad asusid elama Oslo lähedale Nesoddenisse.

Muusikaga hakkas Alexander tegelema juba viieaastasena, õppides vanemate eeskujul mängima klaverit ja viiulit. Formaalse muusikahariduse omandas ta Norra Muusikaakadeemias professori Isaac Schuldmani juures. Aastal 2012 lõpetas Oslo muusika kõrgkooli Barratt Due ja sai bakalaureuse kraadi viiuli meister-esineja erialal.

2009. aasta Eurovisioon

16. mail 2009 võitis ta Norra esindajana Eurovisiooni lauluvõistluse Moskvas.

Laulu "Muinasjutt" ("Fairytale") eest sai ta 387 punkti, ületades senise Eurovisiooni rekordi 292 punkti, mille oli püstitanud 2006. aastal Soome ansambel Lordi. Võit oli ülekaalukas, sest teisele kohale jäänud Islandi lugu teenis 218 punkti.

Laul oli Rybaki enda kirjutatud ja inspireeritud norra rahvamuusikast. Võistlusel esitas ta seda koos kaasaegse rahvatantsu ansambliga Frikar.

Pärast Eurovisiooni

Pärast Eurovisiooni sai "Muinasjutust" hitt kogu Euroopas. Juba järgmisel nädalal oli see kolmandal kohal Euroopa Billboardi edetabelis, esikohal Belgias, Taanis, Kreekas, Islandil, Norras, Rootsis ja Venemaal ning teisel kohal Iirimaal, Soomes ja Hollandis, lisaks Briti edetabeli esikümnes. Rybaki esinemist Eurovisioonil vaadati Youtube'is üle 10 miljoni korra kõigest mõne nädala jooksul. "Muinasjuttu" on maailmas müüdud üle 400 tuhande eksemplari. Rybak tõi oma debüütalbumi "Fairytales" välja kohe varsti pärast seda ja 2009. aasta augustiks oli see saadaval enam kui 25 Euroopa riigis. Seda on müüdud Norras 120 tuhat eksemplari ja kogu Euroopas kuni 300 tuhat. Album oli top 3 seas alates hetkest, kui see ilmus Norras, jõudis esikohale ja püsis sellel nädalate viisi, saavutades kolmekordse plaatinaplaadi kõigest kahe kuuga. Samuti saavutas see kuldplaadi Rootsis ja Poolas ning topeltplaatinaplaadi Venemaal, kus Alexander oli 2009. aasta augusti keskel Vene Billboardis esinumber.

Teine singel albumilt "Fairytales", "Funny Little World", sisenes Norra edetabelitesse 2. kohale, jäädes alla ainult "Muinasjutule", mis oli esikohal. See oli esimene kord, kui Norra laulja saavutab Norra edetabelis kaks esimest kohta.

Pärast Eurovisiooni käis Rybak Euroopa-tuuril, andes üle saja etenduse enam kui 300 tuhandele inimesele. Ta osales suurtel telešõudes Saksamaal, Kreekas, Hollandis, Belgias, Venemaal, Ukrainas, Valgevenes, Rootsis, Soomes, Taanis ja Norras, sealhulgas Nobeli rahupreemia kontserdil – seda nägid miljonid vaatajad üle maailma.

Raadio Uuno aasta hiti valmisel tuli "Muinasjutt" 9. kohale.[2]

2009. aasta detsembris tuli välja dokumentaalfilm "Muinasjutt – film"[3], mis räägib Rybaki elust viimase poole aasta jooksul. 2009./2010. aasta vahetusel näitas ETV tema kontserti Oslo ooperimajas 2009. aasta augustis.

Alexander Rybak töötab praegu uue albumi kallal, mis tuleb välja 2010. aasta kevadel.

8. märtsil 2010 andis Rybak kontserdi Tallinnas Nokia konrserdimajas.[4][5]

Aastatel 2009-2012 on ilmunud kokku Alexander Rybaki viis albumit, mis valmisid koostöös erinevate autorite, muusikute ja produtsentidega Vene Föderatsioonist, Rootsist, Ukrainast ning Norrast. Ukrainas on tehtud ka kolm videot hittidele "Europe´s Skies", "Cupid´s Arrow" ja “Leave Me Alone” [6]. Aastal 2011 osales laulja ühel hooajal Rootsi telesaates "Tantsud tähega" paralleelselt laulis ka duette koos Ukraina noore lauljaga muusika-tv-saates "Sirka+Sirka". Samas võttis Rybak külastajana osa Ukarinas noorte muusikute konkursil ja valmistas ette suurt kontserti, esines ühel laval Kiievi internaat-kooli lastega. Vahepeal andis artist kaks aastat järjest mitu kontserti erinevates Norra kirikutes Jõulu-programmiga; matkas läbi Norra ka suvel, andes meister-klassi ettendusi koos noorte tantsijate ja esinejatega. Kooli muusikutega koos Rootsis pakus Alexander Rybak publikumile kaks suurt kontserti suve laval oma laulude ja klassika paladega esinedes Stockholmis ja muudes kantides, samas Norras. Aastal 2011 algas koostöö Rumeenia laulja Paula Seling'uga X-factor valimistel ning edasi uue laulu "I´ll Show You" [7] kallal töötades. Koostöö rumeenia lauljaga jätkus 2012. aasta suvel, kui nad esinesid ühel laval Pride´il Antverpenis ja Moldova pealinnapäeva peol Kishinevis sügisel.

Diskograafia

"Fairytales"

Laulu pealkiriAutoridLaulu pikkus
1. "Roll With The Wind"[8]Mårten Eriksson, Lina Eriksson3:34
2. "Fairytale"[9]Alexander Rybak3:05
3. "Dolphin"Rybak4:16
4. "Kiss And Tell"Rybak, Kim Bergseth, Piotr Andrej3:20
5. "Funny Little World"[10]Rybak3:46
6. "If You Were Gone"Henning Sommerro, Rybak4:31
7. "Abandoned"Rybak, Kirill Moltchanov, Andrej4:09
8. "13 Horses"Rybak5:42
9. "Song From A Secret Garden"Rolf Løvland3:30
Lisa
"500 Miles"The Proclaimers3:24
"Vocalise"Sergei Rahmaninov4:31

"Зимняя сказка" [11]

"No Boundaries"

Laulu pealkiriAutorid
1. "First Kiss"Alexander Rybak / Alexander Rybak, Thomas Wærnes
2. "Europe's Skies'"[12]Alexander Rybak / Alexander Rybak, Thomas Wærnes
3. "I'm In Love"Umberto Carli
4. "Oah"[13] Alexander Rybak, Markus Eriksen, Sebastian Dankel, Åsmund Berge Jenssen / Alexander Rybak
5. "Kaja's Letter"
6. "5000 Letters"Konstantin Meladze / Alexander Rybak, Thomas Wærnes
7. "Dare I Say'"Alexander Rybak
8. "Suomi"Alexander Rybak / Alexander Rybak, Thomas Wærnes
9. "Barndance"Alexander Rybak
10."Why Not Me?"Alexander Rybak
11."Disney Girls"Bruce Johnston

"Небеса Европы" [14]

"Visa vid vindens ängar" [15]

Osalemine võstlustel ja auhinnad

2004 Anders Jahres aasta kultuuri preemia Norras
2005 Pääses Norra Idol´i võstluse poolfinaali
2006 Võitis NRK telekanali konkursil Kjempesjansen oma looga "Foolin"
2007 Hedda preemia Norra teatri Oslo Nye Teater etenduses "Viiuldaja katusel" osalemise eest
2009 Võitis Norra Eurovisiooni finaalil oma looga "Fairytale"
2009 Võitis Eurovisioonil Moskvas
2010 Venemaa Kaasmaalaste aasta preemia "Khrustalny globus"[16]
2010 Norra Grammy aasta preemia Spellemann'i raames
2010 Myz-tv aastaauhind [17]

Viited

Välislingid