Arriach

Allikas: Vikipeedia
Arriach
Vapp

Pindala 70,8 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 1349 (1.01.2018)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 46° 45′ N, 13° 51′ E
Asend Villachi maaringkonnas
Arriach (Austria)
Arriach

Arriach (sloveeni: Arjoh) on vald Austria Kärnteni liidumaa Villachi maaringkonnas.

Vald asub Gurktali Alpide Nocki mägedes, u 20 km Villachist põhjas. Arriachis on Kärnteni geograafiline keskkoht. Vald on riiklikult tunnustatud kuurort, selle majandus sõltub peamiselt turismist.

Vallaosad on Arriach, Innerteuchen, Laastadt ja Sauerwald.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ovriachi kihelkonda on esmamainitud 1207. aasta dokumendis. Varauusajal oli kõrvaline piirkond krüptoprotestantismi keskus Kärnteni hertsogkonnas. Tänapäevane vald moodustati 1850. aastal; Sauerwaldi vald liideti 1898. aastal.

Religioon[muuda | muuda lähteteksti]

2001. aasta rahvaloenduse järgi olid 68,8% rahvastikust protestandid, mis on kõrgeim osakaal kõigi Kärnteni omavalitsuste kohta. Seega on Nelja evangelisti kihelkonnakirik, 1903. aastal püstitatud uusgooti stiilis hoone, suurim protestantlik kirik peamiselt katoliiklikus Kärntenis. See asub endise 'palvemaja' (Bethaus) kohas ja on ehitatud pärast Sallivuspatendi väljaandmist Habsburgist keisri Joseph II poolt 1781. aastal. Veelgi enam, Arriachi vapil on kujutatud armulaua karikat ja Lutheri roosi.

Väiksem 1200. aasta paiku püstitatud ja mitu korda ümber ehitatud Filippusele ja Jaakobusele pühitsetud katoliiklik kihelkonnakirik seisab naabruses. Arriachis on ka mitu ajaloolist maalähedast palkmaja, mis on üsna heas seisukorras säilinud.

Sõpruslinn[muuda | muuda lähteteksti]

  • Wain, Saksamaa, aastast 1972

Viited[muuda | muuda lähteteksti]