Finkenstein am Faaker See

Allikas: Vikipeedia
Finkenstein am Faaker See
Faak am See
Vapp

Pindala 102 km² (2018)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 9003 (1.01.2018)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 46° 34′ N, 13° 52′ E
Asend Villachi maaringkonnas
Finkenstein am Faaker See (Austria)
Finkenstein am Faaker See

Finkenstein am Faaker See (sloveeni: Bekštanj) on turulinn Austria Kärnteni liidumaa Villachi maaringkonnas.

See asub Villachist ja Drava jõest lõunas, Karawankide mäestiku (koos Mittagskogeli (Kepa) mäega) põhjanõlval, Sloveenia piiri lähedal. Omavalitsus ulatub Faaki järve lõunakaldale.

Omavalitsuse osad on Faak am See (Bače), Ferlach (Borovlje), Fürnitz (Brnca), Greuth (Rute), Gödersdorf (Vodiča vas), Korpitsch (Grpiče), Latschach am Faakersee (Loče), Mallestig (Malošče) ja Sankt Stefan (Šteben). 2001. aasta rahvaloenduse järgi olid 5,6% rahvastikust Kärnteni sloveenid.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Finkensteini loss

Omavalitsus on nimetatud Finkensteini lossi järgi, mis oli Kärnteni hertsogite valdus, mida on esmamainitud 1142. aasta dokumendis. Läänistatuna hertsogi ministeriaalidele, Finkensteini isandatele oli see oluline eelpost, kust avanes vaade Gaili orule ja Bambergi piiskoppide Kärnteni valdustele Villachi ja Federauni lossi ümbruses. 1335. aastal läksid hertsogivaldused Austria Habsburgidele.

1508. aastal andis keiser Maximilian I, kes oli 1493. aastast Kärnteni hertsog, Finkensteini oma vasallile Siegmund von Dietrichsteinile, kelle järglased hoidsid lossi 1861. aastani. 18. sajandist see lagunes, ainult vare on jäänud. See on täna 1150 istekohaga amfiteatri Burgarena Finkensteini taustaks, mida kasutatakse peamiselt kontsertide korraldamiseks.

Finkensteini omavalitsus loodi 1850. aastal Mallestigis, turulinn sai sellest 1979. aastal. Oma asukoha reklaamimiseks Faaki järve kaldal on ametlik nimi 2000. aastast Finkenstein am Faaker See. Piirkond sõltub suuresti turismist, pealegi haldab Elan lumelauatehast Fürnitzis.

Altfinkenstein, vaade Mittagskogeli mäele

Tuntud inimesi[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]