Aarne Saluveer

Allikas: Vikipeedia
Aarne Saluveer Tallinna päeval 15. mail 2010

Aarne Saluveer (sündinud 28. juulil 1959 Tartus) on Eesti koorijuht ja muusikapedagoog. Ta on Eesti aktiivsemaid ja rahvusvaheliselt tuntud muusikahariduse ja koorimuusika arendajaid, dirigent ja koolitaja.

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Saluveer lõpetas 1974. aastal C. R. Jakobsoni nimelise Viljandi 1. Keskkooli.[1] Ta õppis Viljandi Muusikakoolis klaverit ja löökpille.[2]

1982. aastal lõpetas ta Tallinna Riikliku Konservatooriumi koorijuhtimise ja muusikapedagoogika eriala Ants Söödi juhendamisel. Ta on täiendanud ennast mitmetel rahvusvahelistel kursustel, sh Mozarteumis Salzburgis.

Töö[muuda | muuda lähteteksti]

Lasteekraani Muusikastuudio muusikajuht ja peadirigent.

Alates 1993. aastast on Saluveer olnud tegev laulupidude liigijuhi ja dirigendina, 2007. aasta X noorte laulupeo ILMAPUU kunstiline juht. Laulupidu tutvustav projekt "World Tree" võitis esimese auhinna Euroopa Muusikanõukogu konkursil "Many Musics in Europe 2005" .

Aarne Saluveer on Viimsi JazzPopFesti kunstiline juht ja korraldaja[3].

Saluveer oli 2006-2017 Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli direktor. 2013 esitasid mõned kooli töötajad Saluveeri peale kaebuse haridus- ja teadusministeeriumile, heites talle ette autokraatiat, koostöö puudumist kooli arengukava väljatöötamisel ning dokumentatsiooni ebakorrektsust. [4] Aprillis 2017 avaldasid kooli 79 töötajat Saluveerile umbusaldust, heites talle ette autoritaarset juhtimisstiili, pealiskaudsust otsustamisel ja kooli, kui oma põhitöökoha unarusse jätmist muude kohustuste kõrval. Umbusalduse ajendiks said sügisel 2016 tehtud töölepingumuudatused, millest töötajaid ei teavitatud õigeaegselt ja osade töötajatega ei sõlmitud kirjalikku töölepingut. Töötajaid häiris Saluveeri otsuse järel töökoormuse kasv, mis polnud palgatõusuga proportsioonis.[5]

Ühiskondlik tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

1990. aastal asutatud, Saluveeri muusikalisel juhtimisel ETV juures tegutsenud laulustuudiost on välja arenenud 3 rahvusvaheliselt kõrge renomeega kõrgetasemelist koori: ETV tütarlastekoor, lastekoor ja mudilaskoor. Kooride muusikaline tegevus on stiililiselt avar klassikalistest vokaalsümfoonilistest suurvormidest ja muusikalide ettekannetest džässi, folgi ja tänapäevase muusika esiettekanneteni. Saluveeri muusikaline tegevus on seotud ka Viimsi Keskkooli, Tallinna Ülikooli kammerkoori, Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia Kammerkoori ja Maaeluministeeriumi laulukooriga. Eesti Teatri- ja Muusikaakadeemia mittekoosseisulise õppejõuna on ta juhendanud Orff-muusikaõpetuse kursust, lisaks on ta Jaan Kreuksi nimelise Noorsoo Kultuuripalee ringijuht.

Aarne Saluveer on olnud kuninganna Elizabeth II ja Jaapani keisripaari auks korraldatud kontsertide kunstiline juht ning Eesti Vabariigi 89. aastapäeva muusikaprogrammi kunstiline juht. Ta on osalenud instrumentalisti, vokalisti, helilooja ja arranžeerijana tuntud popansamblites ja projektides (Tahukas, Elektra, Karavan, Surprise Reggae Sunshine Band, Kontakt, Margo Kõlari ansambel, Tartu muusikapäevad, Kollane Allveelaev G, Totu Cool), Eurovisiooni lauluvõistlusel ja rahvusvahelistes telesaadetes.

Ettekanded rahvusvahelistel konverentsidel[muuda | muuda lähteteksti]

Saluveer on avaldanud artikleid International Choral Bulletine'is ja Europa Cantat Magazine’is, töötanud koorikonkursside žüriides (EBU “Let The Peoples Sing”, Hongkong, Neerpelt, Singapore Youth Festival, Maasmechelen, Gorizia, Tour, Debrecen, Derry, Maailma Koorimängud jpt).

Auhinnad[muuda | muuda lähteteksti]

  • ETV tütarlastekoor – Euroopa Koorimuusika Suure auhinna finalist / Arezzo; 5 esimest kohta ja publikupreemia / Gorizia, I koht Euroopa Ringhäälingute Liidu live-raadiokonkurss Let The Peoples Sing / Köln 2005,
  • Tallinna Ülikooli Kammerkoor – Eesti Kammerkooride konkursi peaauhind[viide?] jne.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Carl Robert Jakobsoni nimeline Gümnaasium. Vilistlased[alaline kõdulink]
  2. "Laulupeo juhid. Aarne Saluveer". Originaali arhiivikoopia seisuga 25. veebruar 2016. Vaadatud 17. veebruaril 2016.
  3. Remmel, Iia. Viimsi JazzPopFest 10. Muusika.16.01.2020
  4. Rainer Kerge, Asso Ladva. "Aarne Saluveer: ametiühingute esindajad soovivad pöörduda kommunismi". ohtuleht.ee 25. aprill 2017
  5. Marek Kuul, Indrek Kuus, Merili Nael. "Otsa kooli õpetajad nõuavad Aarne Saluveeri lahkumist." ERR 24. aprill 2017
  6. Teenetemärkide kavaleride andmekogu – 4503

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]