Seattle

Allikas: Vikipeedia
Seattle

[ siˈætəl ]
inglise Seattle
Pindala 369,2 km²
Elanikke 737 015 (1.04.2020)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 36′ N, 122° 20′ W

Seattle on linn Ameerika Ühendriikides Washingtoni osariigis, Kingi maakonna halduskeskus.

Seattle on rahvaarvult osariigi ja USA Pacific Northwesti regiooni suurim linn. Linn asub Pugeti väina ja Washingtoni järve vahel, umbes 155 km USA-Kanada piirist lõuna pool.

Seattle'it tuntakse kui grungemuusika, Jimi Hendrixi, Boeingi, Starbucksi, Amazon.comi ja Microsofti sünnilinna. Linna hüüdnimi on Emerald City ('smaragdilinn'), kuid seda hüütakse ka Rainy Cityks ('vihmane linn'). Kunagisest metsatööliste linnast on tänapäevaks saanud üks USA olulisemaid kultuuritrendide suunajaid ning noorusliku ettevõtluse ja kõrgtehnoloogia keskusi.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Alaska-Yukoni-Pacificu näitus 1909. aastal

Inimasustus on praeguse Seattle'i alal olnud juba vähemalt 4000 aastat. Eurooplased jõudsid sinna alles 19. sajandi keskel, kui pettunud California kullaotsijad põhja poole suundusid. Seattle on saanud nime indiaanipealik Noah Sealthi järgi. Asustus rajati 1850. aastatel, linnastaatuse sai Seattle 1869. aastal.

Seattle'i ajaloo suuremateks sündmusteks on olnud 1889. aasta tulekahju, 1909. aasta Alaska-Yukon-Pacificu näitus, 1919. aastal toimunud USA esimene üldstreik, 1962. aasta maailmanäitus (Century 21 Exposition), 1990. aasta Hea Tahte mängud ja 1999. aasta Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) tippkohtumine, millega kaasnesid suured meeleavaldused.

Majandus[muuda | muuda lähteteksti]

Boeingi tehas Everettis, maailma suurima kubatuuriga hoone

Seattle on paljude tuntust kogunud firmade kodulinn. Linna jõukus on kasvanud ja kahanenud lainetena. Asustuse algusaastatel sai linn elatise metsatööstusest. 19. sajandi lõpus lisas majandusele hoogu Klondike'i kullapalavik, mis muutis linna tähtsaks transpordisõlmeks. 20. sajandi alguses saabus laevaehituse õitseaeg. Transpordifirma UPS asutas muide 1907. aastal 19-aastane Seattle'i noormees sõbralt laenatud 100 dollariga.

Pärast Teist maailmasõda hakkas kiirelt laienema Boeingi lennukitootmine. Seattle oli Boeingi ametlik kodulinn kuni 2001. aastani, mil firma peakontor koliti Chicagosse. Lennukeid toodetakse aga siiani Seattle'i piirkonnas Rentoni ja Everetti tehastes.

1960. ja 1970. aastatel toimus linna arengus tagasilöök ja paljud elanikud lahkusid parematele jahimaadele. Siis aga algas tormakas areng tänu sellistele tarkvara- ja telekommunikatsioonifirmadele nagu Microsoft, Amazon.com, RealNetworks, AT&T Wireless, T-Mobile jt.

Seattle'i elanikke peetakse suurteks kohvijoojateks. Selles võib oma roll olla ka ilmselt maailma tuntuimal kohvikuketil Starbucks.

Seattle'is on ka kaubamajakett Nordstrom, lennundusfirma Alaska Airlines ja kindlustusfirma Safeco. Seattle'i sadam on siiani oluline transpordisõlm.

Seattle'i öine panoraam
Suurenda
Seattle'i öine panoraam

Rahvastik[muuda | muuda lähteteksti]

Vaade Seattle'ile läbi pilvede

Seattle'i linnastusse kuuluvad Tacoma, Bellevue ja Everett, linnastus elab umbes 3,2 miljonit inimest. Umbes 73,4% elanikest on valged; see näitaja on üks kõrgemaid USA suurlinnade hulgas. Linnas on palju aasia päritoluga elanikke.

Hiljutised uurimused näitavad, et Seattle torkab USA suurlinnade hulgas silma suurima kirjaoskajate osakaalu[2] ja kõige haritumate elanike poolest (48,8%-l üle 25-aastastest elanikest on vähemalt bakalaureusekraad).[3] 2005. aastal nimetas ajakiri Men's Fitness Seattle'i USA kõige treenituma elanikkonnaga linnaks.

Kultuur[muuda | muuda lähteteksti]

Saja-aastane Seattle'i sümfooniaorkester on üks maailma kõige enam muusikat salvestanud orkestreid. Tuntud on ka Seattle'i ooperiteater ja Pacific Northwesti balletiteater.

Linna juhtiv ajaleht on päevaleht Seattle Times.

Seattle'is asub üks USA mainekamaid ülikoole, Washingtoni Ülikool.

Linnas on neli põhiliiga spordivõistkonda: Seattle Mariners (pesapalliliiga MLB), Seattle Seahawks (ameerika jalgpalli liiga NFL), Seattle SuperSonics (korvpalliliiga NBA) ja Seattle Storm (naiste korvpalliliiga WNBA).

Seattle on grungemuusika kodulinn, kust on pärit Nirvana, Pearl Jam, Alice in Chains ja Soundgarden.

Vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

Space Needle

Seattle'i tuntuim vaatamisväärsus on 184 meetri kõrgune Space Needle, mis ehitati 1962. aasta maailmanäituse auks. Väga populaarne nii kohalike elanike kui ka turistide hulgas on Seattle'i turg, Pike Place Market.

Mereannid Seattle'i turul

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]