NBA

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel on Põhja-Ameerika professionaalsest korvpalliliigast; võimalikke muid tähendusi vaata leheküljelt NBA (täpsustus).

National Basketball Association
Sport korvpall
Asutatud 1946
Võistkondi 30
Riigid  USA (29)
 Kanada (1)
Komissar Adam Silver
Peakontor Olympic Tower, New York, New York
Praegune meister Denver Nuggets (2023)
Enim meistritiitleid Boston Celtics (17 tiitlit)
Los Angeles Lakers (17 tiitlit)
Koduleht NBA.com

National Basketball Association (NBA) on kutseline korvpalliliiga, mille klubid asuvad peamiselt USA-s ja Kanadas.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

NBA loodi 6. juunil 1946 New Yorgis BAA (Basketball Association of America) nime all. Nime muudeti 1949. aastal, kui BAA-ga ühines mitu NBL-i (National Basketball League) klubi.

Uus liiga alustas tegevust 17 meeskonnaga, kuid juba pärast esimest hooaega lahkus kuus klubi, kellele järgnes varsti veel kolm, mistõttu mängis hooajal 1954/55 NBA-s ainult kaheksa meeskonda. Samal hooajal muudeti ka mitut mängureeglit, mis kehtivad tänini ja aitasid kaasa profikorvpalli arengule. Nendest olulisim oli reegel, mille järgi anti rünnakuks aega 24 sekundit. See reegel muutis profikorvpalli tempokamaks, jõulisemaks ja pealtvaatajatele nauditavamaks.

NBA hakkas hoolitsema ka selle eest, et võistkonnad püsiksid ligikaudu sama tugevad. Selleks viidi sisse süsteem, mille kohaselt viimaseks jäänud võistkond sai endale NBA draft'is valida üliõpilaskorvpallurite seast täienduse esimesena, eelviimane klubi teisena ja nii edasi.

NBA-le pakkus vahepeal konkurentsi 1967. aastal moodustatud ABA (American Basketball Association), kellega võisteldi aastaid parimate üliõpilaskorvpallurite pärast. 1976. aastal lõpetas ABA tegevuse ja mitu selle võistkonda ühines NBA-ga.

1980. aastatel meelitati õnnestunud reklaami- ja äritegevusega mängudele ja telerite juurde üha enam pealtvaatajaid. Seetõttu hakkasid ka telekanalid ülekannete vastu rohkem huvi tundma, mis omakorda suurendas NBA populaarsust ja tõi liigale rohkem raha sisse.

Tänapäeval on NBA tunnustatuim korvpalli profiliiga maailmas. Sinna kuulub 30 võistkonda, kes on jagatud ida- ja läänekonverentsiks, millest kumbki omakorda jaguneb kolmeks divisjoniks. Idakonverentsi kuuluvad Atlandi, kesk- ja kagudivisjon, läänekonverentsi aga edela-, loode- ja Vaikse ookeani divisjon.

NBA läbi aegade kõige edukamad meeskonnad on Boston Celtics ja Los Angeles Lakers, kes kumbki on tulnud NBA meistriks 17 korda.

2011. aasta tööseisak[muuda | muuda lähteteksti]

1. juulil 2011 algas NBA ajaloo neljas tööseisak, kuna mängijad ja klubide omanikud ei jõudnud mängijate palgatingimustes kokkuleppele. Tööseisak lõppes ametlikult 8. detsembril 2011, hooaja esimesed mängud toimusid 25. detsembril 2011. Tavalise 82 mängu asemel piirduti 2011/12. hooajal 66 mänguga.

NBA meeskonnad[muuda | muuda lähteteksti]

Kommentaarid

  1. (*) märgib, et korvpalliklubi kolis teise linna.
  2. Meeskonnad Fort Wayne Pistons, Minneapolis Lakers ja Rochester Royals liitusid NBA-ga (BAA) 1948. aastal (NBL-ist).
  3. Meeskonnad Syracuse Nationals ja Tri-Cities Blackhawks liitusid NBA-ga 1949. aastal BAA-NBL ühinemisel.
  4. Indiana Pacers, New York Nets, San Antonio Spurs ja Denver Nuggets liitusid NBA-ga 1976. aastal NBA-ABA ühinemisel.

NBA tütarliiga[muuda | muuda lähteteksti]

NBA G League (varem NBA Development League) on 2001. aastal asutatud NBA rahastatud ja juhitud korvpalli arenguliiga, kus mängis hooajal 2019/20 kokku 28 võistkonda.

Meeskondade koosseisus on kokku 12 mängijat, 10 (või vähem) G League'i mängijat ja 2 (või rohkem) NBA mängijat. Võistkonna koosseisu kuuluvad eelmise aasta mängijad, mängijad G League'i draft'ist, iga meeskonna kohaliku piirkonna mängijad ning NBA uustulnukad ja teist aastat profiliigas mängivad korvpallurid. Iga NBA meeskond saab G League'i saata kaks esimest või teist aastat NBA-s osalevat mängijat ja ainuke suurem piirang on, et ühte mängijat võib hooaja jooksul ainult kolm korda G League'i saata. Piirang on seatud põhjusel, et aeg-ajalt kutsuvad põhimeeskonnad oma korvpallureid NBA-sse tagasi, pakkudes neile mänguminuteid põhiliigas või NBA-s karjääri alustava mängija asendamist.

Eestlased NBA-s[muuda | muuda lähteteksti]

Eestlastest on NBA-s mänginud Martin Müürsepp, kelle valis 1996. aasta NBA draft'i esimese ringi 25. valikuna Utah Jazz. Müürsepp esindas aastatel 1996–1998 Miami Heati ja Dallas Mavericksi kokku 83 kohtumises, milles tõi keskmiselt 11,5 minutiga 4,7 punkti ja 2,2 lauapalli mängus.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]