Inglismaa ja Šotimaa monarhide loend

Allikas: Vikipeedia

Inglismaa ja Šotimaa monarhide loend.

Monarhid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Inglismaa monarhid

Nimi Valitsemise aeg Märkused
Saksi dünastia
Ælfred Suur 878899
Edward Vanem 899924 Ælfredi poeg
Ethelweard 924 Edward Vanema poeg
Athelstan 925940 Edward Vanema poeg
Edmund I 939946 Edward Vanema poeg
Edred 946955 Edward Vanema poeg
Edwy 955959 Edmundi poeg
Edgar Rahumeelne 959975 Edmundi poeg
Edward Märter 975978 Edmundi poeg
Ethelred II 9781013
10141016
Edgar Rahumeelse poeg
Edmund II 1016 Ethelred II poeg
Taani dünastia[1]
Sweyn (Svend Harkhabe) 10131014
Canute (Knud Suur) 10161035 Svend Harkhabeme poeg
Harold I (Harald) 10351040 Knudi vallaspoeg
Harthacanute (Hardeknud) 10401042 Knudi poeg
Saksi dünastia restauratsioon
Edward Usutunnistaja 10421066 Ethelred II poeg
Harold II 1066 Edward Usutunnistaja õemees
Normanni dünastia[2]
William I Vallutaja 10661087
William II 10871100 William I poeg
Henry I 11001135 William I poeg
Stephen 11351154 William I lapselaps
Plantagenetite ehk Anjou dünastia[3]
Matilda 1141 ei kroonitud, Henry I tütar
Henry II 11541189 Matilda poeg
Richard I Lõvisüda 11891199 Henry II poeg
John Maata 11991216 Henry II poeg
Henry III 12161272 Johni poeg
Edward I 12721307 Henry III poeg
Edward II 13071327 Edward I poeg
Edward III 13271377 Edward II poeg
Richard II 13771399 Edward III lapselaps
Lancasteri dünastia[4]
Henry IV 13991413 Edward III lapselaps
Henry V 14131422 Henry IV poeg
Henry VI 14221461 Henry V poeg
Yorki dünastia[5]
Edward IV 14611483 Edward III lapselapselaps
Edward V 1483 ei kroonitud, Edward IV poeg
Richard III 14831485 Edward IV vend
Tudori dünastia[6]
Henry VII 14851509 Edward III lapse-lapselapselaps
Henry VIII 15091547 Henry VII poeg
Edward VI 15471553 Henry VIII poeg
Jane Grey 1553 Henry VII lapselapselaps
Mary I 15531558 Henry VIII tütar
Elizabeth I 15581603 Henry VIII tütar

Šotimaa monarhid

Nimi Valitsemise aeg Märkused
Alpini dünastia
Kenneth I McAlpin 843858
Donald I 858862 Kenneth I vend
Constantine I 862877 Kenneth I poeg
Aedh 877878 Kenneth I poeg
Eochaid 878889 Aedhi õepoeg, valitses koos Giriciga
Giric 878889 Aedhi nõbu, valitses koos Eochaidiga
Donald II 889900 Constantine I poeg
Constantine II 900943 Aedhi poeg
Malcolm I 943954 Donald II poeg
Indulf 954962 Constantine II poeg
Dubh 962966 Malcolm I poeg
Culen 966971 Indulfi poeg
Kenneth II 971995 Malcolm I poeg
Constantine III 995997 Culeni poeg
Kenneth III 9971005 Dubhi poeg
Malcolm II 10051034 Kenneth II poeg
Duncan I 10341040 Malcolm II lapselaps
Macbeth 10401057 Malcolm II lapselaps
Lulach 10571058 Kenneth III lapselaps
Dunkeldi dünastia
Malcolm III 10581093 Duncan I poeg
Donald III 10931094
10941097
Duncan I poeg
Duncan II 1094 Malcolm III poeg
Edgar 10971107 Malcolm III poeg
Alexander I 11071124 Malcolm III poeg
David I 11241153 Malcolm III poeg
Malcolm IV 11531165 David I lapselaps
William I 11651214 David I lapselaps
Alexander II 12141249 William I poeg
Alexander III 12491286 Alexander II poeg
Margaret 12861290 Alexander III lapselapselaps
Ballioli dünastia[7]
John Balliol 12921296 David I lapselapse-lapselapselaps
Bruce'i dünastia[8]
Robert I 13061329 David I lapselapse-lapselapselapselaps
David II 13291371 Robert I poeg
Ballioli dünastia[9]
Edward Balliol 13321338 John Ballioli poeg
Stuarti dünastia[10]
Robert II 13711390 Robert I lapselaps
Robert III 13901406 Robert II poeg
James I 14061437 Robert III poeg
James II 14371460 James I poeg
James III 14601488 James II poeg
James IV 14881513 James III poeg
James V 15131542 James IV poeg
Mary I 15421567 James V tütar
James VI 15671625 Mary I poeg
  1. Lühikest aega nõudlesid Inglise trooni nii Saksi kui ka Taani dünastia.
  2. Pärast normannide vallutust 1066 algas kuningate loendamine otsast peale. See puudutab ainult Edwardeid.
  3. Dünastia nimi muutus Henry I tütre Matilda abielu tõttu Geoffrey Plantagenetiga.
  4. Henry Bolingbroke kõrvaldas troonilt Richard II ja dünastia nimi muutus kooskõlas Henry isa tiitliga (Lancasteri hertsog).
  5. Lancasteri ja Yorki dünastiad pidasid trooni pärast Rooside sõda. Yorki dünastia sai troonile.
  6. Henry Tudor Lancasteri dünastiast võttis trooni tagasi.
  7. Kui Margaret suri, polnud kindlat troonipärijat. Inglismaa kuningas Edward I pani troonile temast sõltuva John Ballioli.
  8. Ballioli ülestõusuga algas Šoti iseseisvussõda ja selle ajal sai uueks kuningaks Inglismaa soosik Robert Bruce.
  9. Vahepeal nõudsid trooni mõlemad: Edward Balliol ja David II.
  10. Robert Stewart muutis dünastia nime Stuartiks (Stewarti prantsuspärane hääldus).

Inglismaa ja Šotimaa monarhid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Kuninganna Elizabeth I surres päris Šoti kuningas James VI Inglismaa trooni. Sellest ajast on Inglismaal ja Šotimaal samad monarhid.

Stuartite dünastia[muuda | redigeeri lähteteksti]

Nimi Valitsemise aeg Märkused
James I (Inglismaa)
James VI (Šotimaa)
16031625 Henry VII lapselapse-lapselaps, Mary poeg
Charles I 16251649 James I (VI) poeg

Protektoraat[muuda | redigeeri lähteteksti]

Pärast Charles I hukkamist 1649 kuni restauratsioonini aastal 1660 ei valitsenud Inglismaad ja Šotimaad kuningad, vaid lordprotektorid.

Nimi Valitsemise aeg Märkused
Oliver Cromwell 16531658  
Richard Cromwell 16581659 Oliver Cromwelli poeg

Inglismaa ja Šotimaa monarhid[muuda | redigeeri lähteteksti]

1659 eemaldati Richard Cromwell võimult. Anarhia kestis Stuartite restauratsioonini 1660.

Stuartite dünastia[muuda | redigeeri lähteteksti]

Nimi Valitsemise aeg Märkused
Charles II 16601685 Charles I poeg
James II (Inglismaa)
James VII (Šotimaa)
16851689 Charles I poeg
Mary II 16891694 James II tütar, valitses koos William III-ga
William III
William II (Šotimaa)
16891702 Mary II abikaasa, valitses koos oma abikaasaga
Anne 17021707 James II tütar

Suurbritannia monarhid[muuda | redigeeri lähteteksti]

1707. aasta Uniooni Aktiga liideti Inglismaa Kuningriik ja Šotimaa Kuningriik Suurbritannia Kuningriigiks.

Stuartite dünastia[muuda | redigeeri lähteteksti]

Nimi Valitsemise aeg Märkused
Anne (Suurbritannia) 17071714 James II tütar

Hannoveri dünastia[muuda | redigeeri lähteteksti]

Vastavalt Regulatsiooni Aktile said troonile Hannoveri troonipärija Sophie järeltulijad, olles lähimad protestantlikud sugulased kuninganna Anne'ile. Kuningaks sai Hannoveri kuurvürst Georg Ludwig.

Nimi Valitsemise aeg Märkused
George I 17141727 James I lapse lapselaps
George II 17271760 George I poeg
George III 17601801 George II poeg

Suurbritannia ja Iirimaa Ühendkuningriigi monarhid[muuda | redigeeri lähteteksti]

1801. aasta Uniooni Akt liitis Suurbritannia Kuningriigi ja Iirimaa Kuningriigi Ühendkuningriigiks.

Hannoveri dünastia[muuda | redigeeri lähteteksti]

Nimi Valitsemise aeg Märkused
George III 18011820 George II poeg
George IV 18201830 George III poeg
William IV 18301837 George III poeg
Victoria 18371901 George III lapselaps

Saksi-Coburg-Gotha dünastia[muuda | redigeeri lähteteksti]

Dünastia nimi muutus seoses Victoria abiellumisega Saksi-Coburgi-Gotha printsi Albertiga.

Nimi Valitsemise aeg Märkused
Victoria 18371901 George III lapselaps
Edward VII 19011910 Victoria poeg
George V 19101936 Edward VII poeg

Windsori dünastia[muuda | redigeeri lähteteksti]

Dünastia nime muudeti Saksamaa-vastase hoiaku märgiks I maailmasõja tõttu.

Nimi Valitsemise aeg Märkused
George V 19101936 Edward VII poeg

Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi monarhid[muuda | redigeeri lähteteksti]

1922 Iirimaa iseseisvus. Kuningriigi nime muudeti vastavalt 1927.

Windsori dünastia[muuda | redigeeri lähteteksti]

Nimi Valitsemise aeg Märkused
George V 19101936 Edward VII poeg
Edward VIII 1936 George V poeg
George VI 19361952 George V poeg
Elizabeth II 1952 George VI tütar