Foxconn

Allikas: Vikipeedia
Hon Hai Precision Industry Co., Ltd.
Liik Public
Ärinimi Foxconn
Valdkond elektroonika
Asutatud 1974
Peakorter Tucheng, New Taipei, Taiwan
Piirkond ülemaailmne
Juhid Terry Gou (eesistuja ja president)
Tooted elektroonika, elektroonikakomponendid
Teenused elektroonika tootmise teenused
Käive USD 117.51 miljardit (2011)[1]
Puhaskasum 2,77 mld dollarit (2011)[1]
Varad 57,16 mld dollarit (2011)[1]
Omakapital 19,09 mld dollarit (2011)[1]
Töötajaid 1 miljon (2011)
Koduleht foxconn.com

Hon Hai Precision Industry Co., Ltd. (ärinimega Foxconn) on Taiwani rahvusvaheline elektroonikaettevõte. Selle peakontor asub Tuchengis Taipeis Taiwanis. See on maailma suurim elektroonikaettevõte .[2][3]

Foxconn on peamiselt algupärase disaini tootja ja tema klientideks on suurimad Ameerika, Euroopa ning Jaapani elektroonika ja infotehnoloogia firmad. Märkimisväärsed tooted, mida see firma toodab, on näiteks iPad, iPhone, iPod, Wii ja Xbox 360.

Foxconn on osalenud vastuolulistes vaidlustes, millest enamik on seotud sellega, kuidas Foxconn kohtleb oma töötajaid Hiinas, kus Foxconn on suurim erasektori tööandja. 2012. aastal palkas Apple Õiglase Tööjõu Assotsiatsiooni (inglise Fair Labour Association (FLA)), et viia läbi revisjon töötingimuste kohta Foxconnis.[4]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Hon Hai Precision Industry Co., Ltd. asutati 1974. aastal elektriliste komponentide tootjana. Foxconn oli algselt Hon Hai ärinimi ja hiljem tütarettevõtte nimi. Hon Hai esimene tootmistehas avati maismaal Hiinas Longhuas, Shenzhenis 1988. aastal.

2001. aastal keskendus Intel põhitegevuse pädevusse kiipide tegemisel ning hakkas kasutama Hiina lepingulisi tootjaid nagu Foxconn, et teha Inteli kaubamärgiga emaplaate.

2007. aasta novembris teatas Foxconn uue tehase, mis maksab 500 miljonit USA dollarit, ehitamisest Huizhousse Lõuna-Hiinasse.[5]

2012. aasta märtsis nõustus Foxconn omandama 10-protsendilise osaluse 806 miljoni USA dollari eest Jaapani elektroonikaettevõttes Sharp ning ostis kuni 50% LCD-kuvaritest, mis olid toodetud Sharpi tehases Sakais, Jaapanis.[6]

2012. aasta jaanuaris nimetas Foxconn Tien Chong Chengi tegevjuhiks, kes astus peagi tagasi, viidates terviseprobleemidele.

2012. aasta septembris tegi Foxconn teatavaks oma plaanidest investeerida 494 miljonit USA dollarit viie uue tehase ehitamiseks Itus Brasiilias. See loob juurde 10 000 uut töökohta.[7]

Toimingud[muuda | muuda lähteteksti]

Foxconnil on tehaseid Aasias, Euroopas ja Lõuna-Ameerikas, mis kõik kokku moodustavad umbes 40 protsenti tervest tarbeelektroonika toodete müügist.

Hiina[muuda | muuda lähteteksti]

Foxconnil on üheksas Hiina linnas kokku 13 tehast.

Foxconni suurim tehas on Longhuas, Shenzhenis, kus sajad tuhanded töötajad töötavad müüriga ümbritsetud Longhua teaduse ja tehnoloogia pargis, mida kutsutakse ka "Foxconni linnaks" või "iPodi linnaks" or "iPod City".[8] See katab umbes 3 ruutkilomeetrit, hõlmates 15 tehast, töötajate ühiselamuid, basseini, tuletõrjet, omaenda televisiooni võrku ja kesklinna koos toidupoe, panga, restoranide, raamatupoe ja haiglaga. Veerand töötajatest elab ühiselamutes, paljud neist töötavad kuni 12 tundi päevas, 6 päeva nädalas. Teine "Foxconni linn" asub Zhenghous Henani provintsis, kus teada olevalt töötab 120 000 töötajat.[9]

Foxconn laieneb jätkuvalt ja on plaaninud ehitada tehaseid veel Chengdusse Sichuani provintsis ja Wuhanis in Hubei provintsis.

Brasiilia[muuda | muuda lähteteksti]

Kõik ettevõtte ehitised Lõuna-Ameerikas on rajatud Brasiiliasse.[10] Mobiiltelefonitehased on asustatud Manaus ja Indaiatubas, samuti tootmise baasid Jundais Sorocabas ja Santa Rita do Sapucais. Ettevõte plaanib veel investeerida Brasiiliasse.

Euroopa[muuda | muuda lähteteksti]

Foxconni tehas Tšehhis

Foxconnil on tehaseid Ungaris, Slovakkias[3], ja Tšehhis.[3] See on suuruselt teine eksportija Tšehhis.[3]

India[muuda | muuda lähteteksti]

Foxconnil on toiminguid ka spetsiaalses majandustsoonis Chennais, Tamil Nadus.

Jaapan[muuda | muuda lähteteksti]

Foxconn ja Sharp juhivad ühiselt kahte tööstusettevõtet Sakais, kus toodetakse suurekraan televiisoreid. 2012. aasta augustis teatati, et Sharp, samal ajal tehes ühingute ümberkujundamist ja kärpimist, plaanis müüa tööstusettevõtted Foxconnile.[11]

Malaisia[muuda | muuda lähteteksti]

2011. aasta seisuga, oli Foxconnil vähemalt üks tehas Johoris eeldatavalt Kulaijayas, kus areneb tööstuspark, mis hõlmab nelja tehast, kui see valmis saab.

Mehhiko[muuda | muuda lähteteksti]

Foxconnil on rajatis San Jeronimos, mis paneb kokku arvuteid, ja kaks rajatist Juárezes – endine Motorola tootmisbaas, mis tootis mobiiltelefone, ja digiboksitehas, mis saadi Cisco Systemislt.[12] Selles riigis teeb Foxconn ka LCD-telereid.

Suurimad kliendid[muuda | muuda lähteteksti]

Suurimad Foxconni kliendid on Acer Inc. (Taiwan)[13], Amazon.com (USA), Apple Inc. (USA), Cisco (USA)[14], Dell (USA), Hewlett-Packard (USA), Microsoft (USA), Motorola (USA), Nintendo (Jaapan), Nokia (Soome), Samsung (Lõuna-Korea), Sony (Jaapan)[15], Toshiba (Jaapan) ja Vizio (USAs).

Apple on teatanud, et teeb lepingud Hiina originaalseadmete tootjatega nagu Foxconn, sest siis neil on lihtne juurdepääs Hiina tarneahelale ning hästi arendatud tööstusstruktuurile.

Vastuolusid[muuda | muuda lähteteksti]

Kehvad töötingimused[muuda | muuda lähteteksti]

Kaebusi halbade töötingimuste kohta on esitatud mitmel korral. Uudiste aruanded tõstavad esile pikad töötunnid, Hiina töötajate diskrimineerimise nende Taiwani kaastöötajate poolt ja väheseid töösuhted ettevõttes.[16] Kuigi Foxconn vastas nõuetele enamikus valdkondades kui Apple Inc. auditeeris enda iPodi ja iPhone'i tootjat 2007. aastal, kuid siiski revisjon põhjendas mõned väited.

2012. aasta revisjon, mis tehti Õiglase Tööjõu Assotsiatsiooni (ÕTA) poolt Apple Inc.-i poolt, leidis, et töötajad said igapäevaselt mitteküllaldast ületunni tasu ja vihjas, et tööõnnetused võivad olla tavalised[17]

2012. aasta septembris puhkes kaklus töötajate ühiselamus Taiyuanis Shanxis, mis muutus vägivaldseks, kuid rahustati maha turvameeste poolt.[18]

Enesetapud[muuda | muuda lähteteksti]

Enesetapud Foxconni töötajate seas on pälvinud meedia tähelepanu. Näiteks üks kõrge profiiliga töötaja surm peale prototüübi kaotamist või enesetappude seeria, mis oli seotud madalate palkadega aastal 2012. Foxconni töötajate enesetapud on jätkunud, kuid need on langenud oluliselt 2010. aastast.

Sun Dayong, 25-aastane mees, sooritas enesetapu 2009. aasta juulis pärast iPhone 4 prototüübi kaotamist.

Vastuseks töötajate enesetapu lainele 2012. aastal, milles suri 14 inimest, koostasid 20 Hiina ülikooli aruande, kus nad kirjeldasid Foxconni tehaseid kui töölaagreid ja üksikasjalikult laialdaselt levinud töötajate väärkohtlemist ja illegaalset ületunnitööd. Vastuseks enesetappudele paigaldas Foxconn rajatistesse enesetapu ennetamise võrgu ja lubas oluliselt kõrgemat palka enda Shenzheni tootmise tehastes. Töötajaid sunniti ka alla kirjutama õiguslikult siduvale dokumendile, mis garanteeris, et nemad ega nende järeltulijad ei kaebaks ettevõtet kohtusse ootamatu surma, enesevigastuse või enesetapu korral.

Mäss Mehhikos[muuda | muuda lähteteksti]

2010. aasta 19nda veebruari õhtul, tegi ettevõte teadaande Santa Teresa tehases, et bussid, mis tavapäraselt viivad töötajaid koju tehasest, ei jõua kohale õigeaegselt sõjaväe kontrollpunkti viivituse tõttu. Seega peaksid töötajad jätkama tööd, kuni bussid kohale jõuavad. Selle tulemusena olid töötajad sunnitud tegema ületunde ilma kompensatsioonita. Hiljem tekkis kuuldus, et bussid ei olnud sõjaväe kontrollpunktis ummikus, vaid Foxconn oli teadlikult edasi lükanud busside saabumist, et sundida töötajaid ületunnitööle ilma kompensatsioonita. Seda uudist kuuldes järgnes mäss ja mitmed töötajad süütasid tehase gümnaasiumi.[19] Sisemine juurdlus Foxconni poolt väitis, et see oli ettekavatsetud tegu rahulolematu töötaja poolt, kuid tehase töötajad ei uskunud seda väidet. Töötajad väitsid ka, et see ei olnud mitte esimene kord, kui Foxconn üritas neid kompenseerimata ületunnitööle ning mäss ja tulekahju olid tööjõu kuritarvitamise tagajärjeks mitmel korral, mitte ainult ühel juhtumil.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 "Fortune Global 500: The World's Biggest Companies – Hon Hai Precision Industry" Fortune. 2011.
  2. "The Trials of 2009", circuitsassembly.com.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 "About Foxconn: Group Profile", Foxconn Technology Group.
  4. "Apple’s Foxconn Auditing Group ‘Surrounded With Controversy,’ Critics Say", Wired magazine
  5. "Foxconn Int'l plans new $500 mln south China plant". Reuters. Originaali arhiivikoopia seisuga 26. juuli 2012. Vaadatud 10. detsember 2012.
  6. "Foxconn owner Hon Hai buying 10 percent stake in Japanese electronics giant Sharp for $806M". The Washington Post. Originaali arhiivikoopia seisuga 29. november 2018. Vaadatud 10. detsember 2012.
  7. "Foxconn invests more in Brazil".
  8. "iPod City: Apple Criticized for Factory Conditions". arstechnica.com. *"Inside Apple's iPod Factories". MacWorld UK.
  9. "Apple hit by China Foxconn factory report", BBC
  10. "Global Distribution". Foxconn Technology Group.
  11. "Sharp to transfer 3,000 overseas workers to Hon Hai August 22, 2012". Originaali arhiivikoopia seisuga 22. august 2012. Vaadatud 22. august 2012.
  12. "Citigroup Likes Hon Hai's Purchase of Set-Top Box Plant", Taipei Times
  13. "Foxconn Making Acer Android Phones". Phandroid.com.
  14. "Cisco signs over Mexico manufacturing facility to Foxconn". ZDNet.
  15. "Sony Sources Foxconn to Help Manufacture PS3". Originaali arhiivikoopia seisuga 22. jaanuar 2012. Vaadatud 10. detsembril 2012.
  16. "What Has Triggered the Suicide Cluster at Foxconn?". Originaali arhiivikoopia seisuga 12. august 2011. Vaadatud 10. detsember 2012.
  17. "Foxconn audit finds illegal overtime and unpaid wages at Apple factory".
  18. "Foxconn Workers Labor Under Guard After Riot Shuts Plant".
  19. "Foxconn Workers Don't Get Mad, They Get Even (By Burning Their Factory Down)".

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]