Tori raamatukogu

Allikas: Vikipeedia
Tori raamatukogu

Tori raamatukogu on Tori Valla Raamatukogu haruraamatukogu, mis asub Pärnu maakonnas Tori vallas Tori alevikus aadressil Virula 11, 86801.[1]

Raamatukoguhoidja on Maarika Nõmm.[1]

Ajalugu[2][muuda | muuda lähteteksti]

1878. aastal asutatud Tori raamatukogu on üks vanemaid raamatukogusid Pärnumaal. Otseseks ajendiks raamatukogu loomisele oli 1869. aastal toimunud Eesti esimene üldlaulupidu, kus osales ka kohalik Levi meeskoor. Lisaks laulmisele peeti seal isamaalisi kõnesid, kus rõhutati koolide, raamatukogude ning „iseäraliste seltside“ tähtsust ning julgustati neid looma. Raamatukogu aruannetest saame lugeda, et üheksa aastat pärast laulupidu „„nimetatud“ raamatukogu ehk Tori Laenuraamatukogu on asutatud asjast huvitatud isikute poolt“. Kümne esimese tegutsemisaasta järel oli Tori raamatukogu 1000 trükisega üks Eesti suuremaid kohalikke raamatukogusid. Kümme aastat hiljem Tori raamatukogu suleti, sest „ta ei kuulu ühelegi seltsile“.

19. sajandi lõpuaastail arvati raamatukogu 1883. aastal loodud kohaliku laulu- ja mänguseltsi „Salme“ omandisse.

Raamatukogu esimeseks asukohaks oli Tori kihelkonnakool, siis vallamaja, vahepeal koguni Tori kõrts, sest „asjast huvitatud inimesed“ arvasid, et „seal see sehvt paremini läheb“ ... Järgmisel hetkel otsustati aga, et raamatud ikka sinna peab viidama, „kus iga joodik neid käperdama ei pääse....“

Aastatel 1905–1987 töötas raamatukogu kohalikus kultuurikeskuses (esialgse nimega „Salme“ seltsimaja, hilisem Tori kultuurimaja).

Neil aastail liideti Tori raamatukogu riikliku raamatukoguvõrguga.

1970. aastatel avati Tori raamatukogus lasteosakond, koosseisu lisandus lasteraamatukoguhoidja.

Aastatel 1987–2000 asus raamatukogu Tori mõisa valitsejamajas ning alates 2000. aastast Tori Põhikooli ruumides.

2020. aastal ühendati Tori raamatukogu ja Tori Põhikooli raamatukogu. Kaasajastati ruumilahendused ning parandati raamatukoguteenuste kättesaadavust vallaelanikele.

Raamatukogu töötajad 1878–2019[2][muuda | muuda lähteteksti]

Mihkel Haas

Evi Haas

Leili Viljapuu

Rita Raudsepp

Aita Puust

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Tori Valla Raamatukogu koduleht".
  2. 2,0 2,1 "Tori raamatukogu kuni 31.12.2017".

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]