Tetrafoobia

Allikas: Vikipeedia
Lifti juhtpaneel Shanghai kortermajas. Puuduvad 4., 13. ja 14. korrus. 4. korrust ei ole seetõttu, et hiina keeles on sõnad neli ja surm väga sarnase hääldusega. 13. korrus on puudu samuti ebausu tõttu. 14. korrus on puudu, kuna see sisaldab numbrit 4

Tetrafoobia (kreeka keeles τετράς-tetras 'neli' ja φόβος-phobos 'hirm') on kartus number 4 ees. Number 4 kasutamise ebausk on levinud kõige enam Ida-Aasia riikides.

Põhjused[muuda | muuda lähteteksti]

Mitmes hiina keele murdes kõlavad sõnad 'neli' (; pinyin: sì; jyutping: sei) ja 'surm' (; pinyin: sǐ; jyutping: sei) väga sarnaselt. Lisaks sellele hääldub hiina-jaapani, hiina-korea ja hiina-vietnami keeltes sõna 'neli' kas väga sarnaselt või samamoodi kui sõna 'surm'.

Igapäevaelus välditakse hoolega number 4 esinemist või mainimist, eriti pühade ajal või pereliikme haiguse korral. Ka levinud idioom ütleb, et "asju ei tohi teha nelja kaupa". Aasia riikides jäetakse tihti liftides vahele nii 4. korrus kui ka kõik teised korrused, milles sisaldub number 4 (korrus 14, 24 jne). Lõuna-Korea ja Taiwani mereväe lennukites ja laevades välditakse samuti number 4 kasutamist, kuna sellel on väga tugev seos surmaga. 4. aprilli peetakse eriti õnnetuks päevaks, samamoodi nagu läänemaades 13. ja reedet.

Lisaks numbrile 4 välditakse ka kõiki teisi numbreid, milles see esineb: 12, 24, 42 jne. Ida-Aasia riikide hoonetes – nii hotellides, büroohoonetes, kortermajades kui ka haiglates – ei ole tihti number 4 sisaldavaid korruseid. Pulmapeol ja muudel üritustel ei ole sageli lauanumbreid 4, 14, 24, 42 jne. Mitmetes elamurajoonides ei ole number 4 sisaldavaid majanumbreid või need on asendatud numbritega 3A, 13A, 23A jne. Tetrafoobia võib mõjutada kinnisvara hinda: kui mõni piirkond on võtnud oma tänavanimedest välja number 4, siis on sealse kinnisvara väärtus suurenenud. Number 4 välditakse ka telefoninumbrites, turvakoodides, visiitkaartidel, isikukoodides ja muudes numbrites, mis on inimesega lähedalt seotud. Aasia elanikule number 4 sisaldava numbri andmist peetakse äärmiselt solvavaks või isegi ohtlikuks, kuna seda on kasutanud muu hulgas organiseeritud kuritegevuse liikmed ja mõrvarid.

Tetrafoobia on märksa levinum kui triskaidekafoobia ehk kartus number 13 ees, mis on rohkem levinud läänemaades. Tetrafoobia on tugevalt mõjutanud Aasia riikide ärikultuuri.

Hiinas[muuda | muuda lähteteksti]

Hiina keel on tonaalne ja väheste silpidega, mistõttu esineb selles keeles palju homofoonseid sõnu. Mitmed numbreid tähistavad sõnad on muude sõnade homofoonid ning seetõttu suhtutakse neisse ebausuga.

Hiinlased väldivad number 4 sisaldavaid telefoninumbreid ja aadresse, eriti kui need esinevad koos mõne teise numbriga, mis muudab sõna tähendust. Näiteks number 94 võib tõlgendada kui "pikka aega surnud".

Hiina valitsus ei väljenda tetrafoobiat: Hiina Rahva Vabastusarmee tehnika nimedes esineb number 4, näiteks Dongfeng-4 kontinentidevaheline ballistiline rakett, tüüp 094 tuumaallveelaev, tüüp 054A fregatt. Arvatakse aga, et valitsus väldib number 4 lennukitel, kuna nende mudelite numbrid algavad 5-ga. Taiwani ja Lõuna-Korea merevägi ei kasuta number 4 laevade vimplinumbrites.

Mõnedes kõrgetes Hongkongi kortermajades ei ole 40.–49. korrust ehk kohe pärast 39. korrust tuleb 50. Selle peamine põhjus ei ole tihti tetrafoobia, vaid seda hirmu kasutatakse hoopis ettekäändena, et näidata korruseid kõrgemana, kui need tegelikult on, eesmärgiga kergitada hinda. Guangdongi piirkonnas peetakse numbreid 14 ja 24 õnnetusttoovamaks kui number 4, sest kohalikus murrakus kõlab 14 nagu 'kindel surm' (實死) ja 24 nagu 'lihtne surm' (易死). Hiina põhja ja edela piirkonnas peetakse aga numbreid 14 ja 74 õnnetusttoovamaks kui number 4, sest kohalikus murrakus kõlab 14 nagu 'tahab surra' (要死) ja 74 nagu 'kindel surm' või 'vihane surm' (氣死).

Kohtades, kus Ida-Aasia ja läänemaade kultuur on segunenud, näiteks Hongkongis, esineb hooneid, kus pole ei 13. ega 14. korrust ehk kohe pärast 12. korrust tuleb 15. Kõik teised number 4 sisaldavad korrused on samuti välja jäetud. Seega on sellises 100-korruselises hoones tegelikult ainult 79 korrust.

Kui Peking ei saanud endale 2000. aasta olümpiamängude korraldamise õigust, siis arvati, et nad ei soovinud korraldada järgmisi, 2004. aasta olümpiamänge seetõttu, et aastaarvus esines number 4. Selle asemel ootasid nad veel neli aastat ja said õiguse korraldada 2008. aasta olümpiamängud, kusjuures number 8 peetakse Hiina kultuuris õnnetoovaks.

Taiwanis[muuda | muuda lähteteksti]

Taiwanis välditakse majanumbreid, mis lõpevad 4-ga. Kui teisel pool tänavat unustatakse aeg-ajalt samuti numbreid välja jätta, võib juhtuda, et pikkade tänavate kaks poolt ei ole numbrite mõttes omavahel kooskõlas.

Edela-Aasias[muuda | muuda lähteteksti]

Edela-Aasia piirkonnas elab palju hiinlasi ning seda piirkonda on märgatavalt mõjutanud Hiina kultuur, mistõttu peetakse seal number 4 õnnetusttoovaks.

Malaisias ja Singapuris esineb hooneid, millel ei ole 4. korrust.

Singapuri ühistranspordi korraldajad väldivad number 4 busside numbrimärkides ja rongivagunite seerianumbrites.

Grand Indonesia kaubanduskeskuses Jakartas on 4. korrus asendatud 3A-ga.

Lõuna-Koreas[muuda | muuda lähteteksti]

Lõuna-Koreas ei ole tetrafoobia niivõrd levinud, kuid 4. korrust ei ole peaaegu kunagi haiglates ega teistes avalikes hoonetes. Muudes hoonetes on 4. korrus mõnikord lifti paneelil märgistatud number 4 asemel tähega F (inglise keeles four). Elanikud väldivad korterinumbreid, milles esineb mitu korda number 4 (näiteks 404); see võib isegi negatiivselt mõjutada korteri hinda. Riiklik raudteefirma Korail on jätnud vedurinumbrite hulgast välja 4444. klassi.

Jaapanis[muuda | muuda lähteteksti]

Autoparkla Shizuokas ilma number 4 parkimiskohata

Jaapanis ei esine number 4 paljudes kortermajades ega parklates. Jaapani keeles kõlab number 24 nagu 'topeltsurm' (nishi, ニ死), number 42 nagu 'surm' või 'surema' (shini, 死に), number 43 nagu 'surnultsünd' (shizan, 死産), number 45 nagu 'pärast surma' (shigo, 死後). Välditakse ka number 9, eriti haiglates, kuna häälikut ku seostatakse sõnaga 'kannatama' (kurushimu, 苦しむ). Numbrit 49 peetakse eriti õnnetusttoovaks, sest see meenutab väljendit 'surmani kannatama' (Shinu made kurushimu, 死ぬまで苦しむ).

Ärimaailmas[muuda | muuda lähteteksti]

Nokia[muuda | muuda lähteteksti]

Soome telekomifirma Nokia kasutab oma S60 nutitelefonides operatsioonisüsteemi Symbian, millel ei ole number 4-ga algavaid versioone. Selline tava on "viisakusavaldus Aasia klientidele". Nokia mobiiltelefonide mudelid ei ole kunagi alanud number 4-ga, aga seda numbrit ei ole täielikult välditud (nt S40 platvorm ja Nokia 3410).

Samsung[muuda | muuda lähteteksti]

Alates 2008. aasta lõpust ei kasuta Samsung number 4 oma uutes viiekohalistes telefonimudelite numbrites.

Canon[muuda | muuda lähteteksti]

Canon ei kasuta number 4 ei kaamerate toote- ega seerianumbrites.

Sony[muuda | muuda lähteteksti]

Sony kasutab oma Z-seeria nutitelefoni Z4 mudeli puhul nime Z3+.