Telugu keel

Allikas: Vikipeedia
Telugu keel (తెలుగు)
Kõneldakse India
Piirkonnad Aasia
Kokku kõnelejaid 74 049 900 (2001) [1]
Keelesugulus Draviidi keeled
 Lõunakeskdraviidi
  Telugu keeled
   Telugu keel
Ametlik staatus
Ametlik keel  India
Keelekoodid
ISO 639-1 te
ISO 639-2 tel
ISO 639-3 tel
Telugu keele rääkijate asukoht märgitud punasega
Telugu keele rääkijate asukoht märgitud punasega

Telugu keel (తెలుగు) on lõunakeskdraviidi keel, mida räägitakse peamiselt Indias Andhra Pradeshi osariigis, kus see on ametlikuks keeleks. Ametliku keelena räägitakse Telugu keelt ka Puducherry liiduterritooriumil, Andamani ja Nicobari saartel. Kõneleijaid leidub ka Bahreinis, Kanadas, Singapuris, Ameerika Ühendriikides ja veel mitmes riigis. Teise keelena räägib 5 000 000 inimest[1]. Telugu keel on kolmeteistkümnes maailma räägituimate keelte hulgas [2].

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimesed pealiskirjad, mis sisaldasid telugu keelt, pärinevad aastast 400 e.m.a. Esimene pealiskiri, mis on läbinisti telugu keeles on pärit aastast 575. Mõlemad leiti tänapäeva Andhra Pradeshi aladelt[3].

Keele struktuur[muuda | muuda lähteteksti]

Häälikud[muuda | muuda lähteteksti]

Telugu keeles on 16 täishäälikut, millest igaühel on iseseisev vorm ja diakriitiline vorm. Täishääliku diakriitilisi vorme kasutatakse koos kaashäälikutega, et luua silpe. Täishääliku iseseisvat vormi kasutatakse, kui täishäälik on kas silbi või sõna esimene täht või esineb iseseisvana. Telugu keeles on 41 kaashäälikut. Kui kaashäälikud esinevad koos, siis nad ühinevad kirjapildis. Lisaks sellele on telugu keeles 4 diakriitilist märki, millel on erinevad funktsioonid (nasaalne hääldamine, hääletu hinge sõna lõpus jne). Need lisanduvad tähtedele nagu tavalised rõhumärgid[4].

Sõnajärg[muuda | muuda lähteteksti]

Telugu keele sõnajärg on alussihitisöeldis (SOV)[1]. Kui esinevad vaid alus ja öeldis, siis järjekorras alus ja öeldis. Kui aga esinevad vaid sihitis ja öeldis, siis on enne sihitis ja siis öeldis.[5]

Ainsus ja mitmus[muuda | muuda lähteteksti]

Telugu keeles eristatakse ainsust ja mitmust. Mitmust kasutatakse ka rääkimisel vanemate inimestega austuse märgiks. Sõnad "jumal" (Bhavantudu), "päike" (sUryuDu), "maa" (bhUumi) ja "kuu" (caNdruDu) on alati ainsuses[6].

Sugu[muuda | muuda lähteteksti]

Telugu keeles on kolm sugu (naissugu, meessugu ja kesksugu, nagu ka saksa keeles või ladina keeles)[6].

Käänded[muuda | muuda lähteteksti]

Telugu keeles on 7 käänet: nominatiiv ehk nimetav, akusatiiv ehk sihitav, genitiiv ehk omastav, daativ, vokatiiv (kääne kutsumiseks), instrumentaal ja lokatiiv[6].

Muud grammatilised aspektid[muuda | muuda lähteteksti]

Telugu keeles kasutatakse tagasõnu, mis samuti käänduvad. Telugu keeles kasutatakse morfoloogilist protsessi, et sõnu ühendades moodustada keerulisi sõnu. Seda protsessi nimetatakse sandhiks. Nt Shankara + Abharanam = shankarbhranamu. Esineb väga palju erinevaid sandhi tüüpe[6].

Kirjaviis[muuda | muuda lähteteksti]

Telugu keeles on kasutusel nii telugu kiri kui ka Braille kiri[1]. Telugu kiri tuleneb braahmi kirjaviisist[6].

Keelenäide[muuda | muuda lähteteksti]

Pratipattisvatvamula visyamuna mānavulellarunu janmataḥ svataṁtrulunu samānulunu naguduru. Vāru vivēdanāṁtaḥkaraṇa saṁpannulaguṭacaē parasparamu bhrātṛbhāvamutō vartiṁpavalayunu[7].

Tõlge: Kõik inimesed sünnivad vabade ja võrdsetena oma väärikuselt ja õigustelt. Neil on mõistus ja südametunnistus ning nende suhtumist üksteisesse peaks kandma vendluse vaim (ÜRO Inimõiguste ülddeklaratsiooni 1. artikkel).

Arvsõnad[muuda | muuda lähteteksti]

Arvsõnad üks kuni kümme telugu keeles:

üksokati

kaksrendu

kolmmoodu

nelinaalugu

viisaidhu

kuusaaru

seitseeedu

kaheksaenimidhi

üheksathommidhi

kümmepadi

Kuigi telugu keeles on oma numbrisüsteem, kasutatakse peamiselt araabia numbreid[8].

Huvitavat[muuda | muuda lähteteksti]

Telugu keeles kasutatakse koma ja punkti asemel /, //. Tänapäeval kasutatakse aga pigem inglise keelest laenatud kirjavahemärke[6]. Telugu keeles lõpeb enamik sõnu täishäälikuga. Vanas telugu keeles lõppesid kõik sõnad täishäälikutega, kuid tänapäeval lõpevad mõned sõnad ka m, n, y või w-ga[8].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]