Tartu Ülikooli raamatukogu kalender

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt TÜ raamatukogu kalender)

Tartu Ülikooli raamatukogu kalenderalbum on igal aastal ilmuv, kujunduslikult sarja moodustav seinakalender-reproalbum, mille väljaandja on Tartu Ülikooli Raamatukogu.

Esimene kalender ilmus 2001. aastal[1]. Kalendri tegemise mõtte algatas toonane käsikirjade ja haruldaste raamatute osakonna juhataja Mare Rand[2]. Kavandatud sarja üheks eesmärgiks oli populaarses vormis tutvustada laiemale avalikkusele Tartu Ülikooli raamatukogu fondides asuvaid ajaloolise ja kultuuriloolise väärtusega käsikirju, trükiseid ja esemeid. Mare Rand on olnud mitmel aastal ka kalendri koostaja[3]. Kavandatav kalendrisari pidi kandma nime Rara ('haruldused'), sellest mõttest terve sarja nimena loobuti, aga sõna "Rara" on olnud siiski mõne kalendri pealkirjas. Alates 2009. aastast on Tartu Ülikooli kalenderalbum olnud ainuke Tartu Ülikooli raamatukogu välja antud pabertrükis.

Ülesehitus ja koostamine[muuda | muuda lähteteksti]

Kalender koosneb eessõnast, mis avab kalendri teema, aasta kalendaariumist 12 lehel ja järgneva aasta kalendrist ühel lehel. Kalendri koostaja valib illustratsioonid, kirjutab eessõna ning annotatsioonid illustratsioonide kohta. Traditsiooniliselt on iga kalendrikuu juures suur reproduktsioon või foto kunstiteosest või trükisest, vahel ka selle detailist. Pildist allapoole jääval lehepoolel on kuu kalendriosa. Lehekülje pöördel on eesti ja inglise keeles kunstiteose või trükise kohaviit ja muud koguga seotud andmed, täispealkiri, tehnika ning mõõtmed, neile järgneb lühem või pikem objekti tutvustus. Kalendri koostajad on valdavalt olnud ülikooli raamatukogu käsikirjade ja haruldaste raamatute osakonna töötajad, aga kaasatud on ka teadlasi, kirjanikke või tõlkijaid väljastpoolt ülikooli raamatukogu. Kalendri kujundaja on traditsiooniliselt Tartu Ülikooli raamatukogu kunstnik; 2003–2005 oli kujundaja Martin Nurm, 2006 Marika Tang, 2006–2017 Eve Valper, alates 2018. aastast Lilian Mengel.

Kalenderalbumid 2001–2018[muuda | muuda lähteteksti]

  • 2003 – "Rara: köiteharuldused". Kalender 2004. Kalendri illustratsioonidel on fotod TÜ raamatukogu käsikirjade ja haruldaste raamatute kogus leiduvatest 15.–19. sajandi köidetest. Kalender on varustatud eessõnaga ja objektide andmetega, köiteid tutvustavad üksikasjalikumad annotatsioonid puuduvad. Koostanud Kadri Tammur, toimetanud Mare Rand. Andres Tennuse fotod.
  • 2005 – "Maalilised reisid". Kalender 2006. Kalender keskendub uurimis- ja vaatereiside teemale 18.–19. sajandil, illustratsioonideks on valik Euroopas ja teistel mandritel asuvate reisisihtkohtade vaateid TÜ raamatukogu graafikakogust ning 19. sajandi reisiraamatutest. Koostanud Moonika Teemus, toimetanud Mare Rand ja Helen Valdma. Andres Tennuse fotod.
  • 2006 – "Johann Wilhelm Krause 250". Tartu Ülikooli Raamatukogu kalender 2007. Kalender on keskendatud J. W. Krause 250. sünniaastapäevale ning esitleb illustratsioonidel valikut Krause joonistustest, mille seas on Liivimaa vaateid, raamatuillustratsioone ning arhitektuurivisandeid. Koostanud Moonika Teemus, toimetanud Mare Rand.
  • 2007 – "Universitati ad honorem". Tartu Ülikooli Raamatukogu kalender 2008. Kalendri illustratsioonidel on valik TÜ raamatukogule kingitud käsitsi kujundatud auaadresse, fotodel on lähivaated auaadresside kalligraafilisest kujundusest ning luksuslikest kaantest. Koostanud Kadri Tammur, toimetanud Malle Ermel.
  • 2008 – "E. V. Tartu ülikool 90". Tartu Ülikooli Raamatukogu kalender 2009. Kalenderalbumiga tähistati eestikeelse Tartu Ülikooli 90. tegevusaasta juubelit. Eessõna avab eestikeelse ülikooli asutamislugu ning illustratsioonidel on valik eestikeelse ülikooliga seotud fotosid, käsikirju ja esemeid, mis pärit ajavahemikust 1919.–1936. Koostanud Malle Ermel, Mare Rand ja Kadri Tammur, toimetanud Mare Rand. Malev Toome fotod.
  • 2015 – "Icones stirpium. Konrad Gessner 500". Tartu Ülikooli Raamatukogu kalender 2016. Kalender on pühendatud šveitsi humanisti Konrad Gessneri 500. sünniaastapäevale ning esitleb valikut Tartu ülikooli raamatukogu 1804. aastal ostetud ajalooliste taimejoonistuste kogust, millest üks osa on kuulunud Gessneri enda taimejoonistuste kogusse. Illustratsioonide valikus on eelkõige Gessneri omakäeliselt täiendatud või tema märkustega varustatud taimepildid[6]. Koostanud Mare Rand ja Eve Valper, toimetanud Malle Ermel ja Rein Saukas.
  • 2016 – "Maria Meriani "Metamorfoosid"". Tartu Ülikooli Raamatukogu kalender 2017. Kalender esitleb käsitsi koloreeritud jooniseid 17.–18. sajandi vahetusel elanud looduseuurija ja illustraatori, maailma üheks esimeseks ökoloogiks nimetatud Maria Sibylla Meriani raamatust "Metamorphosis insectorum Surinamensium" (Amsterdam, 1705), mille esmatrükk leidub TÜ raamatukogu haruldaste raamatute kogus. Annotatsioonide osaks on katkendid Meriani tekstist, mis ilmuvad Vahur Aabramsi tõlkes esmakordselt eesti keeles[7]. Eessõnas on lühidalt tutvustatud Maria Sibylla Meriani elulugu ja TÜ raamatukogus asuvat tema raamatu eksemplari. Koostanud Moonika Teemus ja Eve Valper, konsultant Andro Truuverk, toimetanud Janika Päll ja Malle Ermel.
  • 2017 – "J. W. von Goethe "Rooma karneval"". Tartu Ülikooli raamatukogu kalender 2018. Kalendri illustratsioonid pärinevad raamatukogus leiduvast J. W. von Goethe "Rooma karnevali" esmatrükist aastast 1789, mis muutus harulduseks juba ilmumise ajal. Pildid kujutavad Rooma tänavatel kohatud maskikandjaid, Johann Georg Schützi joonistused söövitas vaske Weimari kunstikooli direktor Georg Melchior Kraus. Kalenderalbumi eessõna on kirjutanud Ilmar Vene, samuti tõlkinud esimest korda eesti keeles ilmuvad katkendid Goethe tekstist[8]. Koostanud Moonika Teemus, toimetanud Rein Saukas ja Malle Ermel.
  • 2018 – "François Levaillant. "Papagoide looduslugu"". Tartu Ülikooli raamatukogu kalender 2019. Kalender käsitleb TÜ raamatukogu haruldaste raamatute kogus asuvat François Levaillanti teosele "Histoire naturelle des perroquets", mis ilmus Pariisis ja Strasbourgis aastatel 1801–1805. Illustratsioonid on valitud 145 värvitrükis tahvli seast, mis kujutavad papagoi- ja kakaduuliike. Eeskujujoonistuste autor on Jacques Barraband, pildid graveeriti ja trükiti Lois Bouquet' trükikojas. Iga pildi juures on lühike info liigi kohta, kalendri eessõnas tutvustatakse teost põhjalikumalt. Koostanud, tõlkinud ja eessõna kirjutanud Ave Teesalu, toimetanud Malle Ermel, konsultant Margus Ots. Fotod Moonika Teemus.
  • 2019 – "Karl Morgenstern 250". Tartu Ülikooli raamatukogu kalender 2020. Kalendriga tähistatakse 250 aasta möödumist Tartu Ülikooli raamatukogu esimese direktori professor Johann Karl Simon Morgensterni sünnist. Kalendris on Morgensternile kuulunud maalide ja joonistuste reproduktsioonid. Juba Karl Morgensterni isa Friedrich Simon Morgenstern kogus maale ja graafikat ning osa talle kuulunud kunstiteoseid jõudis hiljem poja valdusse. Väärtuslikuma osa Morgensterni kunstikogust moodustas maalikogu, mis oli 19. sajandil üks Tartu suurimaid erakogusid. Ülikoolile pärandatud maalidest on praegu Eestis vaid mõni üksik. Suurem osa maalikogust on Venemaal Voroneži kunstimuuseumis, kuhu Tartu Ülikooli varad evakueeriti esimese maailmasõja ajal. Peaaegu tervikuna on säilinud joonistuste kogu. Joonistuste kogus on ka Morgensterni enese joonistusi, millest varasemad pärinevad tema ülikooliajast, hilisemad 1830. aastatest. Koostanud ja eessõna kirjutanud Moonika Teemus, kujundanud Lilian Mengel, keeletoimetaja Helika Mäekivi, tõlkinud Sulo Lembinen ja Moonika Teemus, fotod Andres Tennus.
  • 2020 – "Raamatute imeline marmormuster". Tartu Ülikooli raamatukogu kalender 2021. Kalender tutvustab raamatu köidet kaunistava marmoreerimistehnikas paberi ajalugu. Kalendris on XVIII sajandi gravüür paberi marmoreerimise manufaktuurist ja selleks vajalikest tööriistadest ning 13 näidet XVII-XIX sajandil raamatute köitmisel kasutatud marmoreeritud paberist. Koostanud ja eessõna kirjutanud Kadri Tammur ja Tiia Nurmsalu, kujundanud Lilian Mengel, toimetaja Kaspar Kolk, tõlkinud Sulo Lembinen, fotod Andres Tennus.
  • 2022 – "Lillealbum". Tartu Ülikooli raamatukogu kalender 2023. Kalender tutvustab raamatukogu kunstikogus leiduvaid lillepilte. Neid lillepilte kasutas 19. sajandil ülikooli juures tegutsenud joonistuskool, kus joonistamist said harjutada loodus- ja arstiteaduste tudengid, tulevased kooliõpetajad ja lihtsad kunstiharrastajad. Koostanud Moonika Teemus, kujundaja Lilian Mengel, toimetaja Helika Mäekivi ja tõlkija Sulo Lembinen.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Allan Keian. Teaduse suurkujud sattusid graafikakalendrisse postimees.ee, 10. detsember 2001.
  2. Nimeta Leht, 31. jaanuar 2008.
  3. Nimeta Leht, 20. detsember 2011
  4. Teated postimees.ee, 8. detsember 2004.
  5. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 11. september 2018. Vaadatud 17. juunil 2020.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  6. Ilmunud on raamatukogu 2016. aasta kalenderalbum "Icones stirpium. Konrad Gessner 500" utlib.ut.ee, 13. oktoober 2015.
  7. Valminud on TÜ raamatukogu 2017. aasta unikaalne kalenderalbum utlib.ut.ee, 2. november 2016.
  8. Ilmus Tartu ülikooli raamatukogu 2018. aasta kalenderalbum utlib.ut.ee, 13. november 2017.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]