Slovakkia valitsusjuhtide loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Siin on loetletud Slovakkia valitsusjuhte.

Slovakkia Ajutise Valitsuse esimees 1918 Tšehhoslovakkia osana[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Nimi
1918, 4. november 1918, 14. november Vavro Šrobár

Slovakkia Nõukogude Vabariigi Revolutsioonilise Valitseva Nõukogu Esimees (Ida-Slovakkia, ülestõusu aeg)[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Nimi
1919, 20. juuni 1919, 7. juuli Antonín Janoušek

Slovakkia alade president Tšehhoslovakkia osana (1928–1939)[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Nimi!’
1928, 1. juuli 1929 Ján Drobný
1929 1938 Jozef Országh
1938 1939 Julián Šimko

Autonoomse Slovakkia peaminister (1938–1939) Tšehhoslovakkia osana[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Nimi
1938, 7. oktoober 1939, 9. märts Jozef Tiso
1939, 9. märts 1939, 11. märts Jozef Sivák
1939, 11. märts 1939, 14. märts Karol Sidor

Esimene Slovakkia Vabariik (1939–1945)[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Nimi
1939, 14. märts 1939, 17. oktoober Jozef Tiso
1939, 27. oktoober 1944, 5. september Vojtech Tuka
1944, 5. september 1945, 4. aprill Štefan Tiso

Usaldusmeeste Kogu esimees (1944.a. ülestõusus)[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Nimi
1944, 1. september 1944, 23. oktoober Slovakkia Rahvusnõukogu presiidium

Slovakkia Rahvusnõukogu esindus vabastatud aladel (kuni detsember 1944 eksiilis, siis vabastatud aladel)[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Nimi
1944, 23. oktoober 1945, 7. / 21. veebruar Slovakkia Rahvusnõukogu presiidium

Usaldusmeeste Kogu esimees (kuni aprill 1945 ülestõusus, seejärel Tšehhoslovakkia osana[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Nimi
1945, 7. veebruar 1945, 18. september Slovakkia Rahvusnõukogu presiidium
1945, 18. september 1946, 14. august Karol Šmidke
1946, 16. august 1950, 7. mai Gustáv Husák
1950, 7. mai 1951, 11. september Karol Bacílek
1951, 11. september 1953, 31. jaanuar Július Ďuriš
1953, 31. jaanuar 1960, 11. juuli Rudolf Strechaj

Slovakkia Rahvusnõukogu esimees Tšehhoslovakkia osana 1960–1968[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Nimi
1960, 14. juuli 1962, 28. juuli Rudolf Strechaj
1962, 31. oktoober 1963, 20. märts / september Jozef Lenárt
1963, 23. märts / september 1968, 29. detsember Michal Chudík

Slovakkia Sotsialistlik Vabariik)Tšehhoslovakkia osana enne 1989[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Nimi
1969, 2. jaanuar 1969, 5. mai Štefan Sádovský
1969, 5. mai 1988, 12. oktoober Peter Colotka
1988, 13. oktoober 1988, 22. juuni Ivan Knotek
1989, 23. juuni 1989, 8. detsember Pavel Hrivnák

Slovakkia Vabariik (kuni märts 1990 S. Sotsialistlik Vabariik)Tšehhoslovakkia osana sametrevolutsiooni järel[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Nimi Erakond Eluaastad
1989, 12. detsember 1990, 26. juuni Milan Čič Tšehhoslovakkia Kommunistlik Partei (kuni märtsini 1990), Avalikkus Vägivalla Vastu 1932–
1990, 27. juuni 1991, 22. aprill Vladimír Mečiar Avalikkus Vägivalla Vastu 1942–
1991, 23. aprill 1992, 24. juuni Ján Čarnogurský Kristlik-Demokraatlik Liikumine 1944–
1992, 24. juuni 1992, 31. detsember Vladimír Mečiar Liikumine Demokraatliku Slovakkia Eest 1942–

Teine Slovakkia vabariik[muuda | muuda lähteteksti]

Alates Kuni Nimi Erakond Eluaastad
1993, 1. jaanuar 1994, 15. märts Vladimír Mečiar Liikumine Demokraatliku Slovakkia Eest 1942–
1994, 15. märts 1994, 13. detsember Jozef Moravčík Slovakkia Demokraatlik Liit 1945–
1994, 13. detsember 1998, 30. oktoober Vladimír Mečiar Liikumine Demokraatliku Slovakkia Eest 1942–
1998, 30. oktoober 2002, 15. oktoober Mikuláš Dzurinda Slovakkia Demokraatlik Koalitsioon 1955–
2002, 16. oktoober 2006, 4. juuli Mikuláš Dzurinda Slovaki Demokraatlik ja Kristlik Liit 1955–
2006, 4. juuli 2010, 8. juuli Robert Fico Suund – Sotsiaaldemokraatia 1964–
2010, 8. juuli 2012, 4. aprill Iveta Radičová Slovakkia Demokraatlik ja Kristlik Liit – Demokraatlik Partei 1956–
2012, 4. aprill Robert Fico Suund – Sotsiaaldemokraatia 1964–

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]