Rutt Hinrikus

Allikas: Vikipeedia

Rutt Hinrikus (neiuna Rutt Põld; 7. mail 1946 Tallinn29. oktoober 2023) oli eesti kirjandusteadlane ja -kriitik.

Ta oli üks väljapaistvamaid biograafilise lähenemisviisi esindajaid eesti kirjandusteaduses ning eestlaste eluloolise pärandi kogumise üks algatajaid ja pikaajalisi eestvedajaid. Tema töös kirjandusteadlasena tõusevad esile eesti kirjanike pagulasperioodi käsitlused, mis põhinevad uutel arhiivimaterjalidel.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Hinrikus lõpetas 1970. aastal Tartu Riikliku Ülikooli eesti filoloogi ja eesti keele õpetajana. 1972. aastal asus ta tööle Eesti Kirjandusmuuseumi kultuuriloolisse arhiivi, tollase nimetusega käsikirjade osakonda. Aastatel 1977–1993 oli ta käsikirjade osakonna juhataja, 1993–1995 kirjandusmuuseumi direktori kohusetäitja. Ta oli üks Karl Ristikivi Seltsi asutajaid ja töötas aastatel 1995–1997 Tartu Linnamuuseumi filiaali Karl Ristikivi muuseumi juhatajana.

Ta kaitses 27. juunil 2002 Tartu Ülikoolis magistrikraadi (töö pealkiri "Eesti kirjandus diasporaas") ning töötas kuni pensioneerumiseni 2021. aastal kirjandusmuuseumis Eesti Kultuuriloolise Arhiivi teadurina.

Hinrikuse tegevus eesti elulugude kogumisel algas 1996. aastal ja sellest ajast peale on Eesti Kultuuriloolisse Arhiivi jõudnud kümnete kogumisvõistluste kaudu tuhandeid elulugusid. Tema osalusel loodi ka Ühendus Eesti Elulood.

Samuti hõlmab tema töö eesti kirjanduskultuuris kesksete autorite isikuarhiivide (Marie Under, Karl Ristikivi, Aino Thauvón-Suits ja Gustav Suits) loomist ja täiendamist, nende laiemale avalikkusele tutvustamist ja kirjandusteaduslikku kasutusse toomist. 2016. aastal ilmus Rutt Hinrikuselt artiklikogumik "Kahe vahel. Artikleid kirjandusest ja elulugudest".

2000. aastal pälvis ta Valgetähe III klassi teenetemärgi, 2018. aastal valiti ta Tartu linna aukodanikuks ning 2020. aastal pälvis ta riikliku kultuuri elutööpreemia.

Muu hulgas on ta koostanud Eesti rahva elulugude sarja. Elulugude tunnustatud koguja ja uurijana oli ta raamatusarja "Eesti mälu" nõustaja.[1]

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

Artiklite kogumik[muuda | muuda lähteteksti]

Artikleid[muuda | muuda lähteteksti]

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Rutt Hinrikuse abikaasa on Tartu Ülikooli farmaatsiaõppejõud Toivo Hinrikus (snd 1944), neil on kaks tütart ja poeg; noorem tütar Hanna (snd 1976) on riigiametnik, vanem tütar Mirjam (snd 1972) on kirjandusteadlane, poeg Taavet (snd 1981) on firma TransferWise kaasasutaja ja üks omanikke.

Rutt Hinrikuse isa oli ajaloolase haridusega vaimulik Agu Põld, vanaisa Peeter Põld oli eesti teoloog, haridus- ja riigitegelane.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. ERR (29. oktoober 2023). "Suri kirjandusteadlane Rutt Hinrikus". ERR. Vaadatud 2. novembril 2023.
  2. Teenetemärkide kavaleride andmekogu – 3339

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]