Rohrau

Allikas: Vikipeedia
Rohrau

Vapp
Vapp

Pindala 20,5 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 1609 (1.01.2018)[1][2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 48° 4′ N, 16° 52′ E
Asend Bruck an der Leitha ringkonnas
Rohrau (Austria)
Rohrau

Rohrau (saksa: Marktgemeinde Rohrau) on küla Alam-Austria liidumaal. Nimi tuleb kahest saksakeelsest sõnast: Rohr (roog) ja Au (lammimets). Külast lõuna pool on lammimets ja pillirooga kaetud soo.

Rohrau asub Alam-Austrias Industrieviertelis. Selle pindala on 20,5 km², millest 8,38 % on kaetud metsaga. Seal on lasteaed ja põhikool (Volksschule). See on helilooja Joseph Haydni sünnikoht, kes sündis seal 31. märtsil 1732.

Rahvaarvu muutus
Aasta Elanikke
1971 1341
1981 1258
1991 1224
2001 1455
2011 1544
2014 1569

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Rooma-eelsel ajal kuulus piirkond keltide Noricumi kuningriiki. Rooma ajal oli piirkond Rooma provintsi Pannonia Superior osa; Rohrau asub Carnuntumi lähedal, mis on kunagine Rooma armee laager Petronell-Carnuntumi küla lähedal. Rohrau kasvas piki vana maanteed Leitha jõe kõrval, mis ühendas Carnuntumi jõge ületava sillaga Bruck an der Leithas, praeguses ringkonnakeskuses.

Rohrau loss

Keskajal ehitati linnus, mida ümbritses vallikraav; hiljem muudeti see lossiks. Selle tänane fassaad on "josefiini stiilis", mis on hiline ja väga haruldane barokkstiil, mida kasutati vaid keiser Joseph II valitsemisajal 18. sajandi lõpus. Loss on kuulunud Harrachi krahvidele ja nende järglastele alates 1524. aastast ning see sisaldab suurimat hollandi õlimaalide erakogu Austrias.

16. sajandil anti Rohraule turuõigus (Marktgemeinde).

18. sajandi alguses kimbutasid linna kurutsite rünnakud, mida Geiringer kirjeldas kui "Habsburgide-vastase Ungari partei talupoegade armeed". 1704. aastal rüüstasid nad linna ja põletasid maju ning naasid 1706. aastal sama tegema; 1707. aastal toimus järgmine rünnak. Elanik, kes kaotas oma maja leekides nii 1704. kui ka 1706. aastal, oli Lorenz Koller (* 1675), kes oli linna Marktrichter (umbes linnapea) ja Joseph Haydni emapoolne vanaisa.

Rohrau kui endine piirilinn[muuda | muuda lähteteksti]

Rohrau asub naaberliidumaa Burgenlandi, mis oli 1921. aastani Ungari osa, vahetus läheduses. Rohraul oli kunagi piiripunkt silla juures, mis ületas jõge tollase Austria keisririigi Ungari ossa. See kontrollpunkt, mis praegu on talumaja, oli vaid sisepiiripunkt ja kohalik aadliperekond Harrach omas maad tegelikult mõlemal pool.

Rohrau ja Haydn[muuda | muuda lähteteksti]

Haydni sünnikodu Rohraus, nüüd muuseum

Helilooja Joseph Haydn sündis Rohraus 1732. aastal. Tema isa Mathias oli tõllasepameister, kes töötas küla Marktrichterina; midagi linnapea sarnast. Tema ema oli varem Harrachi majapidamises kokana töötanud. Haydn elas Rohraus vaid kuni u. 1738. aastani, mil ta saadeti lähedalasuvasse Hainburgi internaatkooli.

Helilooja sünnikodu, mis on ka tema venna Michael Haydni sünnikodu, on tänapäeval muuseum; see peegeldab ainult osaliselt oma algset kuju, kuna seda on pärast tulekahjusid ja üleujutusi korduvalt taastatud. Samuti on seda laiendatud, et täita tema eesmärki muuseumina.

Haydni monument Rohrau keskel

Haydni monument püstitati krahv Karl Leonhard Harrachi poolt 1793. aastal, helilooja eluajal; seega on see vanim kõigist Haydni monumentidest. Algselt paigutati see Harrachi lossi parki, selleks loodud tehissaarele ("Haydn-Insel") Leitha jões. Hiljem viidi monument üle küla keskele, kus see praegu seisab. Kui Haydn 1795. aastal Londonist naasis, külastas ta mälestusmärki emotsionaalse tagasipöördumise ajal oma kodulinna.

Majandus[muuda | muuda lähteteksti]

2011. aasta seisuga oli 47 põllumajanduse ja metsandusega seotud ettevõtet ning 89 mittepõllumajanduslikku töökohta. Elukohas töötas 791 inimest. Töötuks jäi 43 inimest.

Kohalikud põllumajandustooted: suhkrupeet, nisu, mais, kartul, lammas, vein.

Kirik[muuda | muuda lähteteksti]

Püha Vituse kirik Rohraus

Rohrau kuulub roomakatoliku kiriku Viini peapiiskopkonda.

Vaatamisväärsusi[muuda | muuda lähteteksti]

  • Rohrau lossimuuseum - Harrachi krahvide kunstikogu
  • Haydn-Geburtshaus Museum (Joseph ja Michael Haydni sünnikoht)
  • Pfarrkirche St. Vitus (Püha Vituse kirik), seal on ajalooline kirikuorel "Haydn-Orgel", samuti asub kirikuaias Haydni vanemate barokne haud ja kiriku ees on kabel
  • Joseph Haydni monument vallamaja ees

Tuntud inimesi[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]