Bad Deutsch-Altenburg

Allikas: Vikipeedia
Bad Deutsch-Altenburg

saksa Bad Deutsch-Altenburg
ungari Németóvár
Museum Carnuntinum
Vapp
Vapp

Pindala 12,6 km² (2018)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 1765 (1.01.2018)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 48° 8′ N, 16° 54′ E
Asend Bruck an der Leitha ringkonnas
Bad Deutsch-Altenburg (Austria)
Bad Deutsch-Altenburg

Bad Deutsch-Altenburg, 1928. aastani Deutsch-Altenburg, on vald (Marktgemeinde) ja kuurortlinn Bruck an der Leitha ringkonnas Alam-Austria liidumaal Austrias.

Vald asub Alam-Austria Industrievierteli piirkonnas, Doonau jõe paremkaldal ja Doonau-Aueni rahvuspargis, Hainburg an der Donaust ja Devíni väravast edelas.

Tervisekeskuse keskmes on joodi- ja väävliallikad, mis on ühed võimsamad Kesk-Euroopas.

Kliima[muuda | muuda lähteteksti]

Bad Deutsch-Altenburg asub merelise kliima ja niiske mandrilise kliima üleminekuvööndis (Cfb piirneb Köppeni kliimaklassifikatsiooni järgi Dfb-ga). 8. augustil 2013 registreeriti Bad Deutschis temperatuur 40,5 °C, mis on kõrgeim eales Austrias registreeritud temperatuur.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kihelkonnakirik

Austria hertsogkonnas asuvat asulat, mis asus endise Rooma laagri Carnuntumi asukohas keskaegse linnuse ümber, mainiti esmakordselt 1297. aastal ja sai turuõiguse 1579. aastal. Eesliide Deutsch- lisati, et eristada seda Ungaris asuvast Altenburgist (Óvár). Aastatel 1916/17 asus seal suur pikklaine ja kõrgsagedusala raadiosaatjajaam, mis 1980. aastatel demonteeriti.

1945. aasta märtsis küüditati arvukalt juudi sunnitöölisi surmamarsil Kaguvallilt Bad Deutsch-Altenburgi, kus nad pidid sõitma Doonaud mööda Mauthauseni koonduslaagrisse. Mälestuskivi tähistab ühishaua kohta, kuhu maeti julgeolekujõudude poolt maha lastud kurnatud vangid.

Tuntud inimesi[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]