Bruck an der Leitha

Allikas: Vikipeedia
Bruck an der Leitha

keskbaieri Bruck aun da Leitha
Peaväljak ja kihelkonnakirik
Vapp
Vapp

Pindala 23,7 km² (2018)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 7887 (1.01.2016)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 48° 1′ N, 16° 46′ E
Asend Bruck an der Leitha ringkonnas
Bruck an der Leitha (Austria)
Bruck an der Leitha

Bruck an der Leitha ("Sild üle Leitha") on linn (Stadtgemeinde) Austrias Alam-Austria liidumaal Bruck an der Leitha ringkonnas Burgenlandi piiri ääres, mida tähistab Leitha jõgi.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Bruckist ja selle ümbrusest on leitud neoliitiliste tööriistade osi, mis teeb tõenäoliseks, et seal oli sel ajal asula. Rooma ajal ristus kaks suurt maanteed, millest üks oli Merevaigutee ja teine ühendus Via Militarisega.[3] Tähtis Rooma armee laager Carnuntum asus vaid kümme miili Bruckist kirdes Merevaigutee ääres. Väidetavalt oli Bruckis "Schloss Prugg[4]i" asukohas (Harrachi[5] hertsogi linnus) Rooma kindlustus, millest üks osa kannab siiani nime "Rooma torn" (kuigi see ehitati keskajal).

Pärast Rooma riigi lõppu pärinevad esimesed jäljed uuest asustusest umbes 900. aastast. Sellest ajast pärinevad hauad näitavad Ungari ja hilisemat Frangi/Baieri mõju. 1074. aastal on asula esmakordselt dokumenteeritud kui "Aschirichesprucca" ja 1239. aastal tõsteti see linna staatusesse. 13. sajandil ehitati Bruck vanast asulast kirdes ristkülikukujulise tänavaskeemi järgi ümber.

Kuigi Brucki on sellest ajast üsna tugevalt kindlustatud, ei mänginud ta sõjalises konfliktis kunagi olulist rolli. Pikkade sõdade ajal Osmanite riigiga olid kindlustused juba vananenud, nii et Bruck ei püüdnud isegi Türgi vägedele vastu panna, kui nad aastatel 1529 ja 1683 Viinile lähenesid (Viini piiramine). Seetõttu Brucki ei hävitatud (erinevalt teistest linnadest nagu Hainburg).

Pärast seda perioodi Bruck õitses ning sellest sai oluline veinitootmise ja -kaubanduse keskus. Napoleoni sõdades oli Bruck Austria armee manöövrite keskus, mis jäi 19. sajandil sinna. 1867. aastal püstitati oluline alaline sõjaväebaas. Pärast Esimese maailmasõja lõppu 1918. aastal Austria-Ungari lagunes. Suurem osa Bruckist kuulus Austriale, kuid sõjaväebaas ja pearaudteejaam asusid Ungari poolel piiri (seda Brucki osa nimetatakse Bruckneudorfiks).

1921. aastal, kui Ungari lääneosa "Burgenlandi" nime all Austria territooriumiga ühendati, jäi Bruck Alam-Austria ja Burgenlandi liidumaade vahel jagatuks. Bruck an der Leithast sai samanimelise ringkonna keskus. Vaatamata Brucki naabruses asuvale olulisele sõjaväebaasile ei mõjutanud Teine maailmasõda linna kuigi palju. Tänapäeval on Bruckis umbes 7300 elanikku ja see on endiselt ringkonna halduskeskus. Olulised vaatamisväärsused on linnamüürid 13. sajandist, barokk-kirik ja Harrachi hertsogite vana linnus "Schloss Prugg".

Tänapäeval õitseb linn energeetikavaldkonnas. Selle lähedal on suur tuulepark (võimalik, et 60 MW), mis toodab linna kogu elektrienergia. Tegelikult toodab tuulepark rohkem energiat kui linn tarbib, nii et linn saab sellest energiamüügi kaudu kasumit.

Alljaotused[muuda | muuda lähteteksti]

Tuntud inimesi[muuda | muuda lähteteksti]

Sõpruslinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Dauersiedlungsraum der Gemeinden Politischen Bezirke und Bundesländer - Gebietsstand 1.1.2018, vaadatud 10.03.2019.
  2. Statistik Austria: Bevölkerung zu Jahresbeginn 2002–2016 nach Gemeinden
  3. Larnach, Matthew John (31. märts 2016). "All roads lead to Constantinople: Exploring the Via Militaris in the medieval Balkans, 600-1204". The University of Sydney (inglise).
  4. "Schloss Prugg". Schloss Prugg (Austria saksa). Vaadatud 19. detsembril 2023.
  5. "Schloss Harrach (Schloss Prugg)". Donau Niederösterreich (saksa). Vaadatud 19. detsembril 2023.