Perchtoldsdorf

Allikas: Vikipeedia
Perchtoldsdorf

[ ˈpɛʁçtɔlt͡sdɔʁf ]
Turuväljak ja kindlustorn
Vapp
Vapp

Pindala 12,6 km² (2018)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 15 047 (1.01.2018)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 48° 7′ N, 16° 16′ E
Asend Mödlingi ringkonnas
Perchtoldsdorf (Austria)
Perchtoldsdorf

Perchtoldsdorf (kõnekeeles Petersdorf) on vald (Marktgemeinde) Austrias Alam-Austria liidumaal Mödlingi ringkonnas. See on tuntud peamiselt oma veinivalmistamise poolest.

Vaade üle Perchtoldsdorfi Viini nõole

See asub kohe Viini linnapiiril, Liesingi linnaosast lõunas ja kesklinnast umbes 16 kilomeetrit edelas. Valla lääneosa külgneb Wienerwaldi mäeahelikuga.

Elanike arvult on Perchtoldsdorf halduskeskuse Mödlingi järel ringkonna suuruselt teine omavalitsus. Seda teenindab Viini S-Bahni võrk ning sinna pääseb ka ühistranspordiettevõtte Wiener Linien juhitavate bussi- ja trammiliinidega.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Piirkond moodustas miotseeniajastul Paratethyse mere rannikuala, mida dokumenteerivad arvukad mereloomade kivistised. Neoliitikumi ümmargused korpused viitavad oletusele, et tasandik asustati pidevalt alates umbes 6000 eKr.

Perchtoldsdorfi linnus

Perchtoldsdorfi linnus rajati tõenäoliselt enne 1000. aastat, osana Wienerwaldi idaserva kindlustuste ahelast. Üks isand Heinricus de Pertoldesdorf on mainitud 1138. aasta ürikus, Babenbergide valitsemise ajal, kui piirkond kuulus Idamarki. Babenbergi markkrahvid pidid kaitsma äsjavallutatud alasid hiljuti ümberasunud madjarite eest Saksi ja Saali keisrite nimel. Nende Perchtoldsdorfi vasallid jätkasid linnusest valitsemist ka siis, kui Babenbergide dünastia 1246. aastal hääbus.

Pärast Otto von Perchtoldsdorfi surma 1286. aastal läks kontroll Habsburgidele, kes olid Austria hertsogiriigi vaidlustamata valitsejad alates 1278. aasta Marchfeldi lahingust. Hiliskeskajal anti asulale turuõigus ja Perchtoldsdorfi linnust kasutati Habsburgide dünastia leskhertsoginnade, sealhulgas Austria hertsogi Albrecht III lese Beatrix von Zollerni wittum elukohana. Hertsoginna Beatrix rajas 1407. aastal haigla, nüüdseks kadunud, ja selle juurde kuuluva kiriku, mis on veel alles.

Püha Augustinuse kirik

Konfliktiga Habsburgist keisri Friedrich III ja tema noorema venna Austria ertshertsogi Albrecht VI vahel algas piirkonnas ebastabiilsuse periood. 1446. aastal põletati Ungari regendi János Hunyadi sissetungi ajal linnas palju kodusid. Selle aja jooksul hõivasid linnust erinevad rivaalitsevad väed, sealhulgas kuningas Mátyás Hunyadi palgasõdurid 1477. aastast kuni umbes 1490. aastani, mil Friedrichi poeg kuningas Maximilian I taastas Habsburgide kontrolli piirkonna üle. See segane periood katkestas 1450. aastal alanud ja umbes 1521. aastal lõpetatud tornmaja (Wehrturm), linna 60 meetri kõrguse maamärgi ehitamise. Torn ja muud kindlustused võimaldasid linna edukalt kaitsta Osmanite vägede eest 1529. aasta Viini piiramise ajal, samas kui ümbritsev ala oli laastatud.

 Pikemalt artiklis Viini lahing

Osmanite rünnak teisel piiramisel 1683. aasta juulis hävitas linna ja lõppes veresaunaga. Pärast linna kapituleerumist ja võtmete üleandmist loobusid türklased alistumise tingimustest. Kui Viini kaitsekomandör krahv Ernst Rüdiger von Starhemberg kuulis Perchtoldsdorfi allaandmisjärgsest hävitamisest, otsustas ta, et ei saa usaldada Osmanite komandöri Kara Mustafa Paša sarnast pakkumist Viin loovutada.

1842. aastal sai Perchtoldsdorf juurdepääsu Austria Lõunaraudteele Wiener Neustadti, misjärel sai linnast turismisihtkoht puhkuseks ja külastuseks lähedalasuvasse Wienerwaldi piirkonda. Samuti jätkas see pikaajalist viinamarjakasvatuse ja veinikasvatuse ajalugu peamise põllumajandustootena.

Meedia[muuda | muuda lähteteksti]

Varajane täisvärviline mängufilm The Miracle filmiti osaliselt 1912. aasta oktoobris kihelkonnakirikus ja selle ümbruses.

Kindlustatud torn

Sõpruslinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Tuntud inimesi[muuda | muuda lähteteksti]

Sündinud Perchtoldsdorfis[muuda | muuda lähteteksti]

Tuntud elanikke[muuda | muuda lähteteksti]

  • Ludwig Derleth (1870–1948), luuletaja, elas Perchtoldsdorfis aastatel 1927–1935
  • Hans Fronius (1903–1988), maalikunstnik ja illustraator, elas Perchtoldsdorfis aastast 1916
  • Josef Hyrtl (1810–1894), anatoom, elas Perchtoldsdorfis aastast 1869
  • Siegfried Ludwig (1926–2013), poliitik ja Alam-Austria kuberner, Perchtoldsdorfi linnapea
  • Johann Siegmund Popowitsch (1705–1774), filoloog ja loodusteadlane
  • Franz Viehböck (* 1960), elektriinsener ja esimene Austria astronaut, elas Perchtoldsdorfis aastakümneid
  • Hugo Wolf (1860–1903), helilooja, elas Perchtoldsdorfis elu lõpuaastatel, nagu ka helilooja Franz Schmidt (1874–1939)

Viited[muuda | muuda lähteteksti]