Hinterbrühl

Allikas: Vikipeedia
Hinterbrühl

[ ˈhintɐˌbʁyːl ]
Vaade Hinterbrühlile kagust
Vapp
Vapp


Koordinaadid 48° 5′ N, 16° 14′ E
Asend Mödlingi ringkonnas
Hinterbrühl (Austria)
Hinterbrühl

Hinterbrühl on vald (Marktgemeinde) Austrias Alam-Austria liidumaal Mödlingi ringkonnas.

Hinterbrühlis asub Seegrotte, koobaste süsteem, mis hõlmab Euroopa suurimat maa-alust järve. Teise maailmasõja ajal avati koobastes Mauthauseni koonduslaagri satelliitlaager, mis tootis osi reaktiivhävitaja He 162 Spatz jaoks.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Hinterbrühl asustati juba 6000 aastat tagasi.

Sarnaselt naaberaladele kannatas Hinterbrühl tugevalt kahe Viini piiramise (1529 ja 1683) all türklaste poolt. Kuna suurem osa elanikkonnast hukkus, asustasid piirkonda asunikud, kes kolisid pärast 1683. aastat Steiermarkist põhja poole.

Aastatel 1883 kuni 31. märtsini 1932 ühendas Mödlingi ja Hinterbrühli tramm, esimene elektriline tramm Mandri-Euroopas, Hinterbrühli Mödlingi raudteejaamaga. Tänaseks on sellest ajaloolisest saavutusest alles vaid Bahnplatz.

4. augustil 1943 ehitati linna Mauthauseni koonduslaagri satelliitlaager. Sealsed vangid ehitasid 1945. aasta hilissügisel ja kevadel kiiruga sisseseatud maa-aluses tehases osi, alamkooste ja BMW 003 turboreaktiivmootoreid reaktiivhävitajale He 162 Spatz (varblane). Hädaolukorra hävitajate programmi jaoks loodud ja Volksjäger ("Rahvahävitaja") lennundusdisaini konkursi võitja He 162 oli ülikerge, odav ja kiire lennuk, mille võis kahjustuste korral ära visata. Hinterbrühl oli vaid osa tohutust avariitootmisprogrammist, kus kümned erineva suurusega tehased valmistasid reaktiivlennuki jaoks osi, seejärel saatsid need sellistesse kohtadesse nagu Hinterbrühl lõplikuks kokkupanekuks ja ümberlaadimiseks lennukatsekeskustesse — või isegi otse lennubaasidesse, selline oli ettevõtmise meeleheitlik viimase hetke olemus.

Sõja viimastel päevadel 1945. aastal pidid teiste laagrite kinnipeetavad tegema 200 km pikkuse marssi Hinterbrühlis asuvasse Mauthauseni koonduslaagrisse. Peaaegu ükski neist ei jäänud ellu. 51 vangi tapeti isegi enne marssi bensiinisüstidega või kägistati SS-ohvitseride poolt. 1988. aastal püstitati maa-aluse järve kohale monument selle veresauna 51 ohvri austamiseks.

Alates 1964. aastast juhtis SOS Lasteküla Hinterbrühlis Austria lastearst Hans Asperger.

Seegrotte[muuda | muuda lähteteksti]

Seegrotte on suur maa-alune järv Hinterbrühlis. See grott on oluline ajalooline paik. Varem oli see avalikkusele ekskursioonideks avatud. Grott on tegelikult vana kipsikaevandus. 1800. aasta lõpuks hakati sellest valmistama punast ja valget krohvi. 1912. aastal vabastas plahvatus miljoneid liitreid vett ja ujutas üle kaevanduse alumised koopad, tekitades suurima maa-aluse järve Euroopas. 1930. aastatel leidis koopauurijate meeskond järve ja lõpuks õnnestus grott avalikkusele avada. Natsi-Saksamaa võimud kasutasid sama vana kaevanduse ülemisi (mitteüleujutatud) tunneleid sunnitööd kasutava lennukitootmisrajatisena.

Holdrichsmühle[muuda | muuda lähteteksti]

Holdrichsmühle, vana veski, on hotell Hinterbrühlis, mis kanti Austria 1945. aasta 24-krossisele lõplikule margile (SG936). Holdrichsmühle oli alates 1890. aastate lõpust tavaline postkaartide teema. Paljud neist kaartidest väidavad seost helilooja Franz Schubertiga ning neid väiteid on toetanud mitmesugused tahvlid ja sisemised tunnused. Varased postkaardid väidavad, et Schubert kirjutas seal Die schöne Müllerin, hilisemad kaardid väidavad, et see oli Der Lindenbaum (Winterreise osa). Puuduvad dokumentaalsed tõendid nende väidete toetuseks, kuigi teoses Schubert: Tema sõprade memuaarid, mille 1897. aastal koostas Hermann Rollett, väidetakse, et ta oli näinud Franz Schubertit Holdrichsmühles 1825. või 1826. aasta paiku, kui Rollett oli seitsmeaastane.

Postkaart, millel on kujutatud Höldrichsmühle võõrastemaja Alam-Austrias Hinterbrühlis. Kaardil on kujutatud helilooja Franz Schuberti portreed koos Das Wanderni initsitiiviga, mis on esimene laul Schuberti Die schöne Müllerin laulutsüklis. Näib, et selle väite kinnituseks puuduvad dokumentaalsed tõendid, kuigi on tõendeid selle kohta, et Schubert kirjutas Die schöne Müllerini Viini haiglas.

Tuntud inimesi[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]