Palm Desert

Allikas: Vikipeedia
Palm Desert

Pindala 64,97 km²
Elanikke 51 163 (2020)

Koordinaadid 33° 43′ N, 116° 22′ W
Vaade Palm Desertile
El Paseo Palm Desertis

Palm Desert on linn USA-s California osariigis Riverside'i maakonnas. See asub Coachella orus Palm Springsist umbes 23 km kaugusel idas ja Los Angelesest umbes 196 km kaugusel idas.

Elanike arv on 2020. aasta seisuga 51 163. 2010. aasta rahvaloenduse kohaselt oli elanikke 48 445.

Alates 1980. aastatest, mil linnas elas 11 801 inimest, on elanike arv enam kui neljakordistunud. Talviti saabub Palm Deserti külmematest piirkondadest USA põhja- ja idaosast või ka Kanadast pensionäre ja ettevõtjaid. Tänu neile niinimetatud "lumelindudele" (inglk. snowbirds) suureneb igal talvel elanike arv ligikaudu paarikümne tuhande võrra.[1] Viimastel aastatel on aastaringselt Palm Deserti inimesi California suurlinnadest ja rannikuäärsetest linnadest meelitanud kvaliteetsete elamispindade madalad hinnad.

Asend[muuda | muuda lähteteksti]

Palm Desert asub Kagu-Californias paikneva Riverside'i maakonna keskosas. See piirneb loodes Thousand Palmsiga, läänes Rancho Mirage'iga, kagus Indian Wellsiga ning idas La Quinta ja Bermuda Dunesiga, lõuna ja põhja jääb kohaliku omavalitsuseta piirkond.

Linna põhjapiiri tähistab kiirtee Interstate 10. Lisaks lõppeb Palm Desertis Orange'i maakonnas alguse saav maantee California State Route 74. See ristub Palm Desertis maanteega California State Route 111.

Palm Desert paikneb Coachella orus, mille üks osa jääb Colorado kõrbe ja teine, suurem osa Sonora kõrbe alale. Linna pindala on 69,97 km².

Kiirteest Interstate 10 põhjas paikneb Sun City Palm Desert. See ei kuulu halduslikult Palm Desertile, vaid tegu on kohaliku omavalitsuseta tarastatud kogukonnaga. Aastatel 19911996 kandis see nime Sun City Palm Springs.

Kliima[muuda | muuda lähteteksti]

Palm Deserti kliimat mõjutab ümbritsev pinnamood. Tänu selle asukohale kõrgete mäeahelike vahel ja lõunasse avanevas orus, on linna kliima aasta läbi soe. Talvi peetakse Coachella orus isegi USA lääneosa soojemateks. Valitseb ariidne kliima. Aasta keskmine õhutemperatuur on 24,3 °C. Suvel tõuseb õhutemperatuur sageli üle 40 °C ja öösiti langeb see harva alla 25 °C. Talvel on keskmine õhutemperatuur päevasel ajal 20–25 °C, miinuskraade esineb harva.

Aastas langeb umbes 87 mm sademeid. Kõige enam sajab talvekuudel (keskmiselt 15 mm kuus). Aprillist augustini ei saja peaaegu üldse.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Algselt oli praegune Palm Deserti ala tuntud nime all Old MacDonald Ranch. 1920. aastatel, mil Coachella orus hakati kasvatama datlipalme, nimetati see ümber Palm Village '​iks.[1] Enne 1950. aastaid elasid selles piirkonnas peamiselt kahuilja indiaanlased, kes tegelesid põlluharimisega.

Teise maailmasõja ajal paiknes Palm Village'is USA maaväe treeninglaager. Pärast seda hakati sinna ehitama ka elamurajoone. Mõni aeg hiljem nimetati Palm Village ümber Palm Desertiks. 26. novembril 1973 sai Palm Desert linnaõigused.

Kultuur[muuda | muuda lähteteksti]

Palm Desertis on alguse saanud mitu ansamblit, mis pandid 1990. aastate alguses aluse rokkmuusika alamžanrile desert rock. Nendeks olid teiste seas Queens of the Stone Age, Kyuss ja Eagles of Death Metal. Desert rock '​i kõrval arenes välja teinegi žanr, stoner rock.

Golfirajad[muuda | muuda lähteteksti]

Desert Willow' golfirada

Palm Desertis asub üle 30 golfiraja. Esimene golfirada rajati 1952. aastal.

Sõpruslinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Palm Desert, CA". DesertUSA. Vaadatud 8.2.2017
  2. 2,0 2,1 Our Sister Cities. palmdesertsistercities.com. Vaadatud 23.2.2022

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]