Macintoshi kloon

Allikas: Vikipeedia

Macintoshi kloon on personaalarvuti, mille tootja pole Apple, kuid mis kasutab Macintoshi või sellega ühilduvat püsivara ja süsteemi tarkvara.

Taust[muuda | muuda lähteteksti]

Paljud teavad varaseid IBM PC kloone, näiteks Compaqit ja Delli. Vähem teatakse Macintoshi kloone. Aga juba enne IBM PC-d olid olemas Apple II kloonid. Apple esitles esmakordselt Apple II-t 1977. aastal. Apple II võimaldas kasutada värvilist kuva, tal oli klaviatuur ja arvutiga sai ühendada lisaseadmeid. Sellega tõusis Apple kohe müügiedetabelite tippu. Esimese personaalarvutite tootjana maailmas ületati müügikäive 1 miljard USA dollarit aastas.

Sellest said innustust paljud ettevõtted, kes lootsid sarnaste toodete abil saada edukaks. Seda üritati teha võimalikult odavalt, kasutades samu ROM-kiipe ja Apple II-ga ühilduvat tarkvara.[1] Apple'i kloone saatiski kiiresti edu ja nad hõivasid suure osa turust. Selline tegevus oli võimalik, kuna Apple ei litsentseerinud toodetud tarkvara ega disaini. Apple'i tooteid klooniti maailmas umbes kahesajal korral. Paljud toodetud arvutid nägid välja täpselt samasugused kui Apple II[1].

Kloonid[muuda | muuda lähteteksti]

Unitron[muuda | muuda lähteteksti]

Unitroni esimene arvuti toodeti 1983 Saksamaal. See oli usaldusväärne seade, millesse oli sisse ehitatud klaviatuur nagu Apple II-l. Kasutati 1 MHz 6502 A ja 2 MHz Zilog 80 protsessoreid. Arvutitel oli 64 kB RAM-i, mis oli laiendatav kuni 128 kB-ni. Ettevõte tootis ka Macintoshi 512 kB kloone Brasiilias.

Unitron Mac 512[muuda | muuda lähteteksti]

Originaalne Mac 512 K. Sarnase välimusega oli ka Unitron

Unitron Mac 512 oli esimene Mac-tüüpi arvuti kloon.

Kuni Brasiilias ei lubatud mikroarvutite importi, tuli kohaliku turu nõudlust selliste arvutite järele rahuldada muul viisil. Unitron lõi arvuti Mac 512, mis oli sisuliselt suure Maci kloon.[2][3]

Tehnilised andmed

Unitron Mac 512
Tutvustati esmakordselt 1985. aastal
Operatsioonisüsteem Töötab igal süsteemil kuni 4.1 versioonini
Protsessor 8 MHz 6800
Jõudlus 0,7 MIPS
ROM 128 kB
RAM 512 kB
Liidesed D-sub 9-klemmilised jadapordid
Uuendus Floppy pistik arvuti tagaküljel
Adresseerimine 24 biti ainult
Kaal 8,16 kg

Atari ST seeria[muuda | muuda lähteteksti]

Atari ST seeria arvuti

Seeria põhineb samal 8 MHz Motorola 680x0 protsessoril nagu oli varajasel Mac arvutil. Tegu oli Euroopa tasemel vägagi eduka arvutiga. Seadmel oli PC tüüpi arvutiga ühilduv flopiketas ja DOS menüüs ühilduv esitamise süsteem.[4]

Atari ST
Väljalaske aasta 1985
Tootmise lõpetamine 1993
Operatsioonisüsteem Atari TOS
Protsessor Motorola 680x0 @ 8 MHz või võimsam
Mälu 512 kilobitti kuni 4 megabaiti

Bell & Howell Apple II Plus[muuda | muuda lähteteksti]

Orginaalne Apple II pluss, millest valmistas firma Bell& Howell oma versiooni

Apple'it kloonis ka Apple ise. Bell & Howell Apple II Plus oli limiteeritud versioon Apple II plussist. Muudeti peamiselt värvilahendust korpusel ja tagaküljele lisati rohkem porte. Arvuti oli võrreldes Apple II-ga suunatud AV-seadmetega ühildumisele. Esmaversioon oli suunatud eelkõige haridusele.

Tänapäeval on paljud seda tüüpi Apple II kloonid väga vähe levinud. Paljud neist müüdi odavalt, kui nad välja tulid, ja kadusid seeläbi turult kiiresti.

Motorola StarMax[muuda | muuda lähteteksti]

Motorola StarMax 3000/160MT, Macintoshi kloon

Motorola StarMax on Macintoshi kloon 1990. aastate algusest. Arvutid kasutasid Motorola enese emaplaate, mida ettevõte tootis ka Apple'ile. Arvutid toetasid ainult ROM kiipide uuendatud versioone 7.5.3–7.6.

Emulaatorid[muuda | muuda lähteteksti]

Enne kui tõelised kloonid olid saadaval, teisendas Atari ST Macintoshi tarkvara, lisades sellele kolmanda osapoole Spectre GCR emulaatori. See eeldas, et kasutajad ostaksid Mac mälusid kui süsteemiuuendusi. Amiga loodeti teisendada Maci tarkvara lihtsate emulaatoritega.[5] Kuna Apple ei valmistanud 68060 versioonil põhinevat Mac arvutit, siis kiirem viis töötada Mac OS programmidega oli seda teha Atari või Ami 68060 uuendusega.

Tarkvara emulaatorit toodeti ka x86 platvormidel töötavate DOS-i/ Windowsi ja Linuxi operatsioonisüsteemidele. Firma Ardi arendatud Mac ROM versioon 6800 emulaator võimaldas Macintoshi tarkvara jooksutada süsteemi versioonidel 5–7 ja seda heal kiirusel.

Legaalne kloonitud programm[muuda | muuda lähteteksti]

Aastaks 1995 moodustasid Apple Macintoshi arvutid ligikaudu 7% maailma lauaarvutite turust. Apple'i juhid otsustasid, et Macintoshi laiemale turule viimiseks tuleb alustada ametliku kloonimisprogrammiga. Sellega loodeti kloonijatelt saada litsentsitasusid. Ühelt kloonitud arvutilt sooviti saada esialgu 50 dollarit. Finantskriisis oli tegemist vägagi kasuliku tehinguga, mis aitas Apple'i korporatsioonil edukalt hakkama saada. Peamised litsentsisaajad olid Motorola, Radiu, Aps Tehcnologies, DAYSTAR Digital, UMAX. Siiski pikemas perspektiivis see tegevus Apple'ile kasuks ei tulnud, kuna nende enda arvutite müük vähenes selle tõttu märgatavalt.[6]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Coventry, Joshua (27.11.2011). "Apples From Other Orchards". Low End Mac. Vaadatud 4.03.2007.
  2. "A Contraband Mac 512K". low end mac. Vaadatud 27.11.2011.
  3. Mall:Cite
  4. http://lowendmac.com/clones/atari.html
  5. "The Official ShapeShifter Home Page".
  6. Linzmayer, Owen W. (27.11.2011). Apple Confidential 2.0: The Definitive History of the World's Most Colorful Company. Lk 254–256. ISBN 1593270100.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]