iPhone 4S

Allikas: Vikipeedia
iPhone 4S
iPhone 4s
Andmed
Tootja Apple Inc.
Operatsioonisüsteem iOS 5.0.1
Protsessor 800 Mhz Dual-core Apple A5
Mälumaht 16 GB, 32 GB ja 64 GB
Mälu 512 MB
Ekraan 3,5" (diagonaal) puutetundlik Multi-Touch Retina tehnoloogial põhinev laiekraan
960x640 pikslit resolutsioon 326 ppi
Kontrastsus 800:1
Heledus 500 cd/m²
Tagakaamera 8,0 Mpix
LED-välk
HD-video (1080p) sagedusega 30 kaadrit sekundis
pildi- ja videostabilisaator
Näotuvastus
Esikaamera 0,3 MP VGA 30 FPS (480p)
Ühenduvus Wi-Fi (802.11 b/g/n)
(ainult 2,4 GHz sagedust)
Bluetooth 4.0
GSM/GPRS/EDGE
(800, 850, 900, 1800, 1900 MHz)
UMTS/HSDPA/HSUPA
(850, 900, 1900, 2100 MHz)
CDMA EV-DO Rev. A
(800, 1900 MHz)
Mõõdud 115,2x58,66x9,3 mm
Kaal 140 grammi
Aku Li-Po 1432 mAh

iPhone 4S on Apple'i toodetud puutetundlik nutitelefon. Tegemist on firma iPhone sarja viienda generatsiooniga, millele eelnesid: iPhone 4, iPhone 3Gs, iPhone 3G ja iPhone 2G. Telefon avalikustati 4. oktoobril 2011 konverentsil "Let's talk iPhone"[1]. Esimesed iPhone 4S jõudsid maailmas müüki 14. oktoobril, Eestisse jõudsid esimesed telefonid 28. oktoobril 2011. Apple tutvustab oma kõige uuemat iPhone'i järgmise lausega: "See on siiani kõige suurepärasem iPhone"[2]. Kõigest kolme päevaga pärast turule jõudmist müüdi üle nelja miljoni iPhone 4S-i eksemplari[3].

iPhone 4S säilitas oma välise disaini eelmisest põlvkonnast, andes ainult üksikuid vihjeid, et tegemist on uuema generatsiooni telefoniga. Eelmisest mudelist on säilinud ka 3,5" Retina LCD-ekraan, mis on ka telefoni põhiline sisendseade. Muutused on toimunud aga telefoni sees, riistvaralisel poolel. iPhone 4S jõudis turule tolle aja kõige uuema Apple'i toodetava nutitelefoni operatsioonisüsteemiga iOS 5.

Disain[muuda | muuda lähteteksti]

iPhone 3gs-i (ülemine) ja iPhone 4S-i (alumine) võrdlev pilt

iPhone 4S-i on nagu varasemaid iPhone mudeleid saadaval nii valge kui ka musta korpusega. Muus osas on iPhone 4S peaaegu täiesti sarnane iPhone 4-ga. Nii pealmine kui ka tagumine pool on siledad, kumerusi pole. Telefoni ümbritseb külgedelt metallist ümbris, mis toimib ka telefoni antennina. Ekraani diagonaali suuruseks on 3,5 tolli (8,89 cm), mis esindab iPhone'ide traditsioonilist suurust ja on tänapäeva nutitelefonide turul keskmise suuruste hulgas. Samuti on iPhone 4S-il eesosal ainult üks ümar nupp, mille ülesandeks vajutamisel on viia süsteem tagasi telefoni kodulehele.

Riistvara[muuda | muuda lähteteksti]

Protsessor, mälu ja graafika[muuda | muuda lähteteksti]

Apple A5 protsessor

iPhone 4S kasutab kahetuumalist Apple A5 kiipi, võrreldes iPhone 4 ühetuumalise Apple A4 kiibiga. Selle protsessori töötas väljas Apple ja seda toodab Samsung. Apple väidab, et see protsessor pakub kuni kaks korda kiiremat andmetöötlust ja kuni seitse korda võimekamat graafikat. Lisaks sellele tarbib uuema generatsiooni kiip kuni 75% vähem energiat võrreldes eelkäijaga.[4], kui eelkäija A4. Apple A5 protsessor iPhone 4S-is on 800 MHz taktsagedusega ja sel on 512 MB muutmälu[5]. Erinevad testid on näidanud, et iPhone protsessor on ka võimekam tema peamise konkurendi Samsung Galaxy S2 protsessorist[5]. iPhone 4S on esimene iPhone, millel on ka mälumahu suuruste valikus 64 GB. Saadval on veel 32 GB ja 16 GB variandid[4].

Kaamera[muuda | muuda lähteteksti]

iPhone 4S esi- ja tagakaamera

Üks uuendusi iPhone 4S-il võrreldes eelkäijaga on parem kaamera. Kaameraga on võimalik pildistada 8-megapiksliseid fotosid (3264 × 2448 pikslit) ja lindistada Full HD ehk 1080p kvaliteedis videofilme (1920 × 1080 pikslit) 30 kaadrit sekundis[4]. Lisaks sellele suudab uus kaamera jäädvustada 73% rohkem valgust ja teeb pilte 1/3 võrra kiiremini kui eelkäija. iPhone 4S-i kaamera kasutab telefoni sisseehitatud güroskoopi stabilisaatorina, mis aitab teha teravamaid fotosid ja videoid[6].

Sisend- ja väljundseadmed[muuda | muuda lähteteksti]

Telefoni põhiline sisendseade on puutetundlik ekraan, mis reageerib ka mitmele samaaegsele vajutusele. Järjekorras teine sisendseade on rakendus "Siri", mis suudab inimese lihtsamatele küsimustele vastata (eestikeelne tugi puudub), kirjutada või märkida üles teksti, avada rakendusi või täita muid soove. Lisaks on veel sisendseadmetena iPhone 4S-il "kodunupp", hääletugevuse suurendamise ja vähendamise nupp ning sisse- ja väljalülitamisnupp.

Väljundseadmeteks on telefonil 3,5-tolline ekraan, mille lahutusvõime on 960x640 pikslit, kaks kõlarit ja Apple'i enda USB-pistik.

Aku[muuda | muuda lähteteksti]

iPhone 4S sisaldab 1432 mAh laetavat liitiumioonakut[7], mis pakub kuni 200 tundi ooteaega, 8 tundi kõneaega 3G-võrgus ja 14 tundi 2G-võrgus, internetis surfamist kuni 6 tundi 3G-võrgus ja 9 tundi Wi-Fi-võrgus. Videot suudab iPhone 4S järjest mängida kuni 10 tundi ja muusikat kuni 40 tundi.[8]. Väga paljud uute iPhone'ide omanikud on kurtnud kiiresti kuluva aku üle ning süüdlaseks peetakse iOS5 tarkvaraviga. Apple on nüüdseks seda ka tunnistanud ja töötab uue tarkvara kallal, mis probleemi lahendaks.[9].[10].

Antenn[muuda | muuda lähteteksti]

iPhone 4 (üleval) ja iPhone 4S-i (all) antennide asukoha võrdlus. See on ka ainuke visuaalne võimalus võrrelda iPhone 4 ja 4S-i

iPhone 4S-il on uuendatud antenni tehnoloogia, et vältida palju poleemikat tekitanud iPhone 4 leviprobleeme. Antenni on edasi arendatud kahesüsteemseks, ehk telefon saab ise valida kahe erineva antenni vahel, olenevalt kus signaal parem on. Seetõttu peaks nüüd olema lahendatud probleem, kus telefoni valesti käes hoidmine (ja antenni katmine) tõi kaasa levi nõrgenemise[11].

Telefoni antenn asub telefoni külgedel oleval metallümbrisel. Ümbris on jaotatud neljaks osaks, igale seadmele üks osa: Wi-Fi, Bluetooth, GPS ja telefonilevi. Telefoni leviantenn on jaotatud omakorda veel kaheks osaks kahesüsteemsuse pärast.

Ühenduvus[muuda | muuda lähteteksti]

iPhone 4S-il on Wi-Fi-vastuvõtja, mis toetab standardeid 802.11 b/g/n (802.11n ainult 2,4 GHz sagedust). Wi-Fi-võrgu kaudu toimib ka AirPlay, mis laseb ühendada telefoni Apple TV teise generatsiooniga. See on rakendus, mis saadab iPhone 4S pildi 720p kvaliteediga ja heli otse telekaekraanile[4].

iPhone 4S toetab Bluetoothi kuni versioonini 4.0[4].

iPhone 4S on "maailmatelefon", mis tähendab, et see telefon toetab nii GSM- kui ka CDMA-võrke järgmistel sagedustel: UMTS/HSDPA/HSUPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz); CDMA EV-DO Rev. A (800, 1900 MHz)[4].

iPhone 4S toetab nii 3G- kui ka 2G-võrke. Selle teoreetiline maksimaalne võrgukiirus HSDPA-võrgu kaudu on kuni 14,4 Mbit/s, mis on kuni kaks korda kiirem kui eelmisel mudelil[4].

Operatsioonisüsteem[muuda | muuda lähteteksti]

iOS5 logo

Apple tutvustas iPhone 4S-i kõige uuema Apple'i toodetava iOS5-ga, mis väidetavalt sisaldas üle 200 uuenduse. Kuigi iPhone 4 ja ka iPhone 3Gs said uuendada tarkvara iOS5-le, siis osad eelised ja rakendused on iPhone 4S-iga võrreldes puudu. Kõige suuremaks erinevuseks on Siri, mis on seni olemas ainult kõige uuemas iPhone'i mudelis.

Siri[muuda | muuda lähteteksti]

iOS 5-ga tuli kaasa hääljuhtimise programm Siri, mis on unikaalne ainult 4S-ile. See lubab anda inimesel käske, mille tarkvara muudab endale mõistetavaks keeleks ja oskab selle põhjal tegutseda. Näiteks võib anda Sirile käsu "What's the weather going to be?" ja programm otsib vastavalt sinu asukohale ilmaprognoosi andmed. Käsud võivad varieeruda ning need suudavad juhtida peaaegu igat telefoni aspekti. Siri käsud ei pea olema spetsiifilised ja neid võib esitada vabas keeles, tarkvara ise teeb sellest lause, millest ta aru saab.

Seni suhtleb Siri ainult inglise, prantsuse ja saksa keeles ning eesti keele toega läheb aega. Teistes keeltes on võimalik Siriga küll rääkida, kuid kui inimese emakeelne aktsent teist keelt segab, ei pruugi programm kõnet mõista. Siri vajab kasutamiseks internetiühendust ning see ei vaja mingist seadistamist, kuid konkreetse inimese rääkimisega kohaneb see ajapikku.

Probleemid[muuda | muuda lähteteksti]

Uute iPhone'ide kasutajad on kurtnud mitmesuguste probleemide üle, nagu näiteks aku kehv vastupidavus, kuulari probleemid, Wi-Fi-signaali katkemised ja telefoni signaali probleemid.[12] 10. novembril andis Apple välja tarkvarauuenduse, mis pidavat parandama aku vastupidavust, kuid edutult. Järgmise päeva hommikuks oli juba enam kui 900 inimest kaevanud, et aku probleemid pole kuhugi kadunud, 600 inimest, et asi on paremaks läinud, ja 350 inimest, et tarkvarauuendus ajas asja veelgi hullemaks. Apple tunnistas ka hiljem, et tegelikult tarkvarauuendus akuprobleeme ei parandanud ja viga otsitakse edasi.[13] Mitmed kasutajad on aga pärast tarkvarauuendust kurtnud uute vigade üle, mis eelmises tarkvaraversioonis puudusid, selle hulgas ka Siri ühenduvusprobleemid, kuulari kaja ja kehv Wi-Fi-signaal.

Osa kasutajates on aku veale aga ise lahendust otsima hakanud ning väidavad, et neid on aidanud automaatse ajavööndi uuenduse väljalülitamine, sest GPS otsib pidevalt telefoni ajavööndi asukohta, mis kulutab akut. Osad väidavad, et neid on aidanud kontaktandmete kustutamine ja seejärel nende taastamine, põhjuseks korrumpeerunud andmed.[14]

Müügiedu[muuda | muuda lähteteksti]

Järjekord ühe USA Apple'i poe ees

Apple iPhone 4S-i on saatnud tohutu müügiedu, esimese kolme päevaga müüdi üle nelja miljoni uue telefoni.[3]. Eelmist mudelit oli selleks ajaks müüdud 1,7 miljonit. Kui selline müügiedu jätkub, siis on ilmselt ka see telefon teel Guinnessi rekordite raamatusse kui kõigi aegade suurima müügieduga elektroonikaseade[15]. Osa müügiedust võib seostada ka Apple endise tegevjuhataja Steve Jobsi surmaga, sest tegemist on viimase telefoniga, mis on valminud tema eluajal ja tema juhatamise all. Päev enne Apple iPhone 4S-i poodidesse jõudmist oli juba New Yorgi poe ette ilmunud 25 inimest, kellest 2 ütlesid, et ostavad telefoni Steve Jobsi mälestuseks[16]. Pärast Apple'i poodide avamist 14. oktoobril oli seal, kus seda telefoni müüdi, järjekordades sadu inimesi.[17]

Saadavus[muuda | muuda lähteteksti]

Ainuke ametlik iPhone 4S-i edasimüüja Eestis oli EMT. EMT hakkas iPhone 4S-i pakkuma alates 28. oktoobrist. Kõik EMT müüdavad iPhone'id on võrgulukus EMT võrkudes ja 24 kuu jooksul pärast ostu pole võimalik lukustust avada. EMT pakkus võimalust osta iPhone 4S nii kahe erineva paketiga kui paketivabalt, kusjuures paketiga ostes langeb telefoni hind kuni 0 euroni, kuid pakett on 24-kuulise tähtajaga ja miinimumtasuga. Paketivaba telefoni hind algas 629 eurost[2].

Võrguvaba iPhone 4S-i oli võimalik osta järelturult. Kui telefon osteti Euroopa Liidust, jäi garantii kehtima kõikjal Euroopa Liidus[18] .

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Live! Räägime iPhonest". applespot.ee. Originaali arhiivikoopia seisuga 29. november 2011. Vaadatud 25. november 2011.
  2. 2,0 2,1 "iPhone". emt.ee. Vaadatud 25. november 2011.
  3. 3,0 3,1 "iPhone 4S First Weekend Sales Top Four Million". Apple.com. Vaadatud 25. november 2011.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 "iPhone 4s Features". Apple.com. Vaadatud 25. november 2011.
  5. 5,0 5,1 Neil Hughes. "Inside Apple's iPhone 4S and its A5 CPU: 'S' is for Speed". AppleInsider.com. Vaadatud 25. november 2011.
  6. Devin Coldeway. "The iPhone 4S Camera Upgrade Explained". techcrunch.com. Vaadatud 25. november 2011.
  7. Prasad. "iPhone 4S gets torn down, reveals slightly bigger battery and Sony camera sensor". gsmarena.com. Vaadatud 25. november 2011.
  8. "iPhone 4s Specifications". Apple.com. Vaadatud 25. november 2011.
  9. Rob Waugh. "Apple admits there is a problem with iPhone 4S's battery life – but says it will take weeks to fix". Dailymail.co.uk. Vaadatud 25. november 2011.
  10. "Cara Merawat Kesehatan Baterai iPhone Battery Health" (Indonesian). Shukan Bunshun. 25. juuli 2019. Originaali arhiivikoopia seisuga 9.08.2019. Vaadatud 29.07.2019.{{cite web}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  11. Jordan Golson. "iPhone 4S Includes Significant Antenna Upgrades". Macrumours.com. Vaadatud 25. november 2011.
  12. Jared Newman. "Apple's iPhone 4S Battery Troubles Now Joined By New Problems". pcworld.com. Vaadatud 26. november 2011.
  13. Richard E. "Apple tunnistas, et iOS 5.0.1 ei paranda aku viga". applespot.ee. Originaali arhiivikoopia seisuga 10. september 2014. Vaadatud 26. november 2011.
  14. Amy Hubbard. "iPhone 4S problem: Battery, now Siri; some users try DIY fixes". latimes.com. Vaadatud 26. november 2011.
  15. Raigo Neudorf. "Uus iPhone on teel Guinnessi rekordite raamatusse". e24.ee. Vaadatud 26. november 2011.
  16. Tõnis Oja. "Uus iPhone on teel Guinnessi rekordite raamatusse". e24.ee. Vaadatud 26. november 2011.
  17. Lauri Kreutzwald. "Uut IPhone 4S telefoni on tabanud müügiedu". battleit.eu. Vaadatud 26. november 2011.
  18. "iPhone warranty". apple.com. Vaadatud 25. november 2011.