iPod Shuffle

Allikas: Vikipeedia
iPod shuffle
Tootja Apple Inc
Tüüp digitaalne meediapleier
Väljalaske kuupäev 11. jaanuar 2005
Meedia välkmälu
512 MB kuni 4 GB
Toide liitium-polümeeraku
Ekraan pole
Sisend Mängi läbisegi, Mängi järjest, Välja lülitamine, 3,5-mm kõrvaklapid
Kaamera pole
Ühenduvus USB 1.1, USB 2.0
Kaal 10,7 g
Seotud artiklid iPod Nano
iPod Mini
iPod Classic
iPod Touch
iPhone
iPad
Veebileht www.apple.com/ipodshuffle

iPod Shuffle on helifailide esitamiseks mõeldud kaasaskantav digitaalne meediapleier, mille on välja töötanud Apple Inc. See on kõige väiksem mudel Apple iPodidest ning on esimene, mis kasutas välkmälu. Esimene mudel kuulutati välja Macworld Conference'il 11. jaanuaril 2005. Seni kõige uuem mudel, neljas, toodi turule 1. septembril 2010.[1]

Shuffle'i tootmine lõppes 27. juulil 2017.

Ülevaade[muuda | muuda lähteteksti]

Esimene generatsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Esimese generatsiooni iPod Shuffle lasti välja 11. jaanuaril 2005, see kaalus 22 grammi ja oli disainitud nii, et sinna oleks lihtne laule peale panna ning mängida neid suvalises järjekorras. Sellel olid ainult mängi/paus, heli tugevuse ja järgmine/eelmine laul nupud. Apple väitis, et see oli tingitud sellest, et enamus iPodi kasutajatest oli jätnud iPodid shuffle-režiimi peale ja uus iPod Shuffle oli viis, kuidas lihtsustada seda ning teha see odavamaks. See toetub iTunesi autofilli funktsioonile, mis valib kasutaja muusikakogust (või konkreetsest kaustast) suvaliselt laule ning laadib neid mängijasse nii palju, kui selle mälu mahutada võimaldab. Esimesse versiooni mahtub kuni 240 laulu (1 GB mudel). See kasutab SigmaTeli STMP35xx System On A Chip (SOC) riistvara ning selle Software Development Kiti (SDK) versioon 2.6, välkmälu ICd ning USB kaudu laetavat liitium-polümeerakut. Sellel puudub ekraan ja mõnigi Apple'i suuremate iPodide funktsioon. Samuti ei saa seda kasutada iSynciga.[2][3]

Esimese generatsiooni iPod Shuffle

iTunes pakub iPod Shuffle'ile uusi võimalusi, näiteks saab lugude bitikiirust muuta 128 kbit/s AAC-le. Teisendus tehakse automaatselt originaalfaili muutmata ja uuem (ning väiksem fail) laaditakse automaatselt iPodi. Varasemad iTunesi versioonid lubasid iPod Shuffle'i esitusloendit vaadata ja muuta ka siis, kui seade ei ole arvutiga ühendatud; järgmisel ühendamisel uuendati esitusloendit ka seadmes. See funktsioon ei ole alates iTunes 7-st enam võimaldatud. iPod Shuffle'i esipaneelil on nupud Esita/paus, Järgmine lugu/kiire edasikerimine, Eelmine lugu/kiire tagasikerimine ja helireguleerimisnupud. Teisel pool on aku märgutuluke ja lüliti, kust saab mängija välja lülitada, panna mängima laule järjest või suvalises järjekorras. Seade ühendatakse arvutiga sama USB-kaabli abil, mille kaudu laadib mängija akut. iPod Shuffle'it saab kasutada ka mälupulgana. iTunes annab kasutajale võimaluse määrata, kui palju kasutatakse mälu muusika ja kui palju teiste failide hoidmiseks.

Teine generatsioon[muuda | muuda lähteteksti]

12. septembril 2006 teatas Apple teise generatsiooni iPod Shuffle'i ilmumisest, kutsudes seda kõige kantavamaks iPodiks kunagi[4]. Algselt oli planeeritud müüki alustada oktoobris, kui tegelikult jõudis iPod Shuffle müügile alles 3. novembril 2006.[5] Alguses oli teise generatsiooni iPod Shuffle'it saadaval vaid 1 GB hõbedane mudel, mis välimuselt sarnanes teise generatsiooni iPod Nano ja vanema iPod Miniga. Uus mudel oli üle poole võrra väiksem kui esimese generatsiooni mudel (41,2 × 27,3 × 10,5 mm). Apple väitis, et see on maailma kõige väiksem MP3-mängija. Selle suuruse sees oli ka iPod Shuffle'i rihmaklamber; tegelik mängija ise on veel väiksem, mängija kaalus ainult 15,5 g. Esimeses generatsiooni üks nupp, mis võimaldas panna mängima suvalises järjekorras või järjestatult ning välja lülitada mängija, on sellel mudelil muudetud kaheks erinevaks nupuks, et nii vältida töörežiimi kogemata valimist. Uus oli ka selle mängija vormindamine, kuna see versioon võimaldas end vormindada vaid FAT32e. Kõik varasemad mudelid võimaldasid vormindada kas Mac'i või Windowsi vormingusse.[6] Teise generatsiooni iPod Shuffle USB-ühendust võimaldab eraldi seade, mis toimib dokkimisalusena. Teise generatsiooni iPod Shuffle võimaldab mängida MP3, MP3 VBR, AAC, Protected AAC, Audible (formaadid 2, 3 ja 4), WAV ja AIFF. Ka sellel versioonil pole ekraani, mistõttu ei saa esitada ka videovorminguid.

30. jaanuaril 2007 teatas Apple, et iPod Shuffle'it hakatakse müüma uutes värvides. Hõbedasele lisati nüüd roosa, oranž, roheline ja sinine. Uut värvi iPod Shuffle'itega tulid ka uue disainiga kõrvaklapid, mida hõbedasel komplektis ei olnud. 5. septembril 2007 teatas Apple neljast uuest värvist – türkiis, lavendel, piparmündi-roheline ja punane (Product Red). Vanades värvides (oranž, sinine, roheline ja roosa) tootmine lõpetati. 19. veebruaril 2008 tõi Apple turule 2 GB suuruse versiooni iPod Shuffle'i, mille hind algas US $69 ning see oli samades värvides, mis 1 GB versioon. Samal päeval alandati 1 GB versiooni hinda 79 USD-lt 49 USD-ni. Apple teatas 9. septembril 2008, et muudab taas iPodi värve, võttes kasutusele sinise, rohelise, roosa ja punase, viimane veidi heledam kui varasem variant.[7]

Teise generatsiooni iPod Shuffle 2 GB mudeli tootmine lõpetati 11. märtsil 2009 ja 1 GB mudeli tootmine 9. septembril 2009.

Kolmas generatsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Kolmanda generatsiooni iPod Shuffle
Kolmanda generatsiooni iPod Shuffle sisu

Kolmanda generatsiooni iPod Shuffle toodi turule 11. märtsil 2009 ja Apple väitis, et see on "uskumatult väike" ja "esimene muusikapleier, mis räägib sinuga" – mõõtudega 42,5 × 17,5 × 7,8 mm.[8] See oli saadaval kahes toonis – hõbedane ja must. See oli esimene iPod Shuffle'i versioon, millest on must mudel. Selles on kasutusel VoiceOver tehnoloogia, mis võimaldab laulude, artistide, albumite ja esitusloendite nimesid ette mängida 20 keeles[9] kasutades Text-to-Speechi, mis on kaasatud iTunes'i versioonides 8 ja 9. Samuti saab sellel versioonil olla salvestatud mitu esitusloendit erinevalt varasematest versioonidest, millel sai salvestada vaid ühe esitusloendi. Kolmanda generatsiooni iPod Shuffle'il on heli reguleerimise ja järgmise/eelmise loo nupud lisatud kõrvaklappide külge. Seega ei saa teiste kõrvaklappidega heli reguleerida ning ka laule vahetada. Küll aga saab muusikat kuulata, kuna mängija hakkab automaatselt mängima, kui see sisse lülitatakse. Ametlikel klappidel on Apple'i poolt välja töötatud kiip, et mängijat kontrollida. DRM puudub, kuna krüpteeringut kasutatud ei ole.[10] 9. septembril 2006 tõi Apple turule kolm uut värvi iPod Shuffle'it: roosa, sinise ja rohelise. Samuti tuli müügile 4 GB mudel, mille korpus on tehtud poleeritud roostevabast terasest.

Neljas generatsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Neljanda generatsiooni iPod Shuffle

Apple teatas neljanda generatsiooni iPod Shuffle'ist 1. septembril 2010. Sellel on tagasi toodud esimese ja teise generatsiooni mudelitel olnud Mängi/Paus, loovalikute ja helitugevuse reguleerimise nupud.[11] Kontrollnupp on 18% suurem, kui teise generatsiooni mudelil. iPod Shuffle suurus on 29 × 31,6 × 8,7 mm ja see kaalub 12,5 grammi. Sellel versioonil on ka kolmanda generatsiooni iPod Shuffle'il olnud VoiceOver funktsioon 25 erinevas keeles. Sellele on veel lisatud Apple'i Genius ja võimaldab kasutada mitut esitusloendit. Nagu eelminegi versioon, võimaldab see mängida MP3, MP3 VBR, AAC, Protected AAC, Audible (formaadid 2, 3 ja 4), WAV ja AIFF ja aku kestab 15 tundi. Müügile tuleb see viies erinevas värvis (hõbedane, roheline, sinine, oranž ja roosa). Erinevalt teisest generatsioonist ei ole sel kaasas dokkimisalust, vaid 45 mm USB-kaabel. Mängijaga kaasas olevatel kõrvaklappidel ei ole eraldi nuppe, kuid see mängija toetab nuppudega kõrvaklappe. Sellest müüakse 2 GB versiooni, mis Euroopas maksab 55 eurot.

Mudelid[muuda | muuda lähteteksti]

Generatsioon Pilt Mahutavus Värvid Ühenduvus Väljalaske kuupäev Minimaalne OSi versioon sünkroonimiseks Aku kestvus (tunde)
Esimene Esimese generatsiooni iPod Shuffle 512 MB Valge USB
(ei vaja adapterit)
11. jaanuar 2005 Mac: 10.2.8
Windows: 2000
audio: 12
1 GB
Kasutab välkmälu ja on ilma ekraanita.
Teine Teise generatsiooni iPod Shuffle 1 GB Hõbedane USB 2.0
(koos dokiga)
12. september 2006 Mac: 10.3.9
Windows: 2000
audio: 12
Alumiiniumist kest, rihmaklamber.
Teine
2007 alguses
redigeerimine
1 GB Hõbedane
Oranž
Roheline
Sinine
Roosa
USB 2.0
(koos dokiga)
30. jaanuar 2007 Mac: 10.3.9
Windows: 2000
audio: 12
Neli uut värvi.
Teine
2007 lõpus
redigeerimine
1 GB Hõbe
Helesinine
Heleroheline
Lilla
Punane
USB 2.0
(koos dokiga)
5. september 2007 Mac: 10.4.8
Windows: 2000
audio: 12
2 GB 19. veebruar 2008
Roheline ja sinine muudetakse heledamaks, oranži ja lilla tootmine lõpetatakse
Teine
2008 lõpus
redigeerimine
1 GB Hõbe
Sinine
Roheline
Roosa
Punane
USB 2.0
(koos dokiga)
9. september 2008 Mac: 10.4.10
Windows: 2000
audio: 12
2 GB
Sinine, punane, roheline muudetakse heledamaks, lilla asendatakse roosaga
Kolmas 4 GB Hõbe
Must
USB 2.0
(kaabliga)
11. märts 2009 Mac: 10.4.11
Windows: XP
audio: 10
Väiksem disain, nupud kõrvaklappidel. Kaks värvi, VoiceOver.
Kolmas
2009 lõpus
redigeerimine
2 GB Hõbe
Must
Sinine
Roheline
Roosa
USB 2.0
(kaabel)
9. september 2009 Mac: 10.4.11
Windows: XP
audio: 10
4 GB Hõbe
Must
Sinine
Roheline
Roosa
Poleeritud roostevaba teras
Uued värvid ja 2 GB mudel
Neljas 2 GB Hõbe
Sinine
Roheline
Oranž
Roosa
USB 2.0
(kaabel)
1. september 2010 Mac: 10.5.8
Windows: XP
audio: 15
Uus kujundus, VoiceOver

Vastuvõtt ja mõju[muuda | muuda lähteteksti]

iPod Shuffle avaldati samal ajal kui Mac Mini. Need kaks toodet koos näivad Apple'i teadliku otsusena saamaks osa odavamast turu poolest ja saavutamaks turul rohkem tähelepanu. Juba varem oli Apple'i iPodi (eriti iPod Mini) edu vähendanud odavamate välkmäluga pleierite osakaalu turul. 2005. aasta aprilliks oli iPod Shuffle tootja jaoks oma kasumlikkust juba tõestanud. Kuigi Apple ei ole välja käinud ühtegi iPod Shuffle'i müüginumbrit, siis analüütikud hindasid 5,3 miljonist müüdud iPodist Shuffle'i osaks umbes 1,8 miljonit. NPD Group arvas, et iPod Shuffle sai välkmäluga mängijate turuosast umbes 43%, olles turul olnud ainult 2 kuud.[12] 2006. aasta septembris avaldas Apple'i CEO Steve Jobs, et Apple oli müünud selle ajaga 10 miljonit iPod Shuffle'it.

Kriitika[muuda | muuda lähteteksti]

Vilkuva tulukese probleem[muuda | muuda lähteteksti]

PC World teatas, et esimese generatsiooni iPod Shuffle'iga esines probleeme, mil seade ei funktsioneerinud korralikult ja vilkus vaid oranžja roheline tuluke. Kuna mängijal ei ole ekraani, siis ei ole kasutajal just lihtne probleemile jälile saada ja seade nõuab Apple'i tehnikute diagnostikat. Apple'i dokumentatsiooni järgi[13] tähendab vilkuv roheline/oranž tuluke, et seadmel on mingi probleem. Kui seadme garantii kehtib, vahetab Apple seadme uue vastu tasuta välja.[14] 26. oktoobril 2006 lasi Apple välja "iPod Shuffle Reset Utility", mis selle probleemi mõnel esimese generatsiooni iPod Shuffle'il lahendas.[15] 2007. aasta märtsis tuli ka iPod Reset Utility, mis parandas probleemi ka teise generatsiooni iPod Shuffle'is.[16]

Kolmanda generatsiooni kõrvaklapid[muuda | muuda lähteteksti]

Erinevalt paljudest mp3-mängijatest, asusid kolmanda generatsiooni iPod Shuffle'i nupud kõrvaklappidel[16] ning ilma õigete kõrvaklappideta ei olnud võimalik mängijat kasutada. Paljud kurtsid, et nuppe ei ole võimalik kasutada niiskete kätega. Hoolimata Apple'i väitest, et Shuffle on treeningul kasutamiseks ideaalne[17], on teateid nuppude mittefunktsioneerimisest niisketes tingimustes.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. June, Laura. "Apple announces redesigned iPod shuffle, brings the buttons back". Engadget. Vaadatud 1. september 2010.
  2. Bill Machrone (20. jaanuar 2005). "Apple iPod Shuffle". PC Magazine. Originaali arhiivikoopia seisuga 26.03.2005. Vaadatud 29.03.2005.
  3. Bill Machrone (16. märts 2005). "Shuffle's Got a Secret". PC Magazine. Vaadatud 27.07.2010.
  4. "Apple Unveils the New iPod shuffle", Apple.com, September 12, 2006. Accessed April 2, 2006.
  5. blompo.com
  6. Apple.com
  7. [1]
  8. "Apple – iPod shuffle – Small Size"
  9. "Apple – iPod shuffle – With VoiceOver, iPod shuffle talks"
  10. "Manufacturer confirms chip: iPod headphones now have the Apple Tax; Update: Apple confirms no DRM, authentication, just licensing". BoingBoing.
  11. Escurado, Ben (8. november 2010). "Quick Review of 4th Generation iPod Shuffle". Techviewz.Org. Originaali arhiivikoopia seisuga 18.11.2010. Vaadatud 9.11.2010.
  12. "appleinsider.com". Originaali arhiivikoopia seisuga 22. aprill 2005. Vaadatud 24. detsembril 2010.
  13. "Quick Reference Card".
  14. Johnston, Stuart (22. juuni 2006). "If Lights Blink on Your iPod Shuffle, It Could Be Bad News". PC World. Originaali arhiivikoopia seisuga 29.04.2007. Vaadatud 08.02.2006.
  15. "About the iPod shuffle Reset Utility". Apple.
  16. 16,0 16,1 "About iPod Reset Utility". Apple Inc.
  17. [2][alaline kõdulink]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]