Lingenau

Allikas: Vikipeedia
Lingenau
Vapp
Vapp

Pindala 6,89 km² (2018)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 1466 (1.01.2018)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 27′ N, 9° 55′ E
Asend Bregenzi ringkonnas
Lingenau (Austria)
Lingenau

Lingenau on vald Austria Vorarlbergi liidumaal Bregenzi ringkonnas.

Geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Lingenau asub Bodeni järvest kagus 685 m kõrgusel. 30,8% territooriumist on metsa all. See on Saksamaa-Austria ühisprojekti "Naturpark Nagelfluhkette" liige.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Lindigenowet on kirjalikult esmamainitud 1227. aastal. See on vanim asustus Vorderwaldis (tuntud ka kui Vorderer Bregenzerwald) ja kuulus pikka aega Mehrerau kloostrile.

Habsburgid valitsesid Vorarlbergi osi vaheldumisi Tiroolist ja Kaugemast Austriast (Freiburg im Breisgau). Aastatel 1805–1814 kuulus Lingenau Baierile, siis taas Austriale. Austria Vorarlbergi liidumaa moodustamisest 1861. aastal kuulub Lingenau Vorarlbergi.

Sajandeid, kuni Teise maailmasõja alguseni, said elanikud kasu Bad Hohlist, mis asub rauarikkal allikal nimega Maxriese.

Aastatel 1945–1955 oli Lingenau Prantsuse okupatsioonitsooni osa Austrias.

Kultuur[muuda | muuda lähteteksti]

Püha Ristija Johannese kihelkonnakirik (Hl. Johannes der Täufer) ehitati 19. sajandil.

Barokne Püha Anna kabel (Hl. Anna) ehitati 1722. aastal ja on tehtud tufist.

Tuffi loodusrada (Quelltuff-Naturlehrpfad) loodi oja lähedale, mis lõhestab üle 40 m kõrgust Quelltuffi (tuff). See vaatepilt loodi hilisel jääajal.

Puidust Gschwendtobeli sild Lingenau ja Eggi vahel üle Subersachi jõe ehitati 1834. aastal Alois Negrelli poolt, kes töötas ka Suessi kanali kallal. Arvestades selle vanust, peetakse silda inseneri- ja puusepatööde meistriteoseks.

Rippsild Lingenau ja Eggi vahel üle Subersachi jõe on jalakäijate tross-sild, mis ehitati 1901. aastal. Silla pikkus on 57 m ja tänapäeval kasutavad seda ainult jalutajad.

Bregenzerwälder Käsekeller on Lingenaus olnud aastast 2002. Selles juustukeldris hoitakse vanandamiseks üle 32 000 juustuketta. See on Käsestraße Bregenzerwaldi algatus säilitada väikesemahulist põllumajandust ja kohalike toodete mitmekesisust Bregenzerwaldis ja seega toetada Vorarlbergi juustukultuuri. Juustukelder on enam kui 6,5 miljoni euroga läbi aegade suurim investeering Vorarlbergi piimatööstusse.

Bregenzerwald Umgang (otsetõlkes 'Bregenzerwaldi jalutuskäik') näitab 12 küla Bregenzerwaldis, sealhulgas Lingenaud. Maastiku, avalike hoonete, elamute ja igapäevaste objektide abil antakse jalutajatele teavet Bregenzerwaldi tüüpilise arhitektuuristiili kohta läbi sajandite.

Lingenau kabel: Sankt Anna Kapelle
Panoraamvaade Lingenau kesklinnale

Viited[muuda | muuda lähteteksti]