Damüls

Allikas: Vikipeedia
Damüls
Vapp
Vapp

Pindala 20,9 km² (2018)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 351 (1.01.2023)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 17′ N, 9° 53′ E
Asend Bregenzi ringkonnas
Damüls (Austria)
Damüls

Damüls on vald ja populaarne turismisihtkoht Austria Vorarlbergi liidumaal Bregenzi ringkonnas.

Damüls omab ka Euroopa kõige suurema lumesajuga omavalitsuse rekordit – keskmine on 9,3 m aastas.[viide?] 2006. aastal anti Damülsile nimetus "maailma lumiseim küla".[viide?]

Geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Damüls külgneb Bregenzerwaldi, Großwalsertali biosfäärikaitseala, Laternsertali ja kõigi teiste Vorarlbergi ringkondadega (Bludenz, Feldkirch ja Dornbirn).

Kõige kuulsam mäetipp piirkonnas ja paljude jalutuskäikude eesmärk Damülsist on Damülser Mittagsspitze (2095 m).

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1300. aasta paiku põgenesid walserid vaesuse ja põllumajandusmaa puudumise tõttu. Neil lubati asuda Vorarlbergi, Tirooli lääneossa ja Graubündenisse. 1313. aastast alates oli Damüls asustatud walserite poolt. Sel ajal oli ülemkohus (Damüls ja Fontanella) sõltumatu - Damülsi elanikud ühinesid vastutasuks Montfortidega, et sõja korral olla "oda ja kilbiga".

Kultuur[muuda | muuda lähteteksti]

Vorarlbergi FIS Skimuseum Damüls pakub teekonda läbi Vorarlbergi suusatamise 100-aastase ajaloo. Lisaks ajaloolistele ja haruldastele mäesuusatamise mudelitele näidatakse ka suusahüppega seotud objekte.

St. Nikolause kirik võtab silmapaistva koha Damülsi mägikülas. Selle küla harmoonilise maastiku määrab suuresti see silmatorkav kirik.

Selles piirkonnas on paljud vanad traditsioonid endiselt elus ja edukalt ning see väljendub tüüpilises murdes, mida siiani räägitakse. Autentsele eluviisile aitab kaasa ka traditsiooniliste rõivaste ("Tracht") kandmine pidulikel päevadel.

Damüls suvel

Alpi rändkarjatamisti, ehk mäginiidukultuuri, harrastatakse endiselt Damülsis. See tähendab, et põllumehed viivad oma veised kohtadesse, kus on toitu. Sõltuvalt aastaajast vahetavad veised lautu mitu korda aastas. Alpi rändkarjatamine on saksa keeles "Dreistufenwirtschaft" (sõna otseses mõttes "kolmefaasiline majandus"), kuna mägikarjamaid hallatakse kolmes etapis. See on piirkonna praeguse loodusliku ja kultuurilise maastiku ning Vorarlbergi traditsioonilise juustutootmise alus. UNESCO kuulutas Dreistufenwirtschafti Bregenzerwaldis 2011. aastal immateriaalseks kultuuripärandiks.

Damülser Mittagsspitze ja Damüls/Mellau suusapiirkond

Turism[muuda | muuda lähteteksti]

Tänu Damülsi ja Mellau kahe suusapiirkonna liitmisele 2010. aastal loodi Bregenzerwaldi suurim suusapiirkond ja üks suurimaid suusapiirkondi Vorarlbergis: Damüls-Mellau suusapiirkond. Piirkond on tuntud lume rohkuse poolest.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]