Kuiv keratokonjunktiviit

Allikas: Vikipeedia

Kuiv keratokonjunktiviit ehk kuiva silma sündroom ehk kuiva silma haigus ehk kuiv keratiit ehk kuiv silm[1] on sarvkesta-sidekestapõletiku vorm, mis liigitatakse silmahaiguseks.

Kuna kuiva silma haiguse tekkepõhjuseid on mitmeid, kirjeldatakse seisundit vahel ka haiguste rühmana.

Sarvkesta-sidekestapõletikuga kaasneb silmade (sidekesta ja sarvkesta) liigkuivus.

Liigkuivust võivad põhjustada paljud tegurid.

Seisundit võivad põhjustada häired pisarasüsteemispisaranääre eritab liiga vähe pisaravedelikku, pisaravedeliku koostisosade aurumiskiirus on muutunud [2] või silmas on tekkinud põletik.

Osa uurijaid peab seda sarnaselt reumatoidartriidi, Crohni tõve ja polüskleroosiga T-rakkude vahendatud autoimmuunhaiguseks.

Kuiv silm inimestel[muuda | muuda lähteteksti]

Etioloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Kuiva silma sündroomi etioloogia pole tänapäeval selge.

Kuiva silma võib põhjustada mitmesuguste ravimite tarvitamine, sealhulgas isotretinoiin, diureetikumid, vererõhualandajad, suukaudsed hormonaalsed rasestumisvastased vahendid, antihistamiinid, osad antidepressandid jt.

Kuiva silma sündroomi on seostatud ka A-avitaminoosiga.

Sündroom võib süveneda selliste tegevustega, mis vähendavad silmade pilgutamise vajadust, nagu lugemine, kuvariga töötamine, sõiduki juhtimine või teleri vaatamine.

Sündroomi esineb ka inimese T-lümfotroopse I viirusetüübiga (HTLV-1) nakatunud inimestel.[3]

Sündroomi võib esineda ka pärast selliseid silmakirurgia protseduure nagu LASIK (laseri ja mikrokeratoomi abil sooritatav refraktiivkirurgiline protseduur, mille eesmärk on korrigeerida silma defektidest (müoopia, hüperoopia, astigmatism) tulenevaid nägemishäireid, aga ka selleks, et inimene ei peaks pärast pidevalt kasutama nägemisabivahendeid (prillid, läätsed)[4]).

Ka elustiil võib soodustada kuivade silmade teket, nii on riskiteguritena toodud suitsetamist[5] ja alkohoolsete jookide tarbimist.

Kuiva silma sündroomi võib põhjustada pikemaajaline kontaktläätsede kandmine.

Sümptomid[muuda | muuda lähteteksti]

Silmade sügelemine, põletustunne, võõrkeha tunne (nagu liiv oleks silmas)[2], keratiit ja valgustundlikkus.

Sümptomid võivad tekkida ka tuulise või väga kuiva ilmaga ning sundventilatsiooniga hoonetes (nt kaubanduskeskused, moodsad büroohooned jms).

Diagnoos[muuda | muuda lähteteksti]

Diagnoosi paneb Eestis eriarst – silmaarst.

Kuiv keratokonjunktiviit
keratoconjunctivitis sicca
Klassifikatsioon ja välisallikad
RHK-10 HH.19
RHK-9 370.33
MedlinePlus 000426
eMedicine article/1210417

Rahvusvahelise haiguste klassifikatsiooni 9. versioonis tähistatakse kuiva silma koodiga 370.33.[6]

RHK-10-s liigitatakse sündroom skleera ehk kõvakesta, kornea ehk sarvkesta, iirise ehk vikerkesta ja tsiliaar- ehk ripskeha haigusseisundite koosseisu koodiga: [H19.3].

Eristusdiagnoos[muuda | muuda lähteteksti]

Diagnoosimiseks tuleks läbi viia eristusdiagnoos, eristamaks kuiva silma sümptomeid teiste haigustega kaasnevatest sümptomitest.

Allergiliste silmade sümptomid sarnanevad kuiva silma sündroomi sümptomitega.

Arvatakse, et kuiva silma sündroomi esineb sageli ka koos diabeediga.

Autoimmuunhaiguste oftalmoloogilised sümptomid[muuda | muuda lähteteksti]

Kuiva silma sündroomi võib esineda ka reumatoidartriiti, juveniilset reumatoidartriiti, süsteemset erütematoosset luupust[7], Sjögreni sündroomi, spondüloartropaatiat, polüskleroosi põdevatel patsientidel.

Sjögreni sündroom[muuda | muuda lähteteksti]
 Pikemalt artiklis Sjögreni sündroom

Sjörgeni sündroomi loommudelite põhjal arvatakse, et kuiva silma sündroom on neil seotud autoimmuunsusega: tüümuse ja AIRE geeniga.

Ajaloolist[muuda | muuda lähteteksti]

  • 1913 Elmer Verner McCollum ekstraheeris võist ja munakollasest rasvlahustuva aine, mis sarnaselt Kazimierz Funki eraldatud kristalse ainega on vajalik kasvuks ning kuiva silma kui haigusliku seisundi ennetamiseks ja raviks. Mcollum, keeldudes ainet Funki pakutud vitamiiniks nimetamast, nimetas aine tundmatuks rasvlahustuvaks toidufaktoriks A (unidentified dietary factor fat-soluble A).[8]

Termin[muuda | muuda lähteteksti]

Haiguse nimetus on tuletatud kreeka- ja ladinakeelsetest sõnadest: ladina keeles sicca (naissugu); 'kuiv', kreeka keeles κέρας 'sarv'; ladina keeles conjunctivitis 'silma sidekesta põletik'.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Meditsiinisõnastik" 679:2004.
  2. 2,0 2,1 Meditsiiniportaal inimene.ee. Silma sarvkesta põletik.
  3. Castro-Lima Vargens C, Grassi MF, Boa-Sorte N, Rathsam-Pinheiro RH, Olavarria VN, de Almeida Kruschewsky R, Galvão-Castro B., Keratoconjunctivitis sicca of human T cell lymphotropic virus type 1 (HTLV-1) infected individuals is associated with high levels of HTLV-1 proviral load., J Clin Virol. nov 2011 ;52(3):177-80. doi: 10.1016/j.jcv.2011.07.016., veebiversioon (vaadatud 22.02.2015)(inglise keeles)
  4. "Definition of Laser-assisted in situ keratomileusis". Originaali arhiivikoopia seisuga 6. august 2012. Vaadatud 22. veebruaril 2015.
  5. WebMD Health News, Lifestyle Changes May Prevent Dry Eye Syndrome, 28. september 2000, veebiversioon (vaadatud 22.02.2015)(inglise keeles)
  6. 2015 ICD-9-CM Diagnosis Code 370.33 Keratoconjunctivitis sicca, not specified as Sjogren's, veebiversioon (vaadatud 22.02.2015) (inglise keeles)
  7. Ocular manifestations of systemic lupus erythematosus, Rheumatology (2007) 46 (12): 1757-1762., doi: 10.1093/rheumatology/kem173, veebiversioon (vaadatud 22.02.2015)(inglise keeles)
  8. Eddy, Walter, H., Gessner G. Hawley, "We need vitamins", Reinhold Publishing Corporation, lk 9-10, 1941

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]