Katie Couric

Allikas: Vikipeedia
Katie Couric
Sünniaeg 7. jaanuar 1957 (67-aastane)
Veebisait http://www.katiecouric.com/

Katherine Anne Couric (sündinud 7. jaanuaril 1957 Virginias Arlingtonis) on Ameerika Ühendriikide ajakirjanik.

Courici isa oli prantsuse päritolu, ta töötas suhtekorraldajana ja Atlanta ajalehe The Atlanta Journal-Constitution uudistetoimetajana. Ema oli juudi päritolu koduperenaine, kes aeg-ajalt kirjutas ilukirjandusteoseid. Katie Couric õppis Jamestowni algkoolis, Williamsburgi põhikoolis ja Arlingtoni Yorktowni keskkoolis. Keskkoolis kuulus ta ergutuskoori.

Keskkooliõpilasena käis Katherine Couric Washingtonis uudisteraadios praktikal. Aastatel 19751979 õppis ta Virginia ülikoolis inglise keelt ja ajalugu. Seejärel töötas mitmes tele- ja raadioettevõttes, sealhulgas ABC-s, CNN-is ja NBC-s. Töö eest pälvis ta Associated Pressi auhinna ja Emmy. 1991–2006 oli ta NBC saate "Today" kaassaatejuht. Ta oli 2000. aasta suveolümpiamängude avatseremoonia ülekande kaassaatejuht. Ta on alates 2006. aastast CBS-i õhtuste uudiste peatoimetaja ja saatejuht ning USA esimene igaõhtuse uudistesaate naissaatejuht, kelle kõrval ei ole meessaatejuhti.

Couric sai tuntuks, kui intervjueeris sukkpüksteskandaali sattunud USA asepresidendikandidaati Sarah Palini. Seda intervjuusarja vaatas rohkesti inimesi ning arvatakse, et Paliniga tehtud intervjuu võib olla üks põhjuseid, miks John McCaini presidendiks ei valitud. Intervjuudes jättis Palin vastamata pealtnäha tühistele küsimustele, näiteks missuguseid ajalehti ta loeb ja mis pani teda huvituma välispoliitikast. Kommentaatorite sõnul ei olnud Couric Palini suhtes vaenulik ega kiuslik, lihtsalt Palin ise tegi ennast naeruväärseks.

Couric eelistab kanda lühikest seelikut, see on tema firmamärk. Ta ei eralda iseend ja intervjueeritavat raske lauaga, ei varja intervjuu ajal oma jalgu.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Katie Couric abiellus 1989. aastal Jay Monahaniga. Neil on tütred Elinor (sündinud 1991) ja Caroline (1996).

1998. aastal suri Jay 42-aastaselt jämesoolevähki ning sellest ajast on Couric teinud vaatajate seas selgitustööd jämesoolevähi tekke riskide kohta. Sellega on ta suurendanud USA-s jämesoolevähiuuringutel käinud inimeste hulka.[viide?] 2001. aastal suri tema 10 aastat vanem õde Emily, kes oli USA Esindajatekoja saadik, kõhunäärmevähki. Katie oli väga aktiivne NHL-i kampaanias "Hoki vähi vastu". 2005. aastal avaldas ta saates omaenda mammogrammi, lootes edendada võitlust rinnavähiga. Tegevuse eest vähivastases võitluses nimetati ta UNICEFi hea tahte saadikuks.