Kasutaja:Pahavalla/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Baikal on nõukogude ja Venemaa alkoholivaba tugevalt gaseeritud väga magus toniseeriv tumepruun limonaad, mis sisaldab looduslikke lõhnaaineid (taimede ekstraktid ja õlid).

Baikal
Tüüp karastusjook
Kangus 0%
Päritolumaa NSVL/Venemaa
Aasta 1973
Värvus tumepruun


Loomise lugu[muuda | muuda lähteteksti]

Jook loodi 1973. aastal Üleliidulises Õlle- ja Karastusjookide Tööstuse Teaduslikus Uurimisinstituudis (ВНИИ ПБП).

Limonaadi Baikal lugu algab 1973. aastal, kui partei andis ülesande luua Ameerika jookide Coca-Cola ja Pepsiga sarnane jook.

Esmakordselt toodeti seda jooki Moskvas karastusjookide tehases 1973. aastal.

Jook loodi NSV Liidus ja on turul alates 1973. aastast [1]. Alates 1991. aastast toodetakse seda Venemaal.

Uue nõukogude joogi Baikal koostis ja tootmistehnoloogia oli ametisaladus.

Koostis[muuda | muuda lähteteksti]

1973. aasta retsept[muuda | muuda lähteteksti]

Joogi Baikal 1973. aasta retseptis olid järgmised koostisosad:

Muu koostis[muuda | muuda lähteteksti]

Joogi põhikoostis on vesi, suhkur, sidrunhape, süsinikdioksiid ja originaalne segu looduslikest eeterlikest õlidest ja ürdiekstraktidest. Joogile annavad iseloomuliku maitse ja ergutavad omadused järgmised taimeekstraktid ja looduslikud lõhnaained:


Huvitavad faktid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Joogi kontsentraadi tootmistehnoloogia ja kaubamärgi omanik on riigiasutus Venemaa Õlle-, Karastusjookide ja Veinitööstuse Teaduslik Uurimisinstituut. Joogi populaarsust näitab asjaolu, et litsentsi selle tootmiseks omandas Vene karastusjookide ettevõte ZAO OST-Akva (ЗАО „Ост-Аква“) [3].
  • Filmistuudio 07 Продакшн dokumentaalfilmi „Nõukogude defitsiidi saladused” (esimene film) andmetel ei õnnestunud naistepuna põllumajapidamistes kasvatada ja kuna looduslike toorainete kogumine oli piiratud, ei jätkunud jooki kodumaisel turul ja selle kontsentraati ei olnud võimalik välismaale tarnida.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Limonaad

Coca-Cola

Pepsi-Cola

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.ateismy.net/index.php/2012-09-22-15-33-38/1659-q-q116 Зыков Н. Квас, ситро и «пепси-кола» // Наука и жизнь. 1973, nr 8: lk 30, 32.
  2. http://FB.ru Loe lähemalt leheküljelt FB.ru
  3. Riigiasutuse Venemaa Õlle-, Karastusjookide ja Veinitööstuse Teadusliku Uurimisinstituudi (ГУ ВНИИ ПБ и ВП) ametlik koduleht: Instituudist arhiivitud 26. septembril 2015.


Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

Riigiasutuse Venemaa Õlle-, Karastusjookide ja Veinitööstuse Teadusliku Uurimisinstituudi (ГУ ВНИИ ПБ и ВП) ametlik koduleht