Kasutaja:PüünsiPüünsi/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Edmar Tuul (sündinud 24. märtsil 1990 Tallinnas) on eesti dirigent, kultuurikorraldaja ja koolijuht.

Edmar Tuul
Sündinud 24. märtsil 1990
Tallinnas
Elukutse eesti dirigent, kultuurikorraldaja ja koolijuht

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Edmar Tuul lõpetas 2007. aastal Tallinna Muusikakooli trompeti erialal (õpetaja Peep Zink), lisaks õppis ta seal ka kaks aastat fagotti. 2009. aastal lõpetas ta Tallinna Reaalkooli ja alustas õpinguid Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis fagoti erialal (õpetaja Tarmo Velmet) ja orkestri dirigeerimise erialal (õpetaja Hando Põldmäe), kus õppis 2011. aastani. 2017. aastal omandas Edmar Tuul bakalaureuse kraadi Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias kooridirigeerimise erialal professor Tõnu Kaljuste käe all.

Edmar on laulnud rahvusooper Estonia Poistekooris (aastast 1999) ning Revalia Kammermeeskooris (aastast 2008) dirigent Hirvo Surva käe all.

Edmar Tuul on osalenud arvukalt rahvusvahelistel dirigeerimise meistrikursustel – Järvi Akadeemias, Berliinis, Grazis, Gstaadis jne. Ta on täiendanud end dirigentide Tõnu Kaljuste, Neeme Järvi, Kristjan Järvi, Paul Mägi, Gennadi Roždestvenski, Colin Mettersi, Achim Holubi, Lukas Groeni ja Leonid Grini käe all.

Töö[muuda | muuda lähteteksti]

Edmar Tuul oli aastatel 2014–2018 Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia Sinfonietta orkestri manager. Aastatel 2018–2019 töötas ta Nõmme Linnaosavalitsuses linnaosa vanema kultuurinõunikuna. Aastatel 2020–2021 oli Edmar Tapa Valla Kultuurikeskuse (koosseisus: Tapa Kultuurikoda, Tamsalu Kultuurimaja, Lehtse Kultuurimaja, Tapa Muuseum, Porkuni Paemuuseum) direktor. 2021. aasta detsembri viimastest päevadest arvates töötab Edmar Tuul Viimsi Muusikakooli direktorina, tegutsedes paralleelselt mitme kollektiivi dirigendina.


Edmar Tuul on dirigeerinud laulupidudel ja tantsupeol. 2017. aasta XII noorte laulupeol „Mina jään“ oli Edmar noorte meeskooride liigidirigent. 2019. aasta XXVII ja XX laulu- ja tantsupeol „Minu arm“ oli ta tantsupeo dirigent. Edmar Tuul on 2022. aasta üliõpilaslaulupeo Gaudeamus Eesti kava kooride kunstiline juht.

Ta on aastast 2018 Eesti Meestelaulu Seltsi juhatuse liige ja kuulub Eesti Sümfooniaorkestrite Liidu juhatusse (2022–2025).

Edmar Tuul on tegutsenud dirigendina erinevates projektides:

2011. aastal osales ta noorteorkestriga Reaalmažoor ooperis „Katuselt“, mis toodi lavale koostöös Teatriga NO99. 2015. aasta mais oli Edmar abidirigendiks Eesti viimase aja suurimas muusikalises lavastuses Pärt/Wilson „Aadama passioon“ (peadirigent maestro Tõnu Kaljuste). 2016.aastal debüteeris Edmar The Baltic Sea Philharmonic´u ees, olles dirigent Kristjan Järvi assistendiks seoses orkestri „Baltic Sea Landscapes“ kontserttuuriga. Edmar Tuul on debüteerinud ERSO ees (2017) ja andnud kontserdi Eesti Rahvusmeeskooriga (2017). 2018. aastal debüteeris ta Vanemuise Sümfooniaorkestri ees. Tuul on juhatanud veel Gstaadi festivali sümfooniaorkestrit, Eesti Filharmoonia Kammerkoori, Pärnu Linnaorkestrit, Üle-Eestilist Noorte Sümfooniaorkestrit, Eesti Muusikaõpetajate Sümfooniaorkestrit ning EMTA koori. Ta on teinud koosööd rahvusooperiga Estonia, In Teatri, NUKU teatri (dirigent muusikalis „Shrek“), Eesti muusika päevade ja Pärnu Muusikafestivaliga. 2021. aastal tegi ta orkestriga Ventum koostööd ansambliga Supernova, andes välja Ivo Linna CD plaadi „Taevatähtedest Tee“.

2022. aasta vabariigi aastapäeval, 23. veebruaril Saaremaal Kuressaares toimunud valgusetendusel „Õhtu ilu“ oli Edmar muusikajuht ja peadirigent.

Edmar Tuul oli 2022. aasta Gaudeamuse (Vilnius) Eesti kava "Looduse vägi" üks kunstilistest juhtidest.

Juhatatavad kollektiivid[muuda | muuda lähteteksti]

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

2014 Gustav Ernesakse Fondi õppestipendium

2014 VI Eesti noorte koorijuhtide konkurss – III koht ja eripreemia EMTA segakoorilt

2009 Tallinna Spordi- ja Noorsooamet „Suured teod Tallinna noortele ja Tallinna noorte suured teod“

2009 Tallinna Haridusamet – Tallinna noor kultuuritegija 2009

Publikatsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

Edmar Tuul "Dirigent Edmar Tuul: tõeline muusika pääseb valla ainult juhul, kui seda teha kirega. Kuidas hoida kirge eriolukorras?" Edasi, 9. aprill 2020

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Ere Uibo "Dirigent EDMAR TUUL: „Naiskoor Kadri õpetas mind paremini suhtlema.”" Sõnumitooja, 25. jaanuar 2017

Eesti Interpreetide Liit/ Dirigent/ Edmar Tuul

Sten Sang "Võru juurtega dirigent Edmar Tuul meenutab vanaema maasikapeenras veedetud suvepäevi" Võrumaa Teataja, 14. märts 2020

Kärt Radik "Viimsi muusikakooli etteotsa astus noor ja ambitsioonikas Edmar Tuul" Viimsi Teataja, 27. jaanuar 2022