Pärnu muusikafestival

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Pärnu Muusikafestival)

Pärnu muusikafestival (varasem nimetus Järvi suvefestival) on Eesti üks hinnatumaid klassikalise muusika festivale. Festival on toimunud Pärnu kontserdimajas alates 2011. aastast ning on saavutanud kõrge taseme tänu Neeme Järvi ja festivali kunstilise juhi Paavo Järvi suurele pühendumisele.

Festivalil osaleb igal aastal ligi 300 muusikut kuni 20 riigist. Lisaks orkestrimuusikale saab kuulata ka suurepäraseid soliste ning kammermuusikat.

Rahvusvahelisel tasandil on festivali kahel aastal valitud mainekasse Euroopa festivali koondavasse väljaandesse Res Musica. 2015. aastal anti festivalile EFFE (Europe for festivals, festivals for Europe) 2015–2016 kvaliteedimärgis.[1]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

2011. ja 2012. aastal toimus Pärnus Järvi suvefestival,[2] mis kasvas välja aastaid edukalt toimunud Järvi dirigentide meistrikursustest. Järvi Suvefestivalil oli kolm tahku:

  1. Klassikalise muusika kontserdid, mida juhatasid Neeme ja Paavo Järvi. Solistidena astusid üles Teet ja Maarika Järvi.
  2. Dirigentide meistrikursus, mida juhendasid Neeme ja Paavo Järvi.
  3. Festivalil loodav Eesti Festivaliorkester, mis koondas nii mujal maailmas kui ka Eestis tegutsevaid, peamiselt noorema põlvkonna muusikuid ning mida juhatas Paavo Järvi.

Järvi Suvefestivali korraldasid Kristjan Hallik, Jüri-Ruut Kangur ja Marius Järvi. Festivali kunstiline juht oli Paavo Järvi.

2013. aastal nimetati festival ümber Pärnu muusikafestivaliks, mille raames toimus ka Järvi Akadeemia. Sellest ajast on Järvi Akadeemia Pärnu Muusikafestivali lahutamatu osa. Järvi Akadeemia koosneb kolmest osast: dirigeerimiskursusest ning kursustest keelpilli- ja puhkpillimängijatele.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]