Angmari Nõidkuningas

Allikas: Vikipeedia

Yhe noore Tolkieni-entusiasti loodud artiklid, mis enne avaldamist vajavad täiendavat toimetamist:


Angmari-nõidkuningas on antagonist J,R,R Tolkieni raamatutes.

Üldvaade[muuda | muuda lähteteksti]

Angmari-nõidkuningas oli kunagi inimene, kuid muutus Sauron sõrmuse läbi nähtamatuks vaimuks ta oli ka Sauroni kõige usaldusväärseim teener kes tegi või oli osa tähtsates Keskmaa sündustes.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Sündinud teadmata aastal teisel ajastul oli Er-murazor (tema inimese nimi) võimas Numenori lord ja loitsija Keskmaa lõuna koloonia aladel, mingil hetkel 1697.a sai ta haldjalt nimega Annatar(Sauron maskeeringus) sõrmuse nähes, et sõrmus näib kahjutu olevalt ja, et see tuli haldjalt ei arvanud ta sellest midagi ja kandis seda kui ilu eset.

Üle aja sai lord väga võimsaks liidriks ja loitsujaks ning sai endale palju rikkust ning pikendatud eluea, kuid sel kõigel oli karm hind kuna üle aja muutus ta nähtamatuks vaimuks ja allus Sauronile. Nüüdsest alates sai ta näha maailma ainult varjude moodi kuna ta ei eksisteerinud enam füüsilises maailmas. Teised said teda näha vaid siis kui ta endale musta rüü peale pani. Tema minevik olles Numenori liider ja loitsija kindlustas ta positsiooni olla Sauroni parem käsi ja sai ka tiitli nazgulite isand.

Sauroni kinni võtmise ja numenoori hukku vahel teenis ta kui asevalitseja Mordoris, kui nende isand tagasi tuli valmistusid nad uueks sõjaks Keskmaaga juhtides koos teiste kaheksa nazguliga Sauroni vägesid läände. Viimse liidu sõjas (3430-3441 TA)võitlesid nad Dagorladi lahingus 3434 TA ja Barad-duri piiramises 3434-3441 TA kui Sauron välja tuli ja liidu juhid tappis saades selle käigus ise surmavalt haavata haaras Isildur Elendili poeg tema murtud mõõga ja lõikas võimusõrmuse Sauroni käest hävitades ta keha, kuid mitte hinge. Kuna Sauroni hing ei hävitatud jäid ka Nazgulid püsima, kuid nagu Sauron olid ka nazgulid nõrgad ja nad pagesid ida poole.

Kolmandal ajastul käsiti Nõidkuningal minna põhja, et hävitada inimeste põhja kuningriik Arnor ta ehitas oma riigi udumägede põhja osas maal nimega Angmar luues nii Angmari kuningriigi saades nime Angmari-nõidkunungas. Olles end kindlustanud aretas ta suured orki, kurjade inimeste ja trollide armee ja alustas sõda Arnori vastu, ta sihtis kõigepealt Arnori kõige nõrgamat riigi osa Rhudaur alustades nii Angmari sõda kuna tal oli spioone ja liitlasi Rhudauris nimelt sealsed künka inimesd. Kui Rhudaur langes liikus Nõidkuningas oma armee ja künkainimestega Amon suli (Ilmarünk hiljem) piirama see oli Arnori vaate punkt ja kindlus Rhudauris kuid see põletati maha ning mindi edasi Cardolandi.

Erinevalt Rhudaurist läks sellega kauem kuna kuningriik suutis end ette valmistada lõpuks sai Angmar suurema armeega võidu neid aitas ka see kuna Sauron saatis tapva katku neid hävitama. Cardolandis asusid ka Arnori kuningate hauad kus asusid tuntumate isikute laibad need laibad muidugi toodi ellu kui Nõidkuningas saatis kurjad hinged sinna luues nii Kääpavahid.

Pärast Cardolandi langust liikus Angmri armee viimase Arnori kuningriigi vastu Arthedain rünnates selle pealinna Fornosti seda rünnakut aitas tagasi hoida Lindoni ja Rivendeli haldjate rünnak. 1974.a ründas Nõidkuningas jälle Fornosti seekord see langes ja Arnor inimeste põhja kuningriik hävitati.

Aasta pärast Arnori langust rünnati Nõidkuningat Gondori armee keda juhtis prints Earnur temaga liitusid Rivendelist Glorfindeli haldjate armee. Fornosti lahingus 1975 KA mille käigus pages Nõidkuningas, kuid selle asemel, et Angmari minna põgenes ta Mordori kuna ta ülesanne põhjas oli täidetud. Angmari kuningriik varises pärast seda kokku ja sealne maa jäi hüljatuks.

Pärast Arnori kuningriigi langust ja taganemine Mordori aastal 2000.KA kogus Nõidkuningas Sauroni käsul uue orki armee kokku ja 2002 KA vallutas Minas ithili (kuu torn) ja nimetas selle ümber Minas morgul (musta maagia torn) sellest sai nii tema, kui ka teiste nazgulite kindlus.

2043.a kui suri Gondori kuningas Eärnil II võttis kuninga trooni ta poeg Earnur sama prints kes võitis Nõidkuninga Fornosti lahingus ja sel samal aastal kutsus Nõidkuningas kuninga duellile, kuid Earnur keeldus. Seitse aastat hiljem aastal 2050 KA kutsus Nõidkuningas ta jälle duellile millega kuningas seekord nõustus, kuigi tema troonihoidja hoiatas teda. Eirates tema hoiatusi ratsutas Earnur Musta maagia torni ja teda ei nähtud enam kunagi nii lõppes ka kuningate liin kuna tal polnud järeltulijaid.

Pärast seda algas vaatlev rahu nazgulid ja Nõidkuningas jäid Morguli linna ja Sauron põgenes mõneks ajaks itta kuna ta ei tahtnud, et haldjad, võlurid või inimesed tema tõelist palet avastaksid. Mingil hetkel tuli Sauron tagasi ja kutsus nazgulid Dol-guldur, et valmistada ennast näitama maailmale see hetk toimus Bilbo Paunaste ja Thorin Tammiskilbi retke ajal kus ta sattus võitlusesse valge nõukoguga. Sauron kaotas lahingu ja koos oma nazgulitega põgenes ta Mordori, et üles ehitada Barad-dur.

2475.a KA saatis Nõid kuninga Haradrimide ja orkide armee, et võtta Osgiliathi ida poolne linn (kuna linn asus mõlemal jõekalal) ning 3018.a saadi kätte nazgulite poolt ja piinati Gollumit kuna ta teadis sõrmusest. Kuna Gollum valetas täpse asukoha kohta saatis Sauron Nõidkuninga Sarumani juurde, et teada saada Maakonna asukoht mille avaldamisest ta keeldus, teel tagasi Mordori nad kohtusid Sarumani spiooni Grima ussikeelega kes kartes oma elu nimel näitas neile täpse asukoha, saades teada asukohast läksid nad Morguli ja kutsusid teised sõrmusevaimud endaga kaasa, et kääbikut otsida. Nõidkuningas külastas vahepeal ka Kääpaseljakuid ja äratas sealse vahid mida ta tegi ka Angmar sõja ajal, et nad jääks koha peal valvesse kui kääbikuid peaks mööda minema.

Lahkudes Kääpaseljakutelt, et mujalt otsida jõudsid kääbikud sinna vahid küll ründasid neid kuid neil ei õnnestunud neid tappa kuna nende vastu kasutati nende nõrkust päikesevalgust.

Nazgulid otsisid pikalt ja mitmel korral oleks Nõidkuningal õnnestunud nad kätte saada, Ilmarünkal ründasid Nõidkuningas ja teised neli nazguli kääbikuid ja rünnaku ajal õnnestus Nõidkuningal isegi Frodot haavata morguli teraga mille haav muudab isiku vaimuks nagu nazgul olles kindel, et aeg teeb oma töö ja, et ükski ohver ei pea rohkem kui kaks päeva. Neid peatas ainult Aragon kes kasutas tuld nende vastu, kuid Frodo sai karmilt haavata kui nad kohtusid Glorfindeliga Elrondi käsu all oleva haldjaga kes pani Frodo oma hobuse selga, et ta Rivendeli viiks kuna ainult haldja meditsiin saab teda aidata. Tee peal ründasid kõik nazgulid ja Nõidkuningas neid Bruineni jõe ääres mille ees nad küll seiskusid, kuid kolm neist Nõidkuningas seal hulgas hakkasid jõge ületama, Elrondi ja Gandalfi abil loodi tõusulaine mis uhtus nad ära tappes nii nende hobused.

Pärast Bruineni juhtunut kõndisid üheksa tagasi Mordori kus andi neile uued ratsud, lendavad elukad soomuselised ja nahkhiire tiibadega. Morgulis ajas Nõidkuningas armee kokku ja ründas Gondorit võttes esmalt Osgiliathi lääne osa ja hiljem alustades Pelennori väljade lahingut. Nõidkuningas tuli ise Minas Tirithi peavärava juurde kui Grond selle purustas ja kohtus seal Gandalfiga eemaldades oma kapuutsi mille all oli kaks punast hõõguvat tulukest nagu silmad ja nende kohal hõljus kroon.

Koidu saabudes tuli ka Rohan kes ajasid Mordori väed laiali, raevunult ründas ta nende kuningat Theodenit ajades ta hobuse paanikasse ja kukutades ta maha, valmis temalt elu võtma tuli ta ette Eowyn kuninga nõbu rünnates ka teda raiub Eowyn elajal pea maha kukutades nazguli maha. Vihastatuna sellest ründab sõrmuse vaim Eowynit. Võitluse käigus on Nõidkuningas valmis Eowynini mõrvama. Sel hetkel pussitatakse teda põlve seljatagant Haua teraga kääbik Merry. Haavatuna kaotas Nõidkuningas loitsu mis teda kaitses kõigi teiste relvade eest ja jäi haavatavaks nüüd igale mõõgale Eowyn pussitas teda näkku saates ta hinge valju kriiskega minema tagasi Mordori.