Jalgpalli maailmameistrivõistluste finaalide loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search
Jalgpalli maailmameistrivõistlused
Philipp Lahm lifts the 2014 FIFA World Cup.jpg
Saksamaa jalgpallikoondis tähistamas 2014. aastal võidetud MMi tiitlit.
Asutatud 1930
Regioon Ülemaailmne (FIFA)
Meeskondade arv 204 (kvalifikatsioonis)
32 (pääseb finaalturniirile)
Praegune meister Flag of Germany.svg Saksamaa (4. tiitel)
Kõige edukam meeskond Flag of Brazil.svg Brasiilia (5 tiitlit)

Siin on loetletud jalgpalli maailmameistrivõistluste finaale.

Loend[muuda | muuda lähteteksti]

Legend
Mäng võideti lisaajal
Mäng võideti penaltitega
Finaalimängude, toimumiskohtade, finalistide ja lõppskooride loend
Aasta Võitja Lõppskoor[1] Kaotaja Staadion Asukoht Pealtvaatajaid Viited
1930 Uruguay  4–2  Argentina Estadio Centenario Montevideo, Uruguay 80,000 [2][3]
1934 Itaalia    2–1
Flag of the Czech Republic.svg Tšehhoslovakkia Stadio Nazionale del PNF Rooma, Itaalia 50,000 [4][5]
1938 Itaalia  4–2  Ungari Stade Olympique de Colombes Pariis, Prantsusmaa 45,000 [6][7]
1950 Uruguay  2–1
 Brasiilia Estádio do Maracanã Rio de Janeiro, Brasiilia 199,854[8] [9][10]
1954 Lääne-Saksamaa  3–2  Ungari Wankdorf Stadium Bern, Šveits 60,000 [11][12]
1958 Brasiilia  5–2 Flag of Sweden.svg Rootsi Råsunda staadion Solna, Rootsi 51,800 [13][14]
1962 Brasiilia  3–1 Flag of the Czech Republic.svg Tšehhoslovakkia Estadio Nacional Santiago, Tšiili 69,000 [15][16]
1966 Inglismaa    4–2
 Lääne-Saksamaa Wembley staadion London, Inglismaa 93,000 [17][18]
1970 Brasiilia  4–1  Itaalia Estadio Azteca Mexico City, Mehhiko 107,412 [19][20]
1974 Lääne-Saksamaa  2–1 Flag of the Netherlands.svg Holland Olympiastadion München, Lääne-Saksamaa 75,200 [21][22]
1978 Argentina    3–1
Flag of the Netherlands.svg Holland Estadio Monumental Buenos Aires, Argentina 71,483 [23][24]
1982 Itaalia  3–1  Lääne-Saksamaa Santiago Bernabéu Madrid, Hispaania 90,000 [25][26]
1986 Argentina  3–2  Lääne-Saksamaa Estadio Azteca Mexico City, Mehhiko 114,600 [27][28]
1990 Lääne-Saksamaa  1–0  Argentina Stadio Olimpico Rooma, Itaalia 73,603 [29][30]
1994 Brasiilia    0–0
 Itaalia Rose Bowl Pasadena, Ameerika Ühendriigid 94,194 [31][32]
1998 Prantsusmaa  3–0  Brasiilia Stade de France Saint-Denis, Prantsusmaa 80,000 [33][34]
2002 Brasiilia  2–0  Saksamaa Yokohama rahvusvaheline staadion Yokohama, Jaapan 69,029 [35][36]
2006 Itaalia    1–1
 Prantsusmaa Olympiastadion Berliin, Saksamaa 69,000 [37][38]
2010 Hispaania    1–0
Flag of the Netherlands.svg Holland Soccer City Johannesburg, Lõuna-Aafrika vabariik 84,490 [39][40]
2014 Saksamaa    1–0
 Argentina Estádio do Maracanã Rio de Janeiro, Brasiilia 74,738 [41][42]
Tulevased finaalid
Year Võistkond 1 v Võistkond 2 Staadion Asukoht Pealtvaatajaid Viited
2018 v Lužniki staadion Moskva, Venemaa
2022 Lusaili staadion Lusail, Katar
2026 MetLife staadion East Rutherford, Ameerika Ühendriigid

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "FIFA World Cup Finals since 1930" (PDF). FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Vaadatud 3. veebruar 2009. 
  2. "1930 FIFA World Cup Uruguay". FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Originaali arhiivikoopia seisuga 20. oktoober 2007. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  3. "World Cup history – Uruguay 1930". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 4. mai 2006. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  4. "1934 FIFA World Cup Italy". FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Originaali arhiivikoopia seisuga 23. märts 2009. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  5. "World Cup history – Italy 1934". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 4. mai 2006. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  6. "1938 FIFA World Cup France". FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Originaali arhiivikoopia seisuga 21. jaanuar 2009. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  7. "World Cup history – France 1938". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 4. mai 2006. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  8. Janela, Mike (12. juuni 2018). "World Cup Rewind: Largest attendance at a match in the 1950 Brazil final". Guinness World Records. Vaadatud 27. juuni 2018. 
  9. "1950 FIFA World Cup Brazil". FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  10. "World Cup history – Brazil 1950". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 4. mai 2006. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  11. "1954 FIFA World Cup Switzerland". FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Originaali arhiivikoopia seisuga 20. juuli 2012. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  12. "World Cup history – Switzerland 1954". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 4. mai 2006. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  13. "1958 FIFA World Cup Sweden". FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Originaali arhiivikoopia seisuga 17. veebruar 2009. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  14. "World Cup history – Sweden 1958". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 4. mai 2006. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  15. "1962 FIFA World Cup Chile". FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Originaali arhiivikoopia seisuga 17. veebruar 2009. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  16. "World Cup history – Chile 1962". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 4. mai 2006. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  17. "1966 FIFA World Cup England". FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Originaali arhiivikoopia seisuga 25. märts 2009. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  18. "World Cup history – England 1966". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 4. mai 2006. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  19. "1970 FIFA World Cup Mexico". FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Originaali arhiivikoopia seisuga 25. jaanuar 2009. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  20. "World Cup history – Mexico 1970". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 4. mai 2006. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  21. "1974 FIFA World Cup Germany". FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Originaali arhiivikoopia seisuga 26. jaanuar 2009. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  22. "World Cup history – West Germany 1974". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 4. mai 2006. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  23. "1978 FIFA World Cup Argentina". FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Originaali arhiivikoopia seisuga 12. veebruar 2009. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  24. "World Cup history – Argentina 1978". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 4. mai 2006. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  25. "1982 FIFA World Cup Spain". FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Originaali arhiivikoopia seisuga 30. jaanuar 2009. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  26. "World Cup history – Spain 1982". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 4. mai 2006. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  27. "1986 FIFA World Cup Mexico". FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Originaali arhiivikoopia seisuga 29. jaanuar 2009. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  28. "World Cup history – Mexico 1986". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 4. mai 2006. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  29. "1990 FIFA World Cup Italy". FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Originaali arhiivikoopia seisuga 15. november 2013. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  30. "World Cup history – Italy 1990". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 4. mai 2006. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  31. "1994 FIFA World Cup USA". FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Originaali arhiivikoopia seisuga 2. veebruar 2009. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  32. "World Cup history – USA 1994". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 4. mai 2006. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  33. "1998 FIFA World Cup France". FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Originaali arhiivikoopia seisuga 21. juuli 2011. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  34. "World Cup history – France 1998". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 4. mai 2006. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  35. "2002 FIFA World Cup Korea/Japan". FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Originaali arhiivikoopia seisuga 30. jaanuar 2009. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  36. "World Cup history – Japan & South Korea 2002". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 4. mai 2006. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  37. "2006 FIFA World Cup Germany". FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  38. "Zidane off as Italy win World Cup". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). 4. mai 2006. Vaadatud 26. jaanuar 2009. 
  39. "2010 FIFA World Cup South Africa". FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Vaadatud 12. mai 2012. 
  40. "Netherlands 0–1 Spain (aet)". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). Vaadatud 12. mai 2012. 
  41. "Estadio Do Maracana, Rio de Janeiro". FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). 18. jaanuar 2012. Vaadatud 4. juuni 2014. 
  42. McNulty, Phil (13. juuli 2014). "Germany 1–0 Argentina". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). Vaadatud 19. juuli 2014.