Ischgl

Allikas: Vikipeedia
Ischgl

Vapp

Pindala 103 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 1564 (2021)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 1′ N, 10° 17′ E
Valla asend Landecki ringkonnas
Ischgl (Austria)
Ischgl

Ischgl on linn ja vald (Gemeinde) Austrias Tirooli liidumaal Landecki ringkonnas Paznauni orus. Vald asub 1377 m kõrgusel merepinnast. Valla pindala on 103,3 km², 1. jaanuaril 2016 elas seal 1580 inimest. Selle talispordikeskus Silvretta Arena Ischgl-Samnaun on ühendatud Samnauni suusakuurordiga üle piiri Šveitsis. Kokku kuulub see suusapiirkond suurimate suusakuurortide hulka Alpides. Selle 238 km hoolitsetud radu teenindab üle 45 mehaanilise tõstuki, sealhulgas köisraudteed, gondeltõstukid, lahutatavad tõstukid ja mõni pinnatõstuk.

Ischgl on tuntud elavate après-ski pidude ja ööelu poolest. Kuurort võõrustab popmuusikakontserte, millega tähistatakse suusahooaja lõppu (Top of the Mountain Concert) Idalpis (2300 m). Nendel kontsertidel on esinenud Bob Dylan, Tina Turner, Elton John, Mariah Carey, The Corrs, 30 Seconds to Mars, Rod Stewart, Jon Bon Jovi, Nena, Sugababes, Enrique Iglesias, P!nk, Anastacia, Beyoncé, Melanie C, Rihanna, Gabriella Cilmi, Leona Lewis, Kylie Minogue, Katy Perry ja Alicia Keys. Külas on käinud Paris Hilton ja Naomi Campbell. 2002. aasta aprillis pidas Bill Clinton Ischglis kõne.

Suusakuurort[muuda | muuda lähteteksti]

Ischgl paikneb maailma ühe suurima suusapiirkonna Austria poolel. Külast suusaalale viib kolm köisteed: Pardatschgratbahn, Fimbabahn ja Silvrettabahn. Ainult Fimbabahnil ja Silvrettabahnil on vahepeatusi. Paljud tõstukid koonduvad Idalpis, kus on restoran. Piirkond Idalpi kohal pakub laiu, kergeid radu ja lumeparki. Teised Ischgli piirkonna osad, Höllbodeni ja Paznauner Thaya suunal, pakuvad palju punaseid radu ja mõned väljakutsuvamad mustad. Kõige järsem rada kuurordis on must rada kaldega 70%, mis paikneb Höllbodeni kausis, ja ligi pääseb Lange Wandi tõstukiga. Paznauner Thaya pakub palju punaseid radu, mis sobivad keskmise tasemega suusatajatele.

Koroonakolle[muuda | muuda lähteteksti]

Ischgli peetakse 2019.–2020. aasta koroonapandeemia üheks peamiseks nakkuskoldeks Euroopas. Sajad nakatunud Saksamaal ja põhjamaades olid enne nakkuse tuvastamist viibinud Ischgli suusakuurordis. [2]

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Panoraam Ischgli Pardoramast
Suurenda
Panoraam Ischgli Pardoramast

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. https://www.statistik.at/blickgem/blick1/g70608.pdf
  2. Kadri Veermäe (25. märts 2020). "Euroopa Wuhan. Kuidas Austria suusakuurort aitas koroonaviirusel üle Euroopa levida". Eesti Päevaleht. Vaadatud 25.03.2020.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]