Galtür

Allikas: Vikipeedia
Galtür

Vapp

Pindala 121 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 765 (1.01.2018)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 46° 58′ N, 10° 11′ E
Valla asend Landecki ringkonnas
Galtür (Austria)
Galtür

Galtür on küla ja vald (Gemeinde) ning suusakuurort ülemises Paznauni orus Austrias Tirooli liidumaal Landecki ringkonnas, 1584 m kõrgusel merepinnast. Valla pindala on 121,2 km², 1. jaanuaril 2016 elas seal 772 inimest. Vald paikneb Kesk-Ida-Alpides 35 km Landeckist edelas Vorarlbergi ja Šveitsi piiri lähedal.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Galtür
 Pikemalt artiklis 1999. aasta Galtüri lumelaviin

Galtüri asustasid engadinlased lõunast, walserid ja vorarlberglased läänest ning tiroollased idast. Täna meenutab engadinlaste viljelustööd nimi Galtür, mis tähendab kultuuri. Kolmekümneaastase sõja ajal sai Galtür tugevaid kahjustusi. Kirik ja palju maju põletati maha. Esimesed maanteed läbi Paznauni ehitati 19. sajandil. Sel ajal oli Galtüris kirik, kõrts ja 8 maja ning seda peeti väga vaeseks. Pärast esimese hotelli ehitamist ehitati varsti Jamtalhütte. Turismi saabumisega muutusid Galtür ja org õitsvaks.

23. veebruaril 1999 langes Galtürile lumelaviin. Vähem kui 60 sekundiga liikus 50 m kõrgune lumesein kiirusega 290 km/h, pöörates kummuli autosid, purustades hooneid ja mattes 57 inimest – kellest 31 suri enne päästjate saabumist. Lumelaviini peeti Alpides 40 aasta halvimaks. Jätkuva laviiniohu tõttu evakueeriti tuhandeid turiste Paznauni orust õhu kaudu. Sõjaväe- ja tsiviilkopterid Austriast, Saksamaalt, Šveitsist, Prantsusmaalt ja Ühendriikidest olid hõivatud ühe suurima päästeoperatsiooniga Austria hilisajaloos. Lumelaviini põhjustasid kolm suurt ilmasüsteemi Atlandilt, mis tekitasid piirkonnas suure lumesaju, kokku umbes 4 meetrit. Vahelduv külm ja sula tekitasid olemasoleva lume peale nõrga kihi, sellele järgnes täiendav lumesadu. Suured tuuled tekitasid suuri lumehangesid ja põhjustasid lõpuks umbes 170 000 tonni lume langemise külale.

Suusakuurort[muuda | muuda lähteteksti]

Galtür on populaarne turismisihtkoht talvel. Siin on avastamiseks 40 km eeskujulikult ettevalmistatud mäesuusaradasid ja mitmekesine valik nõlvu. Galtür on peresõbralik suusapiirkond. Enamik suusanõlvu on vahemikus kergetest kuni keskmise raskusastmeni. Lisaks leiavad suusaprofid keerulisi radu ja palju sügavaid lumenõlvu ilma igasuguste radadeta. Siin on 10 mägiraudteed ja tõstukit, sealhulgas kaheksakohaline Alpkogeli gondel. Kolmapäevaõhtuti on võimalik öösuusatada valgustatud rajal.

Galtüri suusakuurort Silvapark paikneb peakülast 2 km väljas, väikeses Wirli külas. Suusabussid kulgevad läbi Galtüri piki põhimaanteed suusapiirkonna ja teiste sihtpunktide vahel orus, sealhulgas Ischgl, Kappl ja See. Galtüris on peatused Hotel Alpenrose, Dorfplatz ja Alpinarium, samuti üks peatus Birkhahnbahni tõstuki kõrval Wirlis. Wirlis saavad suusatajad ja lumelaudurid mäkketõusuks valida kas Birkahahnbahni tõstuki või Alpkogelbahni gondli.

Silvaparkis on 40 km ettevalmistatud suusaradu, mida teenindavad 3 tõstukit, 1 gondel ja 5 väiksemat puksiirtõstukit. Paljud rajad on tähistatud sinise ja punasega, mis on ligipääsetavad peredele ja algajatele. Arvukalt on ka raskemaid punaseid ja musti radu, mis (koos rajaväliste võimalustega) sobivad ka kogenud suusatajatele ja lumelauduritele. Rajavälised võimalused puude ja radade vahel, eriti Breitspitzbahni tõstuki ümbruses, on kättesaadavad isegi vähem kogenud suusatajatele. See ala on palju vaiksem ja seal on paremad rajatingimused.

Mägedes on mitu mägionni ja restorani, mis pakuvad traditsioonilist Austria kööki. Enamik pakub nii sise- kui ka välisöögikohti, samuti vastavalt mittesuitsetajatele ja suitsetajatele. Alpkogelbahni gondli alumises otsas on mitmeid hotelle, kus on ka suusavarustust. Need hotellid pakuvad majutust ja mugavusi neile, kes pigem suusabussi ei võtaks.

Küla[muuda | muuda lähteteksti]

Küla koosneb enamuses suurtest Austria stiilis karjasemajadest. Paljud neist pakuvad majutust ja einet või iseteeninduslikku majutust, samuti hotellimajutust poolkosti või täiskosti baasil. Küla keskel on pagariäri, mõned suusalaenutused, kirik ja lihakarn. Pyramide ööklubi on tuntud oma lahkete DJ-de poolest, kes mängivad kõike, mida soovitakse, kuigi klientideks on peaaegu eranditult purjus britid. Külaväljakust 0,5 km kaugusel Ischgli pool Hotel Alpenrose vastas on ka supermarket. Sinna pääseb kergesti bussiga. Külas on ka spordikeskus, kus on siseujula, sisetenniseväljak ning saab mängida ka muid sportmänge, näiteks noolemängu, piljardi ja seinatennist.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]