Faaki järv

Allikas: Vikipeedia
Faaki järv
Valgla maad Austria, Kärnteni liidumaa
Sissevool Wourounitza, Rotschitza
Väljavool Faaker Seebach Gaili jõkke
Pindala 2,2 km²
Pikkus 2,3 km
Laius 1,7 km
Keskmine sügavus 16,1 m
Suurim sügavus 29,5 m
Maht 35240000 m³
Kõrgus merepinnast 554 m
Koordinaadid 46° 34′ 40″ N, 13° 55′ 30″ E
Faaki järv (Austria)
Faaki järv

Faaki järv (saksa keeles Faaker See; sloveeni keeles Baško jezero) on järv Austria Kärnteni liidumaal. Pindalaga u 2,2 km² on see liidumaa suuruselt viies järv.

Barokne pühamu rannal, vaade Mittagskogelile

Järv asub Villachist kagus Drava orus, Karawankide mäestiku põhjanõlva Mittagskogeli (Kepa) mäe all. Drobollachi ja Eggi asulad põhjakaldal kuuluvad Villachi linna. Faaki küla edelas, mille järgi järv nime on saanud, kuulub Finkensteini valda. See on ainus järv Kärntenis, mis asub Drava jõe paremkaldal.

Selge türkiissinise veega Faaki järv on populaarne turismisihtkoht, mille kaldal on lai valik hotelle ja restorane. Septembris peetakse järve ääres igal aastal Euroopa suurimat mootorrattarallit European Bike Week. Kalastamine on üsna tavaline, püütakse merisiiga (Reinanke), kuid ka karpkala, haugi, säga ja koha.

1855. aastal inspireeris Faaki järv kohalikku preestrit Franc Treiberit looma laulu "Nmav čez izaro" ("Üle järve"), mis muutus peagi üheks tuntumaks sloveeni rahvalauluks ja mida peetakse tänapäevalgi Kärnteni sloveenide mitteametlikuks hümniks.