Edinburgh: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
30. rida: 30. rida:
Mitmed keskaegsed Walesi kirjalikud allikad viitavad sellel paigale kui ''Eidyn'', mida arvatakse olevat ka koha algupäraseks nimeks. Liide ''-burgh'' viitab linnusekohale.
Mitmed keskaegsed Walesi kirjalikud allikad viitavad sellel paigale kui ''Eidyn'', mida arvatakse olevat ka koha algupäraseks nimeks. Liide ''-burgh'' viitab linnusekohale.


Linna tuntakse mitme hüüdnime alla. Nende seas näiteks ''Auld Reekie'' (''Old Smoky'' šotipärane versioon) ja Põhjala Ateena (''Athens of the North''). Neist esimene on seotud küttekolletest tõusnud suitsuga, mis linna kohal heljus. Teine pärineb aga paljuski [[Šoti valgustusajastu|šoti valgustusajastust]], kus [[Edinburghi Ülikool]] mängis olulist rolli linna kujunemisel teaduskeskuseks. Samas omab asula ka sarnast topoloogiat [[Ateena]] linnaga ning mõlemad asuvad lahe kaldal.
Linna tuntakse mitme hüüdnime all. Nende seas näiteks ''Auld Reekie'' (''Old Smoky'' šotipärane versioon) ja Põhjala Ateena (''Athens of the North''). Neist esimene on seotud küttekolletest tõusnud suitsuga, mis linna kohal heljus. Teine pärineb aga paljuski [[Šoti valgustusajastu|šoti valgustusajastust]], kus [[Edinburghi Ülikool]] mängis olulist rolli linna kujunemisel teaduskeskuseks. Samas omab asula ka sarnast topoloogiat [[Ateena]] linnaga ning mõlemad asuvad lahe kaldal.


== Sõpruslinnad ==
== Sõpruslinnad ==

Redaktsioon: 2. märts 2018, kell 03:20

Edinburgh

[ 'edinburg ]
inglise Edinburgh
šoti Edinburrie, Embra, Embro
gaeli Dùn Èideann

Pindala 259 km²
Elanikke 476 600 (2011)

Koordinaadid 55° 57′ N, 3° 11′ W

Edinburgh (eestikeelne hääldus ['edinburg], ingliskeelne hääldus ['edinbərə]) on linn Suurbritannias, Šotimaa pealinn.

Edinburghis asub Šotimaa parlament.

Edinburghi vanalinn (Old Town) ja uuslinn (New Town) kuuluvad UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Linnas asub 1583. aastal asutatud Edinburghi Ülikool.

Nimi

Mitmed keskaegsed Walesi kirjalikud allikad viitavad sellel paigale kui Eidyn, mida arvatakse olevat ka koha algupäraseks nimeks. Liide -burgh viitab linnusekohale.

Linna tuntakse mitme hüüdnime all. Nende seas näiteks Auld Reekie (Old Smoky šotipärane versioon) ja Põhjala Ateena (Athens of the North). Neist esimene on seotud küttekolletest tõusnud suitsuga, mis linna kohal heljus. Teine pärineb aga paljuski šoti valgustusajastust, kus Edinburghi Ülikool mängis olulist rolli linna kujunemisel teaduskeskuseks. Samas omab asula ka sarnast topoloogiat Ateena linnaga ning mõlemad asuvad lahe kaldal.

Sõpruslinnad

Vaata ka

Välislingid