Elmo Tempel

Allikas: Vikipeedia

Elmo Tempel (sündinud 16. juunil 1980) on eesti astronoom (astrofüüsik) ja kosmoloog, Eesti Teaduste Akadeemia liige (alates 2021).

Tema peamised uurimisvaldkonnad on astrofüüsika ja kosmoloogia[1]. Tema uurimistöö keskmes on matemaatiliste meetodite arendamine ja nende rakendamine kosmoloogiliste vaatlusandmete suhtes[2].

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Tempel on lõpetanud Türi majandusgümnaasiumi.[3] Juulis 1999 osales ta Padovas XXX rahvusvahelisel füüsikaolümpiaadil, kus tuli auhinnalisele kohale.[viide?] Sama aasta sügisel astus ta Tartu Ülikooli füüsika-keemiateaduskonda füüsika erialal.

Pärast bakalaureuseõppe lõpetamist 2003. aastal (bakalaureusetöö käsitles Andromeeda galaktika modelleerimist) jätkas ta õpinguid magistriõppes (sai juunis 2005 teadusmagistri kraadi astrofüüsikas; magistritöö käsitles Sombreero galaktika hüdrodünaamilist mudelit).

Aastatel 2005–2011 oli Elmo Tempel Tartu Ülikooli doktoriõppes. Juunis 2011 kaitses ta Tartu Ülikooli füüsika instituudis doktoritöö "Tracing galaxy evolution by their present-day luminosity function" ('galaktikate evolutsiooni mõistmine nende heledusfunktsiooni abil'; juhendajad Enn Saar ja Peeter Tenjes). Talle anti filosoofiadoktori (PhD) kraad astrofüüsikas.

Töökäik[muuda | muuda lähteteksti]

Alates 2007. aastast töötab Elmo Tempel Tartu Observatooriumis (mis on alates 2018. aastast Tartu Ülikooli struktuuriüksus). Tempel töötas seal algul teadurina, aastatel 2015–2018 vanemteadurina ja alates 2018. aastast juhib ta observatooriumis galaktikate füüsika ja kosmoloogia osakonda. Ühtlasi on ta 1. oktoobrist 2018 Tartu Ülikooli astronoomiaprofessor. 17. aprillil 2019 pidas ta Tartu ülikooli aulas inauguratsiooniloengu "Universum astronoomi pilgu läbi"[2].

Aastatel 2011–2014 oli ta järeldoktor Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudis (uurimisteema "Dark Matter search using astrophysical sources") ja hiljem järeldoktor Potsdamis asuvas Leibnizi Astrofüüsika Instituudis (2016–2018).

2021. aastal valiti ta Eesti Teaduste Akadeemia liikmeks astronoomia ja astrofüüsika alal, ta kuulub akadeemia astronoomia ja füüsika osakonda. Ta on Eesti Vabariigi teaduspreemiate komisjoni liige (alates 2022).[4]

Teadus[muuda | muuda lähteteksti]

Tempel analüüsib universumi kesksete struktuurielementide – galaktiliste filamentide – ruumilise jaotuse ja nendesse kuuluvate tähesüsteemide omaduste seoseid. Ta on koostanud filamentide esimese avalikult kättesaadava kataloogi ja näidanud, et nende keskkond mõjutab erinevat tüüpi (spiraalseid ja elliptilisi) galaktikaid erinevalt ning on oluline komponent satelliitgalaktikate tekkimises. Teisisõnu, galaktikate paigutus filamentides määrab nende tekke ja arengu põhijooned.[5]

Teadusprojektide juhtimine vastutava täitja rollis[muuda | muuda lähteteksti]

  • Teadusprojekt "Tumeaine filamentide tähtsus suuremastaabilises struktuuris ja galaktikate tekkimises" (2015–2020). Projekt, millesse oli kaasatud 15 teadlast, sai uurimistoetuse 0,6 miljonit eurot.
  • Tippkeskuse projekt "Tume universum" (2016–2023). Projekti uurimistoetuse kogusumma on 1,15 miljonit eurot. Projekti on kaasatud 19 teadlast, sealhulgas akadeemikud Enn Saar ja Jaan Einasto.
  • Teadusprojekt "Galaktikad kosmilises võrgustikus" (2021–2025). Projekti uurimistoetuse kogusumma on 0,24 miljonit eurot. Projekti on kaasatud 6 teadlast.

Teaduskorralduslik tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Stipendiumid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]