Ellmau

Allikas: Vikipeedia
Ellmau

Vapp

Pindala 36,4 km² Muuda Vikiandmetes
Elanikke 2866 (2021)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 31′ N, 12° 18′ E
Valla asend Kufsteini ringkonnas
Ellmau (Austria)
Ellmau
Ellmau talvel

Ellmau on vald (Gemeinde) Kufsteini ringkonnas Austria Tirooli liidumaal Sölllandlis, 820 m kõrgusel merepinnast. Valla pindala on 36,4 km², 1. jaanuaril 2016 elas seal 2746 inimest. Vald paikneb 12 km Kufsteinist kagus ja 9 km Sankt Johann in Tirolist läänes. Paika on esmamainitud 1155. aastal ja tänapäeval on see osa Ski Welti suusapiirkonnast.

Ellmau on väga maaliline Alpi maakoht, mis on kuulus oma lähedusest Wilder Kaiseri mägedele ning järskudest metsastest ja rohustest mägedest lõunas. Küla on väga populaarne puhkusekeskus nii talviti kui ka suviti. Talviti on võimalikud erinevad talispordialad kohalikel radadel ja suviti on piirkond ideaalne matkamiseks, maastikuratta sõiduks ja ronimiseks.

Tõstukid[muuda | muuda lähteteksti]

Külgnevatel mägedel Ellmaust lõunas on mitu tõstukit ja uhiuus gondel nendeni tõusmas (mis asendas funikulööri). Talviti töötab suusatajatele mitu lohistit, mis viivad mägede madalamale astmele, lisaks väiksemad lastenõlva tõstukid. Peamised tõstukid töötavad nii suvel kui ka talvel. Astberg paikneb umbes 1,5 km külast idas, 4-inimese tooltõstuk tõuseb Astbergi tippu, kus on kohvik. Umbes 2 km külast läänes on Hartkaiseri soojendusega gondel, mis tõuseb Hartkaiserile umbes 7 minutiga. Funikulöör on nüüd pandud nõlvade tippu kui monument endisest tõstukist. Hartkaiseri tipus on restoran ja park erinevate interaktiivsete eksponaatide ja puunikerdustega. Umbes 4 km Scheffaust läänes on Brandstadli gondeltõstuk, mis on kaabli otsa riputatud neljainimese autod. Seal on ka 8-inimese gondeltõstuk. 9 km eemal on Hohe Salve tõstuk, mis on samuti gondeltõstuk. Sealt saab Hohe Salve teiselt küljelt laskuda tõstukiga Hopfgartenisse. Üksikpileteid tõstukitele saab osta jaamade, või nädalaks-paariks ja hooajaks turismiinfost; need hõlmavad enamiku tõstukeid Ski Welti piirkonnas. Tõstukeid ei ole Wilder Kaiseri poolel, välja arvatud üks, mis asub Kufsteinis. Taksoga saab kuni Wochenbrunnini, sealt edasi tuleb tõusta jalgsi.

Ümberkaudsed külad ja paigad[muuda | muuda lähteteksti]

Loodest päripäeva on järgmised paigad:

  • Scheffau am Wilden Kaiser – väike küla Wilder Kaiseri jalamil, kus on mõned külalistemajad, pood ja kohvik. See on ka elukoht.
  • Blaiken – väike asundus Scheffau kõrval asub Bransdadli gondeltõstuki järel.
  • Auwald – peamiselt elukoha-asundus.
  • Sonnseit
  • Going – mõõduka suurusega küla, kus on kirik, mitu hotelli ja pansioni, mõned poed ja restoranid. Going paikneb Asbergi tooltõstuki lähedal.
  • Stanglwirt – seal asub suur hotell.
  • Prama – peamiselt elukohad ja talud.
  • Sankt Johann in Tirol – üpris suur linn Kitzbüheler Horni jalamil. Seal on suur kaubanduskeskus, kus on palju kingikauplusi ja jaemüügipark väljaspool linna. Linnas on raudteejaam ja bussiterminal. Linnas on haigla. Samuti on olemas üldlennunduse lennuväli. Linnas on ka pruulikoda, kus valmib Huberi õlu.
  • Reith bei Kitzbühel – väike küla Ellmaust kagus. Seda näeb Asbergist allapoole.
  • Kirchberg in Tirol – mõõduka suurusega küla, kus on külalistemajad, pansionid ja elamud.
  • Brixen im Thale – mõõduka suurusega küla, kus on pansionid ja piiritusetehas (schnapps).
  • Westendorf – väike puhkeküla Brixentalis.
  • Hopfgarten im Brixental – küla paikneb Hohe Salve lõunaküljel. Sinna pääseb tooltõstukiga Söllist.
  • Söll – puhkeküla Ellmaust läänes. Seal on mõned poed, kohvikud, hotellid, ja see paikneb Hohe Salve gondeltõstuki lähedal, kust pääseb Hopfgartenile.

Maanteeühendused ja transport[muuda | muuda lähteteksti]

Ellmaus on head teed, mis on ühendatud Euroopa maanteevõrku. Küla paikneb B178 maantee lõunaküljel, mis möödub külast ja kulgeb itta Sankt Johann in Tiroli suunas, kus see jätkab kirdesse Loferisse ja Salzburgi või ühineb maanteega B170 Zell Am Seest lõunas ja Kärntenis. B178 kulgeb ka läände Kufsteini ja Innsbrucki. Lähim autobahn on Kufsteinis ning suundub põhja Saksamaale ja Münchenisse ning edelasse Innsbrucki ja Itaaliasse. Lähimad pealiini raudteejaamad on Sankt Johann in Tirolis, teenustega kogu Austrias ja kaugemal, ning Kufsteinis, teenustega Saksamaale ja Itaaliasse. Lähimad lennujaamad on Salzburgi lennujaam ja Innsbrucki lennujaam, mis pakuvad nii regulaarlende kui ka puhkuse tšarterlende ümber Euroopa ja ka riigisiseselt. Müncheni lennujaam pakub pikki lende Ameerika Ühendriikidesse ja Aasiasse, lisaks Euroopa lendudele.

Ellmau on ühendatud kohaliku bussivõrgu kaudu teenustega Kufsteinis ja Sankt Johann in Tirolis, läänepoolne buss Kufsteini läheb läbi Sölli küla. Suvisel ja talvisel turismihooajal sõidavad Goingi, Stanglwirti, Scheffau am Wilden Kaiseri, Blaikeni ja Sölli (Hohe Salve) vahet eribussid, ideaalne suusatajatele või matkajatele.

Panoraamvaade Ellmaust, sealhulgas Külastuse kabel paremal – kohalik maamärk. Mäed küla taga kuuluvad Kaiseri mäestikku ja on tuntud kui Wilder Kaiser (näha lõunakülg)
Suurenda
Panoraamvaade Ellmaust, sealhulgas Külastuse kabel paremal – kohalik maamärk. Mäed küla taga kuuluvad Kaiseri mäestikku ja on tuntud kui Wilder Kaiser (näha lõunakülg)

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]