Rattenberg

Allikas: Vikipeedia
Rattenberg

Vapp

Pindala 0,11 km² (2018)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 408 (1.01.2019)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 26′ N, 11° 54′ E
Valla asend Kufsteini ringkonnas
Rattenberg (Austria)
Rattenberg

Rattenberg on linn ja vald (Gemeinde) Austrias Tirooli liidumaal Kufsteini ringkonnas. Vald asub 521 m kõrgusel merepinnast. Valla pindala on 0,11 km², 1. jaanuaril 2016 elas seal 414 inimest. Linn asub Inni jõe ääres Rattenbergi mäe ja Innsbrucki lähedal. See on väikseim linn riigis.

Asend[muuda | muuda lähteteksti]

Mäe lähedus linnast lõunas tähendab, et Rattenberg, nagu paljud külad järsuküljelistes orgudes kogu Alpide Tirooli piirkonnas, ei saa enamuse talve jooksul otsest päikesevalgust kätte. See on üks väheseid kohti oluliselt lõunapoolsel laiuskraadil, kus on pikk aeg ilma otsese päikesevalguseta (teine on Viganella Itaalias); kuid kui taevas on selge, kui linn on mäe varjus, pole siin püsivat pimedust või "polaarööd", nagu see on põhja pool polaaraladel.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Asutatud 14. sajandil, ehitati see sõnasõnaliselt Rotimäe varju, et kaitsta end marodööride eest. Maximilian I laiendas algse linna kantsi võimsaks kindluseks.

Tänapäev[muuda | muuda lähteteksti]

Novembris 2005 teatas linn, et ehitatakse 30 spetsiaalselt pöörlevat peeglit, mida kutsutakse heliostaatideks, et peegeldada talvekuudel linnaosadele päikesevalgust. 2,4 miljoni dollarist operatsiooni soovitas valgustusfirma Bartenbach Lichtlabor GmbH. Euroopa Liit kavatses novembris 2005 poole arvest tasuda. Kuid projekti ei viidud kunagi ellu.

Majandus[muuda | muuda lähteteksti]

Rattenberg on tuntud oma klaasivalmistamise poolest. Kristallklaasipoodide rohkus jätkab töömeisterlikkuse traditsiooni.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

  • Rjukan Norras ja Viganella Itaalias - teised oruasulad, mis kannatavad otsese talvise päikesevalguse pikaajalisestt puudumisest.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]