Club Angel

Allikas: Vikipeedia

Club Angel oli aastatel 20042009 tegutsenud väike siserõduga ööklubi ja eraldi vaba sissepääsuga kohvik (Angel Café), mis asus Tallinna vanalinnas aadressil Sauna 1. Angelis töötas keskmiselt 30 inimest. Juugendstiilis hoones läbi kahe korruse asunud glamuurse interjööriga asutus oli võtnud eeskujuks Studio 54 ööklubi New Yorgis ning Shadow Lounge'i ööklubi Londonis ja Queeni ööklubi Pariisis. Angeli kohvik valiti ka Hõbelusika gala nominendiks, olles sellisena Tallinna parim kohvik. Caesari salat, meekanatiivad ja Pad Thai olid suured menuroad. Angel kohvik kui toitlustusasutus oli avatud kõigile ning hinnatud oma hea kvaliteedi poolest.

Klubis esinesid ja astusid laval üles peaaegu kõik[viide?] Eesti poplauljad ja lisaks rahvusvahelised staarid, näiteks Dana International Iisraelist, Fabrizio Faniello Maltalt, Manmeadow Rootsist, Pet Shop Boys Suurbritanniast, Sherry Vine Ameerika Ühendriikidest, Megapaula, Inga, Miss Bitch, Kalkkuna Soomest, jpt.[viide?]

Kuni 2009. aastani asus Club Angeli kõrval Baltimaade vanim geibaar X-Baar. Angeli klubi mahutas ligikaudu 500 külastajat, kuid sinna mahtus suurematel pidudel (nt Get Fucked) ka 600–700 inimest.

Algusaastatel valvas luksusliku ööklubi tualette turbaniga vanem daam, kes jagas oma buduaaris tasuta, kuid sümboolse tipi eest parfüüme, kompvekke, meeneid ja kaitsevahendeid; mitteametlikult hüüti teda Toilet Divaks. Allkorrusel oli eraldi baari veel Madam Ailile, kes oli kõikide klubiliste suur lemmik, aegajalt juhatas sisse show ja oli väga paljudele justkui ema eest ning hingehoidja.

Pole liialdus lisada, et Angel oli oma aja lipulaev ühiskonnas tolerantsi tekitamisel ja teadlikkuse suurendamisel LGBT inimestest, sest sisuliselt oli see esimene ametlik gei klubi Tallinnas ning iganädalaselt oli klubi erinevate meediaväljaannete huviorbiidis oma lugudega. Angel oli ülipopulaarne, kuhu kõik tahtsid minna ja sisse saada, sest seal oli tore, seal oli sõbralik õhkkond, seal ei ahistatud kedagi ning seal toimus pidevalt midagi. Positiivne meediakajastus üldisemas plaanis aitas kaasa ka üldisemale suurema aktsepteerituse tekkele ning ühiskondlike dogmade ja arusaamade muutusele. Angel osales ka Tallinnas toimunud gei paraadidel ning oli nende toetaja andes sellega oma panuse gei liikumisesse. Lisaks osales Angel ka Rootsi geiparaadidel ning kruiisilaevadel oma etendusprogrammiga.

Külastajad[muuda | muuda lähteteksti]

Kunagise geiklubi Club Angeli esine Sauna tänav
(klubi asus parempoolses hoones)

Kinnise ööklubi sihtrühmaks olid täiskasvanud homoseksuaalsed inimesed ja nende vabameelsed sõbrad, sellepärast kehtis ka range uksepoliitika[1]. Sissepääs oli tagatud klubikaardi alusel (VGP – very gay person ja GP – gay person), milleks oli esmalt vaja uksehoidja heakskiitu või vähemalt kahe klubi liikme soovitust. Algusaastate klubiõhtutel lookles klubi ukse taga pikk järjekord, isegi talviti. Sissepääsukontroll oli siiski pigem range ning nii mõnelgi külastajal tuli jääda ukse taha. Liikmesus tagas sissepääsu alati ja soodsamalt. Algul kasutas klubi klientide identifitseerimiseks uuenduslikku sõrmejäljelugerit, kuid kuna see süsteem ei toiminud (polnud piisavalt arendatud) veel tõhusalt, siis üsna pea sellest loobuti.

Muusika ja etteasted[muuda | muuda lähteteksti]

Club Angelis mängiti parimaid tantsulugusid läbi aegade. Muusikastiilide spekter oli lai: diskost popini, džässist house'ini, sekka ka funk'i ja latiinot. Angeli külalisesinejateks olid maailmatasemel bändid, kodu- ja välismaised DJ-d. Öösiti toimusid ka go-go tantsijatega show-programmid, sealhulgas drag-show'd. Mitte vähem olulisem ei ole mainida, et ka baarmenid olid lisaks "viinavalamisele" osavad laval tantsijad ning õhtu algaski reeglina baarmenide leti tantsuga. Baarmenid olid klubis reeglina topless.

Iga klubiöö, mis algas kell 23, lõppes kella 4 paiku öösel Robbie Williamsi alati lõpulooga "Angels".

https://www.youtube.com/watch?v=5t2WnKmK_JM

Klubisse oma panuse andjad[muuda | muuda lähteteksti]

Angeli omanikud olid vennad Rebased, Pädaste mõisnikud ja Reimo Mets, kes juhtis ka klubi kuni 2007. aastani.

Ööklubi üks omanikke oli ettevõtja Peeter Rebane. Tegevjuht oli algul Maret Soom, hiljem Reimo Mets ja Siim Kumari. Meestöötajate töörõivad disainis Gerly Tinn ning trendikaid noormehi kujutavate seinafotode (pildistas Toomas Volkmann) jumestaja oli Katrin Sangla. Elava tulega kaminaga nii-öelda chill-out kohviku joogi- ja toidukaardi looja oli Imre Sooäär. Klubis pidutses aeg-ajalt inglise tantsumuusika duo Pet Shop Boys.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]