Aacheni rahu (1748)

Allikas: Vikipeedia

Aacheni rahu ehk Teine Aacheni rahu oli rahuleping, mis lõpetas Austria pärilussõja ühelt poolt Suurbritannia, Austria ja Hollandi ning teiselt poolt Prantsusmaa, Preisimaa, Baieri, Hispaania, Saksimaa, Rootsi, Napoli, Pfalzi ja Kölni peapiiskopkonna vahel.

Rahukongress vabas riigilinnas Aachenis algas 24. aprillil 1748 ning lõppes lepingu allakirjutamisega Aacheni raekoja Punases saalis 18. oktoobril 1748. Läbirääkimistel etendasid peamist osa Prantsusmaa ja Suurbritannia.

Lepingu sisu[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Vallutuste tulemused tühistati. Prantslased andsid Austria Hollandi ning Hollandi piirilinnad omanikele tagasi ning Madrase (praegu Chennai) brittidele. Britid omakorda andsid tagasi Louisbourgi kindluse Kanadas Cape Bretoni saarel.
  2. Austria keisrinna Maria Theresia pidi loovutama Parma, Piacenza ja Guastalla hertsogkonna Põhja-Itaalias oma vaenlasele Parma hertsog Filippole ning mitmed alad Lombardia lääneosas oma liitlasele Sardiinia kuningale Carlo Emanuele III-le. Selle eest tunnustati üldiselt pragmaatilist sanktsiooni.
  3. Modena ja Reggio hertsogkond ja Genova vabariik taastati endises ulatuses.
  4. Kinnitati ja uuendati Asiento lepingut ja õigust saata igal aastal laev Hispaania kolooniatesse, mida mõlemat garanteeris Utrechti rahu.
  5. Kinnitati, et Sileesia ja Glatz kuuluvad Preisimaale.

Suurbritannia ja Prantsusmaa vahelise kaubandussõja osas Lääne-Indias, Aafrikas ja Indias ei otsustatud midagi, mistõttu Aacheni rahuleping ei pannud alust püsivale rahule. Prantsusmaal valitses üldine nördimus, sest rahulepingus nähti tarbetut eeliste loovutamist. See puudutas eriti Hispaania Hollandit, mis vallutati tänu marssal krahv Moritz von Sachseni Maurice de Saxe'i hiilgavale strateegiale. Pariisis tuli käibele väljend "bête comme la paix" 'tobe nagu rahu'. Itaaliasse tõi Aacheni rahu siiski stabiilsust. Uute territoriaalsete kokkulepete ning rahumeelse Fernando VI troonileasumise tõttu Hispaanias säilitas Aachenis kokkulepitu maksvuse kuni Koalitsioonisõdade puhkemiseni 1792.

Hispaania osutas hiljem vastupanu Asiento lepingu tingimustele ning 5. oktoobril 1750 täiendas Aacheni rahu Madridi rahu. Selle kohaselt loobus Suurbritannia 100 000 naela suuruse kahjutasu eest Asiento lepingust tulenevatest nõuetest.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]