Õnn

Allikas: Vikipeedia
"Küll tuleb õnn meiegi õuele"

Õnn ehk õnnelikkus on inimese vaimne ja emotsionaalne seisund alates meeldivast rahulolust kuni intensiivse rõõmuni.[1] Õnnelik olemine võib peegeldada inimese üldist rahulolu oma eluga.[2] Erinevad bioloogia-, psühholoogia-, majandusteaduse-, religiooni ja filosoofia tegelased on püüdnud defineerida õnne ja leida tema allikaid.

Eesti etümoloogiasõnaraamat väidab, et õnn on rõõm ja sügav rahulolu oma olukorraga.[3]

Filosoofid ja religioonid defineerivad õnne pigem kui head elu, mitte lihtsalt kui emotsiooni. Tänapäeval õnn on udune mõiste ja võib erinevatele inimestele tähendada erinevaid asju. Õnne seostatakse selliste mõistetega nagu heaolu ja elukvaliteet. Õnne on määratletud ka kui rahulolu.[4]. Mõned uurijad keskenduvad vahedele hedonistliku traditsiooni, mis otsib meeldivat ja väldib ebameeldivaid kogemusi ning eudaimonismi traditsiooni, mis püüab elu elada täielikult ja sügavat rahulolu pakkuval viisil, vahel.[5]

Uuringud[muuda | muuda lähteteksti]

2023. aastal ilmunud õnnelikkuseuuringute ülevaateartiklist ilmneb, et paljud õnneuuringud pole usaldusväärsed ning ei võimalda üldistatavalt määratleda, millised eluviisid või tegevused (näiteks looduses viibimine, trenni tegemine, mediteerimine) võiksid inimestele universaalselt õnnelikkuse tagada. Kindlamad tõendid ilmnesid aga tänulik olemise ja võõrastega suhtlemise strateegiatele, mis aitavad õnnetunnet suurendada.[6]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "happiness". Wolfram Alpha.
  2. Anand, P (august 2016). Happiness Explained. Oxford University Press.
  3. Eesti etümoloogiasõnaraamat
  4. Graham, Michael C. (2014). Facts of Life: ten issues of contentment. Outskirts Press. Lk 6–10. ISBN 978-1-4787-2259-5.
  5. Deci, Edward L.; Ryan, Richard M. (2006). "Hedonia, eudaimonia, and well-being: an introduction". Journal of Happiness Studies. 9 (1): 1–11. DOI:10.1007/s10902-006-9018-1.
  6. Oidermaa, Jaan-Juhan (21. juuli 2023). "Suur osa õnneuuringuid seisab savijalgadel". ERR. Vaadatud 22. juulil 2023.