Vikipeedia:E-kursus/2016-kevad/nädal-3/praktiline

Allikas: Vikipeedia

Siin lehel on õpetlikke näidislauseid Vikipeedia artiklitest erinevates arenguetappides. Enamik neist autoritelt, kes samuti õppisid siis Vikipeedia kohta. Iga näidislause jaoks on kõigepealt näha esialgne variant, mis ühel või teisel viisil ei sobi hästi Vikipeedia väljenduslaadiga. Tekstikastis selle järel on vihje probleemi kohta lauses. Vihje saab avada kui vajutada "Näita" paremal ääres. Järgmises tekstikastis on pakutud lahendus, mis lahendab selle probleemi ja mõnikord ka teisi. Viimases tekstikastis on lühike seletus lahenduse kohta. Näidislaused on võetud valminud artiklitest ja ei pruugi olla igas mõttes täiuslikud. Esile toodud probleemi esitamisega peaksid nad siiski hakkama saama. Näidised on teemade kaupa jaotatud, et saaks nende sisust paremini aimu. Järjekorra võid Sa ülesande puhul ise valida.

Ülesanneː Vaadata läbi näidislaused ja teha märkmeid. Loe iga kord kõigepealt näidis läbi ja mõtle, mis sellel viga võiks olla. Mõtle, kuidas viga saab parandada. Seejärel ava vihje ja vaata, kas oli silmas peetud sama viga. Hea on avada väike tekstiaken ja proovida ise lause ümber teha. Need ülesanded on koostatud Sinu jaoks ning Sa saad kõige rohkem kasu neist kui iga ühega kaasa mõtled. Kõiki näidiseid ei pea läbi vaatama ühe korraga. Kui tundub, et pea hakkab näidetest väsima, tasub pidada pausi ja jätkata hiljem või mõnel teisel päeval. Kaasa mõtlemisest on hiljem palju kasu.

Ülesannetest võib muidugi ka kiirest läbi rutata, aga sellisel juhul ei saa keegi sellest palju kasu. Õppeülesannetest on tulevikus abi kui need korralikult läbi töötada. Kui Sul on kommentaare mõne näidislause kohta, võid lisada need arutelulehele. Ülesannete laused on paljuski praegugi Vikipeedia lehtedel näha ja kui Sul on mõtteid, kuidas neid veel parandada saab enamasti ka need parandused sisse viia.

Lause pikkus[muuda lähteteksti]

A[muuda lähteteksti]

Kärnkonn liigub aeglaste kohmakate sammudega või vahel lühikeste hüpetega ning tema hallikaspruun nahk on kaetud tüükalaadsete muhkudega.


B[muuda lähteteksti]

2012. aastal avaldatud teadustöös uuriti Euroopa ja Põhja-Aafrika kärnkonnaliikide (Bufo bufo) omavahelisi fülogeneetilisi suhteid ja tulemused osutasid uuritavate vahel leiduvale pikale evolutsioonilisele ajaloole.


C[muuda lähteteksti]

Pleistotseeni ajal, vähem kui kolme miljoni aasta eest, jagunes Euroopasse jäänud kärnkonnaliin kaheks, moodustades nii liigid Bufo bufo ja Bufo verrucosissimus, mis on tänapäevani eksisteerima jäänud.


D[muuda lähteteksti]

Kärnkonnad on nime saanud omapärase nahatekstuuri järgi, mis meenutab kärna.


E[muuda lähteteksti]

Päevad veedab kärnkonn peitudes varem valmiskaevatud asemes või urus, mille ta on kaevanud metsataimede või nende juurte alla, vahel ka kivi alla.


F[muuda lähteteksti]

rRNA transkriptsiooni regulatsioon on lähedalt seotud rakkude kasvukiirusega ja seega ka neid ümbritsevate keskkonnatingimustega. Kui keskkonnas on piisavalt vajalikke toitaineid, paljunevad rakud kiiresti ning ka rRNA-d transkribeeritakse kiiresti, sest rakkudel on vaja palju ribosoome, et sünteesida piisavas koguses rakkude jagunemiseks vajalikke valke.


Keerulised laused[muuda lähteteksti]

A[muuda lähteteksti]

Kui rajad on vektoritega seotud, siis hipokampuses on võimalik infot paremini tõlgendada ja selle abil on keskkonna kohta rohkem teavet ja see asukoht asetub kognitiivsesse kaarti.


B[muuda lähteteksti]

Ka aega, mis on kulunud eeldatavast kiiritada saamisest oksendamiseni, saab kasutada hinnangu andmisel, kui doos on väiksem kui 1000 rad (10 Gy).


C[muuda lähteteksti]

Normaalsete rakkude arenemise kasvajarakkudeks põhjustavad muutused geeniekspressioonis, ning seega on leitud, et geeniekspressiooni mustri alusel on võimalik eristada erinevaid pehmete kudede sarkoomide histoloogilisi tüüpe.


D[muuda lähteteksti]

Diagnoosi on väga lihtne määrata, kui kõik sümptomid on olemas, küll aga kui puuduvad äkilised magamishood ja katapleksia on nõrk või ei esine üldse, siis see nii kerge ei ole.


E[muuda lähteteksti]

Maitsetaimed, mis tugevdavad veresooni ja käituvad kui kudede kokkutõmbajad, võivad kasu tuua patsientidele, kellel on hemofiilia, kuid puuduvad eelretsenseeritud teaduslikud uuringuid, et toetada neid väiteid.


F[muuda lähteteksti]

Kinaase, mis neid positsioone fosforüleerivad, pole veel tuvastatud.


Lauseülesed seosed[muuda lähteteksti]

A[muuda lähteteksti]

1758. aastal andis rootslasest bioloog Carl Linnaeus oma Systema Naturae kümnendas väljaandes esialgu kärnkonnale binominaalse nime Rana bufo.  Selles väljaandes paigutas ta kõik konnad ja kärnkonnad ühte perekonda Rana. Hiljem selgus, et see perekond tuleks jaotada eraldi perekondadeks ja 1768. aastal austerlasest teadlane Josephus Nicolaus Laurenti asetaski hariliku kärnkonna ümber perekonda Bufo ja nimetas liigi ümber Bufo bufo’ks.  Kärnkonnad selles perekonnas kuuluvad sugukonda Bufonidae, kärnkonlased.


B[muuda lähteteksti]

Kui hingamisahelas on elektronide doonoriteks NADH ja FADH2 ning aktseptoriks veeks konverteeritav molekulaarne hapnik, siis taimedes toimib ka fotosünteetiline elektrontransportahel, mille käigus toodetakse hoopis vee molekulidest hapniku molekule.


C[muuda lähteteksti]

Praeguseks ei ole sarkopeeniale kindlat meditsiinilist ega teaduslikku definitsiooni, kuid European Working Group on Sarcopenia in Older People (EWGSOP) on asutatud selleks, et välja töötada konkreetne teaduslik ning meditsiiniline definitsioon ja diagnostilised kriteeriumid, millega haigust määratleda.


Terminoloogia tutvustamine[muuda lähteteksti]

A[muuda lähteteksti]

Harilik kärnkonn või Euroopa kärnkonn (Bufo bufo), ladinakeelsest sõnast bufo, tähendusega kärnkonn, on kahepaikne, keda leidub enamasti kogu Euroopas.


B[muuda lähteteksti]

Bufo bufo on osa liikiderühmast (species complex), teisisõnu kuulub ta liikide rühma, milles olevate eri liikide demarkatsioon on ebaselge.


Mõistete täpsus[muuda lähteteksti]

A[muuda lähteteksti]

Hemofiilia ehk veritsustõbi on pärilik haigus, mis seotud X-kromosoomiga.


B[muuda lähteteksti]

Superspiralisatsioonil ehk DNA vinti keerdumisel on rRNA transkriptsioonile positiivne mõju.


C[muuda lähteteksti]

See saab toimuda mitte harilike diamagneetikutega, mille vastuvõttlikus läheneb miinus ühele.


Määratlus[muuda lähteteksti]

Narkolepsia on krooniline neuroloogiline haigus, mida põhjustab aju suutmatus reguleerida normaalselt une-ärkveloleku tsükleid. Narkolepsia puhul võib rääkida kontrollimatust lühiajalisest unevajadusest, mille tõttu võib esineda 10–15 minuti pikkuseid teadvusekaotusi (narkolepsiahoog): inimene langeb sügavasse unne ja teda sellest äratada on raske. Pärast narkolepsiahoogu teadvus taastub.

A[muuda lähteteksti]


B[muuda lähteteksti]

Hüpotermia ehk alajahtumine on meditsiiniline hädaolukord, kus keha kaotab soojust kiiremini kui ta suudab juurde toota, mille tulemusena langeb kehatemperatuur ohtlikult madalale.


C[muuda lähteteksti]

B-lümfotsüüdid kuuluvad lümfotsüütide hulka, mis on osa leukotsüütidest. Need on tuntud ka kui B-rakud ning neil on tähtis osa immuunsüsteemis – nimelt humoraalses immuunsüsteemis, mis on osa adaptiivsest immuunkaitsest.


Terminoloogia järjepidevus[muuda lähteteksti]

A[muuda lähteteksti]

Hemofiilia raviks kasutatava hüübimisfaktori kontsentraadiga võivad levida hepatiidiviirused, mistõttu tuleb veritsustõbe põdevat inimest vaktsineerida B-hepatiidi vastu.


B[muuda lähteteksti]

Hiirtel, keda raviti kummagi viiruse vektoriga, vähenes kasvaja suurus märgatavalt, samas kui kontrollgrupil kasvaja mõõtmed suurenesid. Katseloomadel, keda raviti VA7-EGFP-ga, vähenes tuumori suurus kas nõelapea suuruseks või hävinesid vähirakud täielikult.

C[muuda lähteteksti]

CSD-valgud on olemas nii prokarüootides, kui ka eukarüootides. Päristuumsetes organismides paiknevad need valgud mitokondrites, tuumas, tsütosoolis ja sisaldavad üht kuni viit külmašokidomeeni.


Hinnangulisus[muuda lähteteksti]

A[muuda lähteteksti]

Semliki Forest viirust ei peeta inimesele patogeenseks ning on pigem ohtlik närilistele.


B[muuda lähteteksti]

Õnneks peale majanduskriisi on Vabariigi Valitsus vigadest õppinud ja hakanud rohkem investeerima ettevõtluse arendamisse ja tööstusaladesse.


C[muuda lähteteksti]

Olemas on ka venlafaxine – antidepressant, mis tuleb toime ka katapleksia sümptomitega, kahjuks aga omab silmnähtavaid kõrvalmõjusid, seal hulgas tekitab ka unehäireid.


D[muuda lähteteksti]

Eesti on tänini viimane riik Euroopas, kus hemofiiliahaigetel ei ole ligipääsu kaasaegsele ravile ehk rekombinantsete faktori preparaadile, mis võimaldaks hemofiiliahaigete riskivaba ravi. Eesti Hematoloogide Selts on selle lisamist Haigekassa raviteenuste nimekirja taotlenud juba alates 2009. aastast.


E[muuda lähteteksti]

H89 ja Ro 31-8220 ebatäpse inhibeerimisvõime (kõrvaliste kinaaside inhibeerimine) tõttu ei ole aga võimalik saada täpseid tõendeid MSK1 aktiivsuse kohta. Seetõttu on kõige parem uurida MSK1 rolli füsioloogilistes protsessides MSK1-knockout (meetod, kus organismis muudetakse üks geen, antud juhul kinaasi MSK1 kodeeriv, mittetöötavaks) katsetega.


Perspektiiv ja allikate esitamine[muuda lähteteksti]

A[muuda lähteteksti]

2011. aasta Tartu maratoni Avatud raja sõit näitas kätte mitmeid kitsaskohti spordisõbra arusaamades ohutusest. Paljude osavõtjate riietus ei olnud vastav ilmastikule, ei arvestatud ka ekstreemse külma ilmaga kaasneva kõrgema energiavajadusega, mis viis erakordse väsimuseni ja katkestamiseni.


B[muuda lähteteksti]

Hemofiilia mõjutab inimesi kõikides etnilistes gruppides. Umbes 30 % patsientidel, kellel on hemofiilia, pole perekonna ajaloos varem hemofiiliat esinenud ning tundub, et see tekib spontaanse mutatsiooni tulemusena.


C[muuda lähteteksti]

Eukarüootide tekkeviis ei ole selge, kuid see võis toimuda prokarüootide omavahelise endosümbioosi tulemustena. Võimalik, et see tugev koostöö oli vajalik, et kohastuda tõusva hapnikusisaldusega. Järgneva miljardi aasta jooksul näis nende evolutsioon kulgevat väga aeglaselt.


D[muuda lähteteksti]

Mikrobioomi kõige olulisem aspekt võib olla selle võimalik mõju autoimmuunhaigustele nagu diabeet, reumatoidartriit, lihasdüstroofia, polüskleroos, fibromüalgia ja võimalik et ka mõned vähktõved.


E[muuda lähteteksti]

Valglinnastumise puhul on maapiirkonnas üle mindud linlikele maakasutusviisidele ja planeeringulahendustele. Lisaks iseloomustab valglinnastuid piirkonna madalam asustustihedus kui seda linnas ja hüppeline rahvastiku kasv. Tuleks meeles pidada, et üks uusarendus, mis on valglinnastule omaste karakteristikutega, ei moodusta veel valglinnastut.


F[muuda lähteteksti]

Oksüdatiivne stress: on olukord, kus oksüdatiivsete stressorite ja antioksüdantide omavaheline tasakaal on häiritud ja ülekaalus on oksüdatiivsed stressorid. Teatud lühiajaline mõõdukas hästi kontrollitud oksüdatiivne stress meie organismis on normaalne nähtus. See on vajalik näiteks organismi kaitsemehhanismide käivitamiseks organismis tõsisemate probleemide kõrvaldamiseks.


G[muuda lähteteksti]

Narkolepsia puhul võib rääkida kontrollimatust lühiajalisest unevajadusest, mille tõttu võib esineda 10–15 minuti pikkuseid teadvusekaotusi (narkolepsiahoog): inimene langeb sügavasse unne ja teda sellest äratada on raske. Pärast narkolepsiahoogu teadvus taastub.


E[muuda lähteteksti]

Keha väljaulatuvad osad nagu kõrvad, nina, põsesarnad, sõrmed ja varbad kaotavad normaalseks toimimiseks vajalikku temperatuuri kõige kiiremini. Jahtumise põhjustab meie verevarustussüsteem, mis üritab säästa külmumisest siseelundeid.


F[muuda lähteteksti]

Ühekordse režiimis, kujundi generaator aktiveerub välise mõjuga, seda võib mõjutada lihtsa nuppu vajutamine. Pärast režiimi käivitust ekraani kujundus toimub ainult üks kord, selleks, et seda teha veelkord, on vaja vajutada nuppu veelkord. See režiim on kasulik kasutada kui meil on vaja uurida mitteperioodilised protsessid, nagu loogilised signaalid digitaalses skeemis, selleks et teised uurimis tulemused, mis ei ole meie jaoks tähtsad ilmusid ekraani peale.


G[muuda lähteteksti]

Tallinna loomaaia veebilehekülje andmeil, võib nandut (Rhea americana) leida ka Tallinna loomaaiast.


Tähtsaim info kõige ette[muuda lähteteksti]

A[muuda lähteteksti]

Harilik kärnkonn on silmatorkamatu loom, kuna päevase aja veedavad isendid tavaliselt peidus lesides.


B[muuda lähteteksti]

Inimese keha sisaldab üle kümne korra rohkem mikroobseid rakke kui inimese enda keharakke, ometi kaalub mikrobioom ainult ligikaudu 200 grammi.


C[muuda lähteteksti]

Tume elurikkus on väga oluline lisateave iga elupaiga kohta. Kannab ju ka sobiva liigi puudumine sama palju infot kui liigi olemasolu, seda veel eriti praegu käimasoleva elurikkuse kiire vähenemise valguses.


D[muuda lähteteksti]

Ühes hiljutises eksperimendis loodi ühele tootele viis reklaami. Iga reklaam oli suunatud ühele, teistest erinevale iseloomuomadusele. Eksperimenditulemused näitasid, et reklaame hinnati seda positiivsemalt, mida rohkem need sobitusid katses osalenute loomuga.


E[muuda lähteteksti]

Nagu nimigi vihjab, siis pindala normaliseerimine on arvutus piigi pindala protsendist, mis eeldatakse olevat võrdne massiprotsendiga.


Üleliigsed sõnad[muuda lähteteksti]

A[muuda lähteteksti]

Majandusgeograafia eesmärk on olnud ja on ka praegu analüüsida majanduses toimuvat kasvu, kahanemist, kriisi ja õitsengut.


B[muuda lähteteksti]

Noetheri teoreemi järgi vastab igale süsteemi pidevale sümmeetriale jäävusseadus, kus pidevate sümmeetriate all mõeldakse selliseid sümmeetriateisendusi, mis erinevad vähe ühikteisendusest.


C[muuda lähteteksti]

Replikatsiooni alguspunkt on selline piirkond vektoris, kust saab alata replikatsioon.


D[muuda lähteteksti]

Puursüdamike võtmisele tõenaoliselt pani alguse maavarade otsimine. Seda uurimismeetorit hakati kasutama ookeani põhja uurimisel. Ning samuti hakati meetodit rakendama järvede, liustike, mulla ja isegi puidu uurimiseks.


E[muuda lähteteksti]

Aditiivne beeta-mitmekesisus näitab, mitme liigi võrra on üldkogum rikkam, võrrelduna keskmise alamühiku liikide arvuga. Seda saab tõlgendada ka kui alamühikute vahel asenduvate liikide koguhulgana üldkogumis.


F[muuda lähteteksti]

Bioloogiliste protsesside käigus seotakse N2 molekulid ammoniaagi (NH3) molekulideks, millest taimed sünteesivad edasi eluks vajalikke biomolekule. Antud protsess on hetkel lämmastiku tööstuslikult suures mahus fikseerimiseks kõige energiasäästlikum.


Tõlkelisus[muuda lähteteksti]

A[muuda lähteteksti]

Rannikud on osalt kujundatud ja kaitstud mereelu poolt, ning mõned organismid isegi aitavad kaasa uue maapinna tekkele.


B[muuda lähteteksti]

Sellega lahendati ka mõistatus difteeria üle (bakteriga nakatunud patsiendid võisid esialgu mitte omada haiguslikke sümptomeid, need said aga hiljem tekkida).


C[muuda lähteteksti]

Esimene teadaolev vahtra fossiil Acer alaskense, mis leiti Alaskast, pärineb Hilis-Paleotseenist ning kirjeldati 1987. aastal paleobotaanikute Jack A. Wolfe ja Toshimasa Tanai poolt


D[muuda lähteteksti]

Inimesed, kes põevad narkolepsiat, kogevad tihti häiritud ööund ning ebanormaalseid päevaseid unemustreid.