Põhjamaade Nõukogu loodus- ja keskkonnaauhind

Allikas: Vikipeedia

Põhjamaade Nõukogu loodus- ja keskkonnaauhind (inglise keeles Nordic Council Environment Prize; ka Nordic Council Nature and Environment Prize) on Põhjamaade Nõukogu iga-aastane auhind, mille eesmärk on suurendada loodus- ja keskkonnakaitsetöö tuntust Põhjamaades[1]. See lisandus teistele Põhjamaade Nõukogu auhindadele 1995. aastal[2].

Loodus- ja keskkonnaauhinda antakse Põhjamaade ettevõttele, organisatsioonile, väljaandele või isikule, kes on teinud midagi silmapaistvat looduse ja ümbritseva keskkonna hüvanguks. Preemia suurus on 350 000 Taani krooni ehk 47 000 eurot.

Auhinna saaja selgitatakse kahes voorus, millest esimeses kutsutakse Põhjamaade organisatsioone ja isikuid esitama kandidaate, kes vastavad antud aastaks seatud teema kriteeriumitele. Teemaks võib olla näiteks energia säästmine, jätkusuutlik ühiskond või kultuurmaastiku kaitse. Seejärel valib iga riigi komisjon ja iga autonoomne territoorium kandidaadi, kes läheb järgmisse vooru. Riik võib esitada kõige rohkem kaks kandidaati ja autonoomne territoorium ühe kandidaadi.

Finalistid ja võitja valib 13 inimesest koosnev komisjon (Nordic Adjudication Committee).

Auhinna saanud[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]