Nõukogude okupatsiooni muuseum (Thbilisi)

Allikas: Vikipeedia
õukogude okupatsiooni muuseum Thbilises
Üks Nõukogude Okupatsiooni Muuseumi näitusesaalidest

Nõukogude okupatsiooni muuseum (gruusia keeles: საბჭოთა ოკუპაციის მუზეუმი) on Gruusias Thbilisis asuv ajaloomuuseum, mis dokumenteerib Nõukogude võimu Gruusias seitset aastakümmet (1921–1991) ja on pühendatud Gruusia okupatsioonivastase, rahvusliku vabanemisliikumise ajaloole ja Nõukogude poliitiliste repressioonide ohvritele. kogu selle perioodi jooksul. See asutati 26. mail 2006. Muuseum on osa Gruusia rahvusmuuseumist (GNM).

Eksponaadid[muuda | muuda lähteteksti]

Muuseum asub Rustaveli avenüül Thbilisi peatänaval ja seda hallatakse Gruusia rahvusmuuseumi osana. Olles kolmas selline muuseum postsovetlikes riikides, sai see vähemalt osaliselt inspiratsiooni sarnastest väljapanekutest Tallinnas ja Riias. See avati Gruusia iseseisvuspäeva tähistamise raames 26. mail 2006.[1][2] Vajaliku rahastamise andis eelkõige presidendifond, mis on Gruusia presidendi administratsiooni kontrolli all olev eelarveväline tuluallikas. Eksponeeritud esemete arv on umbes 3000.[3]

Nõukogude okupatsiooni muuseum on püsiekspositsioon, kus eksponeeritakse arhiividokumente, foto- ja videomaterjale, mis järgivad Gruusia ajaloo ajakava alates lühiajalisest iseseisvumisest aastatel 1918–1921 kuni Nõukogude armee poolt iseseisvusmeelsete miitingu mahasurumiseni 1989. aastal ja Gruusia iseseisvuse väljakuulutamiseni 1991. aastal. Teiste eksponaatide hulka kuuluvad teisitimõtlejate läbivaatamise protokollid, tulistamis- või pagenduskäsud, represseeritute isikutoimikud, nõukogudeaegsetest vangikongidest pärit esemed. Lisaks Nõukogude julgeoleku (KGB) ja kommunistliku partei arhiivireservidele, mis on säilinud pärast Nõukogude Liidu lagunemist on palju dokumente ja visuaalset materjali andnud mitmed ühiskondlikud organisatsioonid ja dissidentide perekonnad. Muuseum annab välja temaatilisi kogusid ja kutsub regulaarselt ajaloolasi pidama avalikke loenguid Gruusia 20. sajandi ajaloost.[4][5][6] Aastatel 2006–2008 oli muuseumi direktor David Tskhadadze; alates 2008. aasta detsembrist juhib muuseumi dr Levan Urušadze.

Reaktsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

Muuseumi avamise sümboolika ja ajastus ärritas mitmeid Venemaa poliitikuid, kes mõistsid muuseumi hukka kui "puhtalt natsionalistlikku propagandat". Venemaa president Vladimir Putin kaebas oma Gruusia kolleegile Mihheil Saakašvilile nende kohtumisel 2006. aasta juunis Peterburis, viidates sellele, et paljud Nõukogude Liidu juhtivad liidrid nagu Jossif Stalin ja Lavrenti Beria, on pärit Gruusiast. Gruusia valitsuse allika sõnul oli Saakašvili vastuseks pakkuda Venemaale annetust, et Moskva saaks avada Gruusia okupatsiooni muuseumi.[5] Hiljem kinnitas Saakašvili, et muuseum pole suunatud kellegi vastu: "see on Nõukogude okupatsiooni muuseum, mitte Gruusia Venemaa okupatsiooni muuseum... Kui keegi kuskil, mingil tasemel võtab seda isiklikult, on see tema probleem ja mitte meie oma."[4][7]

2007. aasta märtsis külastas muuseumi Ukraina president Viktor Juššenko, kes tegi ettepaneku avada samalaadne muuseum Ukrainas.[8]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Museum of Soviet Occupation opened in Tbilisi Arhiiviversioon. Gruusia välisministeerium. 26. mai 2006.
  2. Georgia: Independence Day to be celebrated and museum of Soviet occupation to be opened Arhiiviversioon. REGNUM News Agency. 26. mai 2006.
  3. "Georgian National Museum. Soviet Occupation Museum". Georgianmuseums.ge. ICOM Georgia, Georgian Museums Association, Culturological Research Association. Originaali arhiivikoopia seisuga 4. juuni 2022. Vaadatud 22. novembril 2022.
  4. 4,0 4,1 Melik Kaylan (4. september 2007), A Monument to the Terror. The Wall Street Journal. 22. aprill 2008.
  5. 5,0 5,1 Shaun Walker (18. juuli 2006) Georgian-Russian Relations at an All-time Low. The International Institute for Strategic Studies. Accessed on April 22, 2008.
  6. Museum of the Soviet Occupation Arhiiviversioon. Georgia Ministry of Interior Archive Administration. Accessed on April 22, 2008.
  7. Georgian leader praises ties with Ukraine, upbeat on NATO – BBC Arhiiviversioon. 1. märts 2007. Gruusia välisministeerium. 22. aprill 2008.
  8. President Yushchenko visits Museum of Soviet Occupation in Tbilisi Arhiiviversioon. Radio Ukraine. 2. märts 2007.