Baravucha

Allikas: Vikipeedia
Baravucha

valgevene Баравуха* / Baravucha *transkriptsioon: Baravuhha
vene Боровуха (Borovuhha)

Elanikke 5400 (2014)

Koordinaadid 55° 35′ N, 28° 36′ E
Baravucha (Valgevene)
Baravucha

Baravucha (transkribeerituna Baravuhha, poola keeles Borobucha) on alev Valgevenes Viciebski oblastis Połacki rajoonis Navapołacki haldusalas.

Asulat läbib Połacki-Daugavpilsi raudteeliin. Baravuchas asuvad keskkool, kunstikool, raamatukogu. Asulas toodetakse mööblit, puidust aknaid ja uksi, taimekaitsevahendeid, ehitusmaterjale, trikotaaži.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Baravuchat mainitakse esimest korda aastal 1812. Aastal 1866 rajati Baravuchat läbiv raudtee. Nõukogude-Poola sõda muutis Baravucha tähtsaks sõjaliseks tugipunktiks, mis pidi kaitsma Połacki linna ja tõkestama Poola vägede liikumise Moskva ning Leningradi suunas. Aastal 1919 rajati asulasse sõjaväelinnak Baravucha-1 ja sellest sai üks Połacki kindlustatud rajooni keskusi, hiljem osa Stalini liinist. Aastal 1941 peeti Baravucha all 2. juulist 11. juulini ägedaid lahinguid. Teise maailmasõja ajal oli Baravuchas suur sakslaste garnison ja koonduslaager Staatlag 354, kus hukkus 29 000 sõjavangi ning kohalikku elanikku, lisaks veel Połacki linna juutide geto. Pärast sõda taastati sõjaväebaas. 1997. aastal sai Baravucha külast alev ja see viidi Navapołacki haldusalasse.

Tuntud elanikke[muuda | muuda lähteteksti]