Ava Max

Allikas: Vikipeedia
Ava Max
Sünninimi Amanda Koçi
Sündinud 16. veebruar 1994 (30-aastane)
Milwaukee, Wisconsin, Ameerika Ühendriigid
Stiilid popmuusika
Elukutse laulja, laulukirjutaja
Tegev 2013-praeguseni
Plaadifirma Atlantic
Seotud esitajad Cirkut, Alan Walker
Veebileht www.avamax.com

Amanda Ava Koci (sündinud 16. veebruaril 1994), esinejanimega Ava Max, on Ameerika laulja ja laulukirjutaja.

Lapsepõlves kolis Ava Max oma muusikakarjääri nimel osariigist osariiki. 2016. aastal kirjutas ta alla plaadilepingule Atlantic Recordsiga.

Tema edukaim singel on "Sweet but Psycho", mis anti välja 17. augustil 2018. See singel jõudis edetabelite tippu 26 riigis, sealhulgas Suurbritannias, Saksamaal, Austrias, Šveitsis, Rootsiis ja Uus-Meremaal. Austraalias jõudis laul teisele kohale ja Billboard Hot 100 edetabelis kümnendale kohale.

Ava Max on tuntud ka oma erilise soengu poolest, mis on nimeks saanud “Maxi-lõikus” (inglise keeles “Max cut”) – tema juuste parem külg on lõigatud bob-stiilis, vasak pool on aga jäetud pikaks.

Lapsepõlv ja karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Amanda Ava Koci sündis USA Wisconsini osariigis Milwaukees Albaania poliitiliste immigrantide lapsena, kes olid pärit Sarandëst ja Tiranast. Rääkides oma etnilisest taustast, on Ava kirjeldanud ennast kui "100% albaanlast" ja väitnud, et "tahab kindlasti anda Albaania kogukonnale tagasi, kui [ta] saab".

Ava veetis suurema osa lapsepõlvest Virginia osariigis. Ta kolis 8-aastaselt perega Virginiasse, kus ta enne keskkooli astumist võistles arvukatel lauluvõistlustel. Kui ta oli 13-aastane, tuli ta välja keskmise nimega "Ava", mille ta võttis oma eesnimeks, väites, et "ma ei tundnud end kunagi Amandana". 14-aastaselt kolis ta koos emaga muusika tegemise nimel Los Angelesse. Seal tundis ta end rõhutuna ja läks aasta hiljem tagasi Virginiasse, öeldes, et ta oli tagasituleku eest tänulik, sest see võimaldas "normaalset lapsepõlve", kuigi lõpuks kolis tagasi Los Angelesse, kui ta oli 17-aastane.

2013–2017. Karjääri algus[muuda | muuda lähteteksti]

Ava Maxi esimene laul ''Take Away the Pain'' ilmus 2013. aasta mais. 2015. aasta juulis tegi Kanada DJ-de ja produtsentide paar Project 46 laulust remiksi. Pärast aastaid produtsentidelt ja laulukirjutajatelt tagasi lükatud demosid kohtus ta 2014. aastal olles õhtusöögil Los Angeleses produtsent Cirkutiga, kus ta laulis talle "Palju õnne sünnipäevaks". Maxi sõnul avasid nad koos "palju uksi" ning 2016. aasta veebruaris avaldas ta oma SoundCloudis loo "Jet Set" ja sama aasta juulis laulu "Anyone But You", ühed paljudest lugudest, mille kallal ta Cirkutiga töötas. Laulud äratasid mitmete plaadifirmade tähelepanu, kes võtsid temaga e-posti teel ühendust ning see viis lõpuks Atlantic Recordsiga plaadilepingu sõlmimiseni.

Pärast lepingu allkirjastamist hakkas ta otsima pseudonüümi, mida kasutada oma esinejanimena. Intervjuus Vanity Fairiga kirjeldas Max, kuidas ta oma esinejanime peale tuli: „Max tuli sellepärast, et see tundus väga mehelik ja ma tunnen end vahel pisut mehelikult, justkui pooleldi mees ja pooleldi naine, nagu mu juuksed. Ma tahtsin selle kõrvale midagi naiselikku, midagi mida nimi Ava omab ja Maxil on mehelikkust, seetõttu lisasin need kaks kokku“.

„See oli naljakas, sest tegelikult katsetasin erinevaid juukselõikusi ja värve, roosasid, siniseid juukseid, kõike sellist. Miski ei tundunud minu stiilina. Ühel päeval lõikasin juukseid, olin oma parema külje lühemaks lõiganud ja mäletan, et mul oli midagi ahjus; ma arvan, et need olid šokolaadiküpsised. Ma jooksin allkorrusele teist külge lõikamata ja siis nägin küpsiseid ja oh jumal, mu küpsised olid peaaegu põlenud. Kui ma läksin üles tagasi ning vaatasin ennast ja oma soengut. Ma kallutasin sõna otseses mõttes oma pead ja mõtlesin, miks see tundub nii minulik. Mulle tundus, nagu oleksin end leidnud“.“

Maxi-lõikuse tekkimise lugu.

2017–praeguseni. Tee eduni ja läbilöök singliga "Sweet but Psycho"[muuda | muuda lähteteksti]

Ava Max esinemas Göteborgi Rix FM Festivalil 2019. aasta augustis

Ava oli külalislaulja Le Youthi singlil ''Clap Your Hands'', mis ilmus 2017. aastal. Tema debüütsingel ''My Way'' ilmus 20. aprillil 2018 plaadifirma Atlantic Records kaudu, kellega oli naine mõni kuu varem plaadilepingu sõlminud. Singel jõudis Rumeenia Airplay 100 edetabelis 38. kohale. Ava teine singel ''Slippin'' anti välja 11. mail samal aastal ning loos esines külalislauljana Gashi. Juunis ilmus teine koostööna valminud laul ''Into Your Arms'', mis salvestati koos Witt Lowryga. Kuu aega hiljem laadis Ava SoundCloudi üles oma uue loo ''Salt''. 17. augustil 2018 ilmus Ava kolmas singel ''Sweet but Psycho''. Laulu produtsent on Cirkut ning sellest sai Maxi esimene läbilööv singel. ''Sweet but Psycho'' jõudis esikohale 26 riigi edetabelites, sealhulgas ka Rootsis, Soomes ja Norras ning püsis seal neli järjestikust nädalat. Samal kuul ilmus ka ''Not Your Barbie Girl'', millest sai promosingel. 2019. aasta jaanuaris jõudis ''Sweet but Psycho'' Billboard Dance Clubi edetabeli tippu ja hiljem ka Billboard Hot 100 esikümnesse. David Guetta tegi koostöös Ava Maxiga singli ''Let It Be Me'', mis ilmus Davidi albumil "7". 2019. aasta jaanuaris jõudis laul "Sweet but Psycho" Billboardi Dance Club Songs edetabeli tippu. Esialgu plaaniti järgmise singlina avaldada ''Blood, Sweat and Tears'', kuid tänu ''Sweet but Psycho'' singli suurele edule tühistati see otsus 2018. aasta detsembris. 2019. aasta märtsis ilmus neljas ametlik singel ''So Am I'', mis jõudis mitmete riikide edetabelites TOP 10-sse või TOP 20-sse. Laulud "Blood, Sweat & Tears" ja "Freaking Me Out" ilmusid sama aasta juulis üheaegselt promosinglitena.

2019. aasta augustis oli Ava külalislauljaks Ameerika laulja-laulukirjutaja AJ Mitchelli laulus "Slow Dance". Maxi viies singel "Torn" ilmus samal kuul. 4. septembril sõlmis ta ühise kaasavaldamise lepingu Warner Chappell Musicuga and Artist Publishing Groupiga, öeldes: „Olen keegi, kes räägib nii, nagu ta mõtleb, seetõttu on minu jaoks oluline, et plaadifirma väärtustaks mu originaalsust ja loomingulist väljendusoskust“. 31. oktoobril avaldas ta halloween'i eriväljaandena muusikavideo promosinglile "Freaking Me Out". Ava Max võitis 2019. aasta MTV Europe Music Awardsi galal Best Push Acti auhinna. 6. novembril ilmus Maxi ja Pablo Alboráni vaheline duett nimega "Tabú". Varem välja antud laul "Salt" saadeti digitaalsetele voogedastus platvormidele 12. detsembril 2019. 27. detsembril ilmunud lugu "Alone, Pt. II" sündis koostöös Briti-Norra DJ ja plaadiprodutsent Alan Walkeriga. 30. detsembril ilmus Ava Maxi promosingel "On Somebody". 2020. aasta 12. märtsil ilmus peagi ilmuva debüütalbumi esiksingel "Kings & Queens".

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Ava Maxi on nimetatud pop- ja dance-pop'i lauljaks. Ava kasvas üles kuulates selliste lauljate, nagu Céline Dion, Aretha Franklin, Mariah Carey ja Whitney Houstoni loomingut. Samuti on ta välja toonud, et tema suurimate mõjutajate hulka kuuluvad Beyoncé Knowles, Madonna, Gwen Stefani, Fergie, Britney Spears, Christina Aguilera ja Lady Gaga. Maxi on tema muusika ja suurejooneliste esituste pärast võrreldud Lady Gagaga. Ava on öelnud, et Carey on tema suurim mõjutaja, tuletades meelde, kuidas ta kasvas üles kuulates tema muusikat iga päev.

Isiklik elu[muuda | muuda lähteteksti]

2019. aasta intervjuus Attitude'ile paljastas Max, et ta oli minevikus teiste naiste vastu tõmmet tundnud, kuigi otsustas oma seksuaalsust mitte sildistada, öeldes: „Mulle isiklikult meeldib, kui räägitakse sellest, kes te inimesena olete. Mulle ei meeldi, kui inimesed panevad mind või kedagi teist, keda ma tean, kasti.“

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

EP-d[muuda | muuda lähteteksti]

Singlid[muuda | muuda lähteteksti]

Koostööd[muuda | muuda lähteteksti]

Muud laulud[muuda | muuda lähteteksti]

Auhinnad ja nominatsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

Auhind Aasta Töö Kategooria(d) Tulemus
Bravo Otto 2019 Tema ise Newcomer Võit
BreakTudo Awards 2019 Tema ise International New Artist Nomineeritud
Global Awards 2019 Tema ise Rising Star

International Breakthrough of the Year

Nomineeritud
Swedish Gaffa Awards 2019 "Sweet but Psycho" Best Foreign Song

Best Foreign New Act

Võit

Nomineeritud

LOS40 Music Awards 2019 "Sweet but Psycho" Best International Song

Best International New Artist

Võit

Nomineeritud

MTV Europe Music Awards 2019 Tema ise Best New Act

Best Push Act

Nomineeritud

Võit

MTV Video Music Awards 2019 Tema ise Best New Artist Nomineeritud
NRJ Music Awards 2019 Tema ise International Breakthrough of the Year Nomineeritud
Teen Choice Awards 2019 Tema ise/ "Sweet but Psycho" Choice Summer Female Artist

Choice Song: Pop

Nomineeritud
Spotify Awards 2020 Tema ise Most-Streamed EDM Female Artist Nomineeritud